Rusija rengiasi Baltijos šalių elektros tinklo atsijungimui nuo rusiškosios sistemos?  (1)

2012 m. rugpjūčio 1 dienos naktį Karaliaučiaus srities elektros energetikos sistema vykdė izoliuoto darbo bandymus. Tokie bandymai atliekami siekiant įvertinti sistemos pasirengimą dirbti atsijungus nuo kaimyninių sistemų arba „salos režimu“. Energetikos ministro A.Sekmoko nuomone, tai gali reikšti, kad Rusija pradeda rengtis Baltijos šalių elektros tinklo atsijungimui nuo rusiškosios sistemos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandymų metu Karaliaučiaus energetikos sistema veikė savarankiškai du kartus po 10 minučių – tai rodo, kad sistema iš esmės galėtų veikti savarankiškai. Po antrojo bandymo grąžinant Karaliaučiaus energetikos sistemą iš izoliuoto režimo darbui į ankstesnį režimą automatiškai įsijungė elektros linija Tilžė – Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė. Taip buvo išvengta Karaliaučiaus srities energetikos sistemos išsijungimo ir užtikrintas sistemos stabilumas.

„Iš esmės toks bandymas gali reikšti, kad Rusija, suprasdama Baltijos šalių strateginį tikslą dirbti sinchroniškai Kontinentinės Europos tinkle, pradeda rengtis Baltijos šalių elektros energetikos sistemų desinchronizacijai nuo rusiškosios IPS/UPS sistemos. Sėkmingi bandymai rodo, kad yra įmanomas ir izoliuotas Karaliaučiaus srities elektros energetikos sistemos veikimas“, – teigia Energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Lietuvos elektros energetikos sistemos kartu su Estija ir Latvija darbas sinchroniniu režimu Kontinentinės Europos elektros tinkle yra strateginis regiono tikslas. Lietuvos elektros energetikos sistemos sujungimas sinchroniniam darbui su Kontinentinės Europos tinklais kaip esminis visavertės integracijos į Europos energetikos sistemas uždavinys yra numatytas šių metų birželį patvirtintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje ir Lietuvos Respublikos elektros energetikos sistemos integracijos į Europos energetikos sistemas įstatyme. 

Šiuo metu Lietuvos elektros energetikos sistema veikia sinchroniškai su IPS/UPS sistema, jungiančia Baltarusijos, Rusijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos sistemas. Baltijos šalių elektros energetikos sistemos valdymas IPS/UPS sistemoje atliekamas centralizuotai, koordinavimą atliekant iš Rusijos. Tokia esama Baltijos šalių energetikos sistemų situacija netenkina Europos Sąjungos valstybių energetikos sistemoms keliamų reikalavimų, rašoma Energetikos ministerijos pranešime spaudai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: vtv.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)