Skalūnų dujų pramonė ir ją kankinančios problemos  (4)

Skalūnų dujų energijos pramonė privalo taikyti gamtai kuo mažiau žalingas technologijas ir pateikti visuomenei visą reikiamą informaciją apie hidraulinį skaldymą (angl. fracking) – tai būtina padaryti, kol visuomenės nuogąstavimai dėl žalos gamtai nesutrukdė ar visiems laikams neužkirto kelio technologijai, labai prisidėjusiai prie JAV gamtinių dujų pramonės suklestėjimo, teigia Masačusetso technologijos universiteto profesorius Johnas Deutchas, vadovaujantis JAV prezidento Baracko Obamos suburtam pakomitečiui skalūnų dujų klausimais, skelbia CNBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

J. Deutchas, dirbęs su energijos klausimais ir prezidento Jimmy’io Carterio administracijoje, per kasmetinę CERA konferenciją sakė, jog skalūnų dujų revoliucija yra pats svarbiausias įvykis per 50 pastarųjų Šiaurės Amerikos naftos ir dujų pramonės istorijos metų, kai jis dirba šioje srityje.

„Noriu pabrėžti – jeigu viskas bus daroma teisingai, tai būtų labai naudinga visiems Amerikos žmonėms“, – sakė profesorius. Jeigu nebus galvojama apie poveikį gamtai, atsiras „reali tikimybė“, jog „visuomenės interesas“ privers šią pramonės šaką stabdyti augimo tempus ar net visai sustoti“.

Konferencijoje kalbėjo ir ekspertai, išsakę nuomonę, jog skalūnų dujų pramonė naudojasi technologijų suteikiamais privalumais greičiau nei stebėtojai gali į tai reaguoti. Šiuo metu skalūnų dujos gaminamos 32 valstijose. Net trečdalis JAV gamtinių dujų – būtent iš skalūnų. Pavyzdžiui, 2000 metais skalūnų dujos sudarė vos 2 % visų JAV sunaudojamų dujų. Tokiam sparčiam skalūnų dujų pramonės augimui žalią šviesą uždegė hidraulinio skaldymo ir horizontalaus gręžimo technologijos.

Hidraulinis skaldymas – technologija, leidžianti didelio spaudimo vandens, smėlio ir cheminių medžiagų srove iš uolienų išlaisvinti dujas, kai to nepavyksta padaryti jokiais kitais būdais. Ši technologija leido Amerikai bent 100 metų į priekį užsitikrinti gamtinių dujų atsargas, kai tuo tarpu vos prieš kelerius metus tikėtasi, jog JAV taps vienu stambiausių gamtinių dujų importuotoju visame pasaulyje. Tačiau hidraulinis skaldymas ir horizontalus gręžimas susilaukia ir nemažai kritikos – šie dujų išgavimo metodai siejami su vandens tarša ir seisminio aktyvumo skatinimu. Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl sulaukta priešiškos visuomenės reakcijos – informacijos apie naudojamas chemines medžiagas trūkumas.

J. Deutcho vadovaujamas pakomitetis parengė ne vieną rekomendaciją ir pateikė siūlymų, kaip užtikrinti vandens, oro kokybę, sumažinti poveikį aplinkai ir žmonėms.

Stanfordo universiteto geofizikos profesorius Markas Zobackas taip pat priklauso skalūnų dujų tarybai bei specialiajai komisijai, tyrusiai platformos „Deepwater Horizon“ sprogimą. Ekspertas teigia, jog visos šios problemos turi kai ką bendro. „Dėmesį būtina atkreipti į tris dalykus: gręžinių gręžimą, gręžinių gręžimą ir gręžinių gręžimą“.

M. Zobackas teigia, jog įmanomas hidraulinis skaldymas ir be žalos aplinkai. „Kai žmonės junta po savo kojomis drebančią žemę, jie tikrai turi teisę nerimauti“, – konstatuoja ekspertas.

Pirmasis žingsnis būtų kasybos darbų nutraukimas seisminiu požiūriu aktyviose teritorijose. Be to, būtina vengti kardinalių slėgio pokyčių dideliame gylyje. Eksperto teigimu, labai praverstų ir seisminio aktyvumo stebėjimo sistema, leisiantį vertinti situaciją realiu laiku. Be to, būtinas veiksmų planams, kurį būtų galima pritaikyti praktikoje kilus pavojui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: