Z. Balčytis: XXI a. už kariuomenės pajėgumus žymiai svarbesni energetiniai svertai  (1)

Natūralu, kad geopolitiniams interesams atstovauti kariuomenės nebereikia - jos funkciją perėmė pajėgumai energetikos srityje, mano Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Anksčiau reikėdavo armijos, o dabar reikia energetikos. Ir sudėlioji: jeigu ne per dujas, tai per elektros energiją. Ir mes matome, kad tai yra didžiausia įtaka į bet kurios valstybės ekonominį potencialą, nes energetika sudarė ir sudarys pačią didžiausią bet kurios gaminamos produkcijos savikainos dalį – tai yra neišvengiama“, – susitikime su žurnalistais sakė europarlamentaras.

Z. Balčyčio teigimu, šiais laikais „politinis prisirišimas“ tarp valstybių vyksta naudojant įvairius objektus, infrastruktūrą, tačiau tai galioja ne tik Lietuvos atveju – ji tėra „tik nedidelis mygtukas visoje interesų skalėje“.

Europarlamentaras, kalbėdamas apie Visagino atominės elektrinės (VAE) statybas, pažymėjo, jog svarbu neatmesti galimybės, kad Baltarusijos planuojama statyti Astravo branduolinė jėgainė elektros energiją tieks pigiau.

„Jeigu Baltarusija pasistatys elektrinę, vyks labai didelis lobizmas Europos Sąjungos struktūrose, kad pirktume iš Baltarusijos, o juk ji faktiškai bus pastatyta iš Rusijos duotų pinigų. Man atrodo, kad Baltarusijos elektros kilovatvalandės kaina visada bus mažesnė negu Lietuvos elektrinės, nes jiems du, trys ar penki centai didelės esmės nesudaro“, – sakė jis.

Z. Balčytis pažymėjo, jog VAE gaminamos elektros kainos skaičiavimai turėtų būti empiriniai ir parodantys, kiek ji kainuos po 10-15 metų, o dabartiniai rodikliai, skelbiantys kilovatvalandės kainos amplitudę nuo 18 ct iki 40 ct jį ne visai įtikina – elektra kainuos ne mažiau 50 ct, mano jis.

„Aš manau, kad įvairūs skaičiavimai turėjo būti cituojami, įrodinėjami, turėjo ginčytis ne tik energetikos specialistai, kurie yra suinteresuoti tokiais projektais. Jokiu būdu nemanau, kad buvo galima apeiti šituos skaičiavimus – anksčiau ar vėliau jie iškils ir tikrai mums reikės atsakyti, kodėl tada buvo pateikti vienokie skaičiai, o dabar – kitokie. Bendrieji principai rodo, kad viską suskaičiavus tikrai kilovatvalandės kaina turėtų būti ne mažiau 50 ct“, – teigė Z. Balčytis.

Europarlamentaras suabejojo ir galutine VAE projekto kaina – 23 mlrd. litų. Jo teigimu, dar nebuvo tokio atvejo, „kad bet kokį objektą statant jis pasirodytų pigesnis negu buvome numatę“.

Visgi Z. Balčytis pasisako už atominę energetiką, nes alternatyvios energetikos rūšys nėra pajėgios patenkinti vis didėjančius poreikius. Jo teigimu, VAE projektas – daug naudos suteiksiantis komercinis projektas, tačiau jo sėkmei garantuoti būtina ir ES parama.

„Aš esu įsitikinęs, kad mes galėtume statyti AE, kuri yra labai naudinga ES, kuri keičia teigiama prasme energetinį balansą ES, daro ES mažiau priklausomą nuo trečiųjų šalių ir koncerno „Gazprom“. Mano supratimu, ES ir Europos Komisija turėtų ženkliai prisidėti prie šios elektrinės statybų ir taip galbūt mes galėtumėme užsitikrinti žymiai didesnį saugumą ateityje.(…) Jeigu turėtumėme finansinę paramą iš ES, Europos Komisijos ir labai gerą priežiūrą dėl techninio projekto, tai manau, kad VAE gali būti visiškai naudingas projektas komercine prasme“, – pabrėžė europarlamentaras.

Z. Balčytis taip pat pažymėjo, jog ES laikosi pozicijos neremti jokios valstybės siekių pasistatyti atominę elektrinę, tačiau, jo manymu, Visagino AE atvejis yra išskirtinis.

„Šitas atvejis yra išskirtinis, ir aš manau, kad mes galėtume pamėginti“, – reziumavo europarlamentaras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Zigmantas Balčytis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)