IFTTT.com – valdyk informacijos srautą  (0)

"If This Then That" – pažodžiui išvertus „jei taip, tai šitaip“ – svetainė, kuri nagrinėja ir valdo informacijos srautą už jus. Argi nebūtų patogu, jei jūsų naujos „Facebook“ nuotraukos pačios atsidurtų jūsų „Dropbox“ talpykloje? Ar jei kasdien gautumėte žinutę su rytojaus orų prognoze? Nepraleisite svarbių naujienų ar dominančių įvykių, nes visus priminimus gausite patogiu formatu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

IFTTT sugeba ir daug daugiau – reikia tik nurodyti paprastas taisykles, pagal kurias viskas vyks.

Veikimas

IFTTT.com turi keturias pagrindines sąvokas, kurias reikia įsisavinti, norint suprasti, kaip tai veikia:

  • Užduotys (angl. tasks). Tai yra tokios taisyklės, kurias galima aprašyti formatu if this then that – „jei įvyksta kažkas, tai reikia atlikti tokį darbą“.
  • Įvykiai (angl. triggers) – sukeliantys darbą veiksniai, tai yra „this“ taisyklės dalis. Pavyzdžiui, „jei rytoj snigs“ arba „jei gavau žinutę į „Facebook“.
  • Veiksmai (angl. actions), kuriuos gali atlikti sistema, „that“ taisyklės dalis. Pavyzdžiui, „išsiųsti laišką el. paštu“ arba „išsiųsti žinutę „Twitter“.
  • Šaltiniai (angl. channels). Tai svetainės, suteikiančios informaciją ar paslaugas šiam puslapiui ir kartu jums. „Yahoo“ suteikia orų prognozes, į „Dropbox“ galima įkelti rinkmenas ir t. t.

Tokiu būdu IFTTT susieja debesų kompiuterijos paslaugas tarpusavyje. Vis dar nelabai aišku? Pateikiu pavyzdžių:

  • Jei gavau laišką iš Panevėžio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos, laikas grąžinti knygas – sukurti kalendoriuje įvykį.
  • Jei papildau savo „Facebook“ sieną nauju įrašu, norėčiau, kad šis būtų pridėtas prie „Evernote“ užrašinės (abi suformuotų užduočių iliustracijos pateiktos žemiau).

Naudojimasis

Naudotis šia paslauga yra itin lengva. Įvertinti galite patys – registracija paprasta, o užduočių kūrimą sudaro vos keli etapai:

  • Nurodyti iš kur „atkeliaus“ informacija – t. y. šaltinį. Naudojant šaltinį, pirmą kartą teks jį įjungti. Tai gali būti tiesiog prisijungimas prie paskyros, tokios kaip „Facebook“ ar „Last.fm“ arba laiko juostos nurodymas.
  • Pasirinkti įvykį iš to šaltinio. Tai galėtų būti „jei „Google“ akcijos kaina nukris žemiau 600 JAV dolerių“ arba „jei kažkas pažymėjo mane „Facebook“ nuotraukoje“. Įvykis gali turėti ir papildomos informacijos, pavyzdžiui, „Twitter“ žinutės turinys.
  • Nurodyti kur ir kokį darbą reikės atlikti. Iš daugybės pasirinkimų, kuriuos siūlo „Facebook“, „Instagram“ ir kiti, galima išskirti naudingiausią „išsiųsti laišką el. paštu“.
Užduotis galima pasirinkti ir iš tų, kurias sukūrė kiti vartotojai. Jos yra saugomos „receptų“ skiltyje, populiariausios rodomos sąrašo viršuje. Funkcionalumas yra didelis derinių skaičius. Kiekvienas gali susirasti naudingų naudojimosi būdų, pavyzdžiui, naudoti IFTTT kaip priminimų servisą – tiesiog nurodyti laiką, kada žinutė turėtų būti atsiųsta ir jos tekstą. Socialinių tinklapių vartotojams, kurie turi po paskyrą kiekviename tinkle, gali būti naudingas receptas, automatiškai paskelbiantis įrašus iš vieno tinklo į kitą. Galimybės beveik neribotos, viskas remiasi į jūsų pačių fantazijos ribas.

Subjektyvi nuomonė

IFTTT yra viena iš nedaugelio panašaus pobūdžio svetainių ir išsiskiria tuo, kad sugebėjo tinkamai suderinti funkcionalumą ir paprastumą. Ji „tiesiog veikia“ patikimai, aiškiai ir nepastebimai. Prie patogių dalykų greitai priprantama – IFTTT išlaisvins nuo rutinos darbų ir įvairių niuansų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
Autoriai: Edgaras Liberis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)