“Google” moka žmonėms už paieškos algoritmų įvertinimą (Video)  (0)

Gal atsimenate, kaip praėjusią savaitę Matt Cutts iš “Google” savo video siužete trumpai papasakojo apie paieškos mechanizmo veikimo principus? Šią savaitę pasirodė serijos pratęsimas, kuriame paliečiama sąvoka “Quality raters” arba tiesiog “human raters” – tai yra specialiai samdomi žmonės, kurie įvertina naujų paieškos patobulinimų kokybę. Pažiūrėkime detaliau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad informacija šiame siužete būtų suprantama, reikia kiek paaiškinti, kas yra tie “human raters”. Kaip rašoma viename tinklaraštyje, tai nėra paprasti žmonės, kurie gali bet kada pretenduoti į tokį darbą “Google” – yra samdomos specialios kompanijos, kurios savo ruožtu atrenka pretendentus. Ir tada pasamdyti žmonės sėdi namie ir vertina “Google” patobulinimus. O kaip jie tai daro ir kam turi įtakos – žiūrėkite video.


Esmė tokia, kad kai “Google” programuotojai išleidžia kokį nors algoritmo patobulinimą, jis tikrai nėra rodomas “gyvai” iš karto visiems vartotojams. Po vidinio testavimo įmonės viduje, rezultatai yra rodomi būtent šiems “Quality raters” testuotojams – jie pagal savo paieškos užklausas gauna du stulpelius rezultatų: senuosius ir naujuosius. Bet net nežino, kuris yra kuris, tad testavimo rezultatai tokiu būdu yra nešališki. Kiekviename stulpelyje šie vertintojai pažymi, kurie rezultatai yra geri ar blogi, ir pagal tai “Google” inžinieriai sprendžia, ar tas algoritmo patobulinimas iš esmės turėjo teigiamos įtakos.

Ir tik tada naujovė paleidžiama “gyvai” – tiesa, pradžioje vėlgi tik mažai porcijai vartotojų. Pagal jų veiksmus ir paieškos rezultatų panaudojimą priimamas galutinis sprendimas, ar šis patobulinamas vertas paleidimo visiems “Google” paieškos sistemos naudotojams.

Jeigu jums įdomu daugiau sužinoti apie “Quality Rater” darbo principus – galite perskaityti interviu su vienu iš tokių pasamdytų žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: FWD.lt
FWD.lt
Autoriai: Povilas Korop
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: