Sąjungininkų pajėgos pirmą kartą išsilaipino Lietuvos krante (Video)  (1)

Pirmadienį pirmą kartą šalies istorijoje Baltijos jūros pakrantėje tarptautinių karinių pratybų BALTOPS 2012 metu įvyko sąjungininkų išsilaipinimo operacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Joje dalyvavo septynių NATO valstybių - Lietuvos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos, Lenkijos, Nyderlandų ir Vokietijos - laivai, lėktuvai ir kariai.

"Šios didelio masto tarptautinės pratybos dar kartą įrodo, kad Lietuvos žmonės nėra vienui vieni, o narystė NATO tampa visaverte. Svarbu, kad Lietuvos kariai, veikdami drauge su kitomis Aljanso narėmis ir partnerėmis, gali tobulinti sąveiką, didinti tarpusavio pasitikėjimą rengiantis galimoms krizinėms situacijoms Baltijos regione", - Krašto apsaugos ministerijos (KAM) išplatintame pranešime cituojama ministrė Rasa Juknevičienė.

Pagrindinę šios operacijos užduotį - išsilaipinimo iš jūros manevrą - per pratybas BALTOPS 2012, veikdami kartu įvykdė JAV Specialios paskirties Jūrų pėstininkų oro ir sausumos vienetai ir Lietuvos kariuomenės vienetai. Sąjungininkų pajėgas į Baltijos pajūrį atgabeno Lietuvos strateginės partnerės, Lenkijos, karinių jūrų pajėgų "Liublino" klasės laivai.

"Kaip Lietuvos kariuomenės vadas ir pratybų Lietuvoje vadovas džiaugiuosi, kad Lietuvos kariai įvairiapusiškai įsitraukė į pratybas - nuo bendrų operacijų iki priimančiosios šalies paramos. Tikiu, kad Lietuvos karininkai, seržantai ir eiliniai kariai, kurie prisidėjo prie šių pratybų organizavimo ir vykdymo, pasisems neįkainojamos patirties, o Lietuvos žmonės jaus pasididžiavimą matydami, kad Lietuva yra visateisė tarptautinės bendruomenės, atsakingos už saugumą regione, narė", - pabrėžė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius.

Sąjungininkų pajėgų išsilaipinimo Lietuvos krante operaciją stebėjo Prezidentė Dalia Grybauskaitė, krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė, Seimo nariai, kariuomenės vadas gen. ltn. A. Pocius ir kiti aukšti NATO pareigūnai, užsienio šalių ambasadoriai Lietuvoje, užsienio ir Lietuvos aukšto rango karininkai ir svečiai.

Pagal išsilaipinimo operacijos Nemirsetoje scenarijų, Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų Kovinių narų tarnybos ir Karinių jūrų pajėgų Povandeninių veiksmų komandos narai kartu su Nyderlandų karinių jūrų pajėgų narais-išminuotojais patikrino Baltijos jūros priekrantę. Iš dviejų Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnių Mi-8 virvėmis į krantą nusileido Mechanizuotosios pėstininkų brigados "Geležinis Vilkas" žvalgų būrys, užtikrinęs Baltijos jūros pakrantės apsaugą.

Apie šimtą JAV jūrų pėstininkų ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių plaukiojančiomis vikšrinėmis amfibijomis PTS iš Lenkijos "Liublino" klasės laivų pasiekė krantą ir užėmė susitelkimo rajoną.

Pirmą kartą istorijoje Lietuvos oro erdve virš operacijos rajono praskriejo du strateginiai JAV bombonešiai B-52.

Nuo operacijos pradžios Lietuvos teritoriniuose vandenyse Baltijos jūroje buvęs JAV karo laivas "USS Normandy" vadovavo jūrų pajėgų kontingentui, kuriam priklausė ne tik lenkų laivai, bet ir penki Baltijos šalių priešmininės kovos eskadros BALTRON laivai.

Operacijai baigiantis oro erdvės apsaugą vykdė du Vokietijos karinių oro pajėgų naikintuvai "PA-200 Tornado". Visos operacijos metu Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų Taktinės oro atakos grupės kariai užtikrino kovinės aviacijos paramą.

BALTOPS 2012 pratybose, kurios vyksta Baltijos jūros teritoriniuose Vokietijos, Lenkijos, Lietuvos ir Estijos vandenyse. BALTOPS 2012 pratybose operacijas vykdo iš viso 27 karo laivai, 30 orlaivių ir sausumos pajėgų komponentai.

Pratybose tobulinamas šalių bendradarbiavimas susidarius krizinei situacijai regione, taip pat stiprinamas saugumas Baltijos jūros regione. Tarptautinių pratybų metu šalių karinių jūrų pajėgų vienetai vykdo bendras jūrų operacijas nuo manevravimo ir patruliavimo iki bendrų operacijų su kitomis karinėmis pajėgomis - oro ir sausumos.

Lrytas TV parengtas video reportažas iš pratybų vietos.

JAV organizuojamos karinės jūrų pratybos BALTOPS vyksta nuo 1972 metų. Nuo 1993 metų pratybos vykdomos pagal NATO Partnerystės taikos labui programą. Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivai pratybose dalyvauja nuo 1994 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)