Lietuvoje pusė kompiuterių pardavėjų klientams rekomenduoja piratines programas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2012-06-10 16:14
kadangi tema apie piratavimą visada remiasi loginiais pezėjimais - ir piratų, ir antipiratų pusėje, tai ir aš prisidedu Atviro kovo vs mokamo softo programų ginče vis pavartojamas argumentas, kad fotošopas geriau už gimpą ir panašiai. Tipo, įrankis turi būti geriausias... Kvailių gaudymas! Tipo, visi statybininkai perka hilti, ir visi taksistai perka rolsroisus, nes jie geriausi? Tipo, darbui su gimp nepasamdyčiau jokio studento?! Nes jei nebus fotošopo, tai jis, genijus, nedirbs? Kitas dalykas - antipiratas įsitikinęs, kad piratas, kuris parsisiuntė - būtų pirkęs. Tipo, olifėją paduodam į teismą, nes bilietas nelaimėjo milijono? O juk tikrai galėjo laimėti! Va, kai piratus ims gaudyti tikrai, tada pažiūrėsim, kaip ten su pelnais atsitiks. O kol kas visas šitas reikalas - rašymas šakėmis ant vandens...
Manvydas 2012-06-10 17:19
Pirma lietuviai yra pavydūs.Antra aš ne litofcas ir nekenčiu šito žodžio.Trečia aš koncarų per langą nemėtau, o užgesinu į peleninę.Tam jos ir skirtos.
Simplicity 2012-06-10 18:47
Man pačiam buvo toks atvejis, kai LiveUpdate nerado BIOS atnaujinimo, nors MSI puslapyje voliojosi kelių mėnesių senumo atnaujinimas būtent tos serijos nešiojamiems kompiuteriams. Toks kompiuteris + legali Windows RETAIL versija galutiniam rezultate yra brangesnis už tą, kuris iš gamyklos išėjo su OEM Windows'u. (Čia net neskaičiuojant tos komercinės pograminės įrangos, kuri jau nemokamai iš gamyklos ateina.)
Simplicity 2012-06-10 19:28
Kai dar buvau Lietuvoj, mūsų įmonės dizaineriai braižė su prieštvanine CorelDraw versija (spjaudėsi, bet braižė), nors įmonės metinė apyvarta siekė keliasdešimt milijonų litų. Vykdydamas savo veiklą (tai nėra pagrindinis pajamų šaltinis) pilnai išsiverčiu su nemokama programine įranga (atviru kodu), esu susipirkęs visus reikiamus įrankius ir nesuprantu kaip to negali padaryti įmonės, gyvenančios iš to ką daro. Gi ne karvę kainuoja, pirkinių sąskaita galima mokesčius susimažint. Žinoma, galioja tik tuo atveju jei dirbama legaliai. Kas dėl namų vartotojų, tai įmanoma išsiverst su atviru kodu. Jei kompiuteryje nėra MS OFFICE STARTER (Word ir Excel), tai labai puikiai veikia LibreOffice ar OpenOffice.org biuro programų paketai. Pastebėsiu, kad per porą metų šios alternatyvos nuėjo nemažą kelią ir su MS Office lentelėm lyg ir nebesipyksta. Namų vartotojams siūlomų galimybių turėtų būti per akis. Nenoras naudotis - tik dėl įpratimo prie MS Office. Kompaktiniams diskams įrašinėti puikiausiai tinka ImgBurn, CDburnerXP, InfraRecorder ar Ashampoo Burning Studio. Tikrai niekuo nenusileidžia Nero programai (niekas DVD filmų šiais laikais nekuria ir nesėdi 3 valandas dantis pakabinę kol AVI į namų kinui suprantamą formatą sukonvertuos. Diskų atvaizdus virtualiai galima sukti su Daemon Tools nemokama versija, o ne su laužtom mokamom programom. Archyvus galima atidarinėt su 7zip ar tuo pačiu WinRar'u, kad nereikėtų WinZip'o laužt. Nuotraukas pasukt, paverst ir iškirpt galima su tuo pačiu Paint'u, o jei neužtenka - yra GIMP, Paint.NET. Jei jau tikrai norisi photoshop, tai yra photoshop express http://www.photoshop.com/tools/expresseditor Nemokamas ir gan neblogas online redaktorius. Lieka nebent tik žaidimai, bet čia jau visais laikais buvo problema ir bus. Moki pinigus - gauni produktą, atnaujinimus ir galimybę žaisti tinkle ar internetu; piratauji - sėdi be atnaujinimų (nes crack'as neišėjęs), žaidi per hamatchi kokiam nevykusiam serveryje arba internetu nežaidi išvis. Matau tik vienintelį variantą- sulietuvintų versijų pardavinėjimą pigiau, nei kainuoja žaidimas anglų, vokiečių ar rusų kalba. Vokietis ar amerikietis tikrai nesimokys lietuvių kalbos, kad galėtų 10-30 eurų pigiau norimą žaidimą nusipirkt.
Pumper 2012-06-10 19:33
Ką čia bekalbėti apie namų vartotojų legalumą, kai toks Copy1 piratines Adobe programas naudoja ir dar klientam gali įrašyti į kompaktus.
Simplicity 2012-06-10 19:41
Toks jau tas lietuviškas mentalitetas - dauguma jaučiasi gudresni už kitus, vagiam patys iš savęs ir skundžiamės, kad neina iš nieko pinigų uždirbt Norim gerų kelių, tvarkingų stadionų, nemokamo gydymo ir naujų mokyklų, bet nenorim Kubiliui mokesčių mokėt (gi valdžioj vieni vagys).
Xdmin 2012-06-10 21:34
O tai zmones knygyne pavarte knyga ir padeje ja i vieta irgi buduliai pagal tave? Tai gal apskritai bet ka paemus iskart turi pirkti? Isbandai, patikrini, netinka - neperki. Neisivaizduoju kaip galima kitaip, ypac pagal tavo pvz, kai perki automobili.
Shinigami 2012-06-11 07:21
Preke gali apžiūrėti tada kai pardavėjas ar autorius leido, jei neleido tai perki nežiūrėjęs arba iš vis neperki. Knygyne tau yra leista knyga pavartyti ir paskaityti, net Amazon leidžia kai kurias knygas pavartyti. Tad nėra reikalo siųstis nelegalias. Tas pat galioja ir programoms ar žaidimams, dažniausiai yra demo versijos kuriose gali pasižiūrėti. Muzika gali pasiklausyti per radija ar internete. Tame pavyzdyje niekas automobilio nepirko. Ten sugalvojo pasivažinėti ir įsėdo į pirma pasitaikiuse gatvėje. Jie jos juk nevogė, jie pasivažinėjo ir paliko, kažkur. Juk čia nieko blogo Bet paskaičius komentarus matosi, kad bandoma pasiteisinti įvairiausiais būdais, net jei jie vienas kitam prieštarauja. Iš pradžių sakė, kad pardavus viena produktą autorius atgauna visus pinigus ir net uždirba. Kai kažkas pateikė pavyzdį, kad ne uždirba, tuomet autorius tampa bukas, kad iš vis bandė uždirbti ar parduoti. Kitaip sakant, sėdėk, nieko nedaryk ir gyvenk iš pašalpų. Kitaip busi vagys ar kvailys nes kažką bandai daryti. O tie kurie vagia, jie nekalti. Jie angeliukai neturintys už ką nusipirkti, bet po kelis šimtus (mažiausiai) per mėnesį išleidžia alkoholiui.
Sljder 2012-06-11 08:30
Kalbant apie piratavimą Lietuvoje apskirtai labai didelę bėda matau mokyklose. Nuo pat penktos klasės tik mokamas MS softas word, escel, power point, windows ir pan. Asmeniškai negirdėjau nei vienos mokyklos kuriose bent pasakotų kas yra linux (neneigiu, kad tokių yra). Jeigu visi nuo pat pradžių būtų mokomi kad kompiuteris nelygu windows, o parašyt referatą nelygu įsijungti word'ą tikrai nebūtų tokio tiek legalaus softo, tiek piratavimo poreikio.
vvv2 2012-06-11 10:32
1. Piratavimas nėra "litowcų" nacionalinė įpatybė, tai internacionalinis reiškinys! 2. Nelegalus namų vartotojas nėra "piratas", juo būtų tik tuomet, kai iš nelegalios programinės įrangos gautų pelną! 3. Juridiškai negalima savavališkai "ginti" kažkieno autorinių teisių, jei nėra autorių kreipinio! (
Shinigami 2012-06-11 10:52
Čia matau visai kita problemą. Mokyklose dažnai suinstaliuoti tik MS produktai. Dabar namų darbams užduodami darbai atliekami kompiuterių. O jei pas vaiką namie yra LibreOffice ir su ja atlikus namu darbus ir išsaugojus atvirų formatu mokykloje šio failo atidaryti nebegalima. O tikrai ne daug kas gali nusipirkti MS office, va tai labiausiai ir skatina piratavimą. Nors valstybė sakosi einanti prieš piratavimą. Mano kaimyno duktė padarė biologijos namų darbus su LibreOffice, o kai atėjo į mokykla jų parodyti nei vienas kompiuteris negalėjo atidaryti. Tai mokyklos ne tik skatina piratavimą, bet ir užkerta kelią laisvai rinktis kokia programinę įrangą rinktis.
celsyum 2012-06-11 11:08
tokiu kaip MS korporaciju produktai paprastai atsiperka per pirmas produkto paleidimo dienas ar savaites , o paskui eina grynas pelnas milijonais. o kai skundziasi , kad pelnas smuko , tai reiskias , kad negalo suplanuotu milijonu , pvz pritruko 200 limonu , o kad nebutu skaidu liaudziai sakyt , sako smuko pardavimai 10 procentu. Turbut ne limonais reiktu skaiciuot , o milijardais, kiek jie uzkala per visa programos aptarnavimo laika.
Shinigami 2012-06-11 11:25
Tai tavo bukas mastymas Ne tavo reikalas kiek jie uždirba, tai jų reikalas. Kiek jie nori tiek jie ir gali uždirbti, nes tai jų darbas. Ir tai kiek jie uždirba tau nesuteikia teisės iš jų vogti. Čia tas pats kas jei pavogčiau lambordžinį ir teisinčiaus kad nieko blogo nepadariau, nes jis uždirba pakankamai, kad nusipirktu naują.
Gnostic 2012-06-11 11:27
Koks dar piratavimas jei jau mokam piratavimo mokesti - laikmenu mokesciai visokie tai kodel negalima rekomenduot daryt to uz ka moki mokescius?
Shinigami 2012-06-11 11:35
Už piratavimą mokesčių nemoki, moki už kopijavimą. Gal pirma išsiaiškinkit kas yra piratavimas ir kas yra kopijavimas. Nes matu, kad dauguma to nežino arba nenori žinoti. Ir jau ne karta minėjau jų skirtumus.
Gnostic 2012-06-11 12:12
Pala.. as moku mokescius uz KOPIJAVIMA???? uz tai kad savo nuotraukas is kompo nusikopinu i CD as dar mokesti turiu moket?!!?!?!? NEEEE mano mielas brangus.. uz tokius mokescius turiu teise kopint kiek noriu ir ka tik noriu. Visa "intelektualine nuosavybe" yra tik eilerasciai - nueini i bilbioteka ir nusirasai. Problem?
Simplicity 2012-06-11 12:21
Apsidairyk aplinkui — visur dauguma valdo. Kiek naudingas linux mokslas mokyklose? Galima prabėgom iš live-cd užkraut, bet naudot kaip pagr. sistemą... Reiks jau gerai pasikausčiusio linux'isto ir papildomų pinigų iš biudžeto Net ir tuo pačiu LibreOffice galima išsaugoti dokumentus
Shinigami 2012-06-11 12:40
Tu moki mokesti už tai, jog turi teisę nusipirkęs kad ir muzikinį kompaktą ji nusikopijuoti į kompiuterį ar į mp3 grotuvą. Bet ne už piratinės versijos parsisiuntimą. Tiksliau išeina, kad mokestis renkamas ne už kopijavimą, o už teisę kopijuoti. Tu gal niekada nieko ir nepirksi ką galėtum nukopijuoti, bet vis tiek mokėsi kopijavimo mokestį pirkdamas skaitmeninę įrangą ir laikmenas. Va čia ir yra šio mokesčio debilizmas. Kad moki už tai ko gali niekada ir nedaryti. Tad kopijavimas ir piratavimas yra du skirtingi dalykai. Jei kažką parsisiunti iš interneto nemokamai, nors turėtum sumokėti autoriui - tai yra piratavimas. Jei nusipirkai muzikinį kompakta ir persirašei dainas į kompiuteri - tai jau kopijavimas.
Shinigami 2012-06-11 12:49
Naudoti Ubuntu, nereikia nei pasikausčiusio linuxisto nei pinigų iš biudžeto. Viskas ko reikia tai informatikos mokytojo kuris suprastu kas yra informacinės technologijos. Ir netingėtu išmokti linux interface'a. Instaliavau ubuntu kaiminui, tai tiek jis tiek jo vaikai sėkmingai naudojasi linuxu, nors niekada jo nebuvo matę ir niekas jų nemokė. Žinoma teko pasakyti, kad win žaidimu žaisti negalės ir atidžiau reiks rinktis printerius. Bet tik tiek. Galima su LibreOffice išsaugoti dokumentus į doc formatą, bet galima mokykloje šalia MS office instaliuoti ir LibreOffice tiems kurie dirba su juo. Juk jis nemokamas.
vvv2 2012-06-11 12:54