Sukurtas veikiantis „elektroninės nosies“ prototipas  (2)

Amerikiečių "startup‘as" "Nano Engineered Applications" ir Riversaide (JAV) esantis Kalifornijos universitetas sukūrė įrenginį, kuris skirtas atmosferoje esančioms plataus spektro medžiagoms analizuoti. Potencialus naujovės, kuri šiuo metu yra prototipo stadijoje, panaudojimas yra neabejotinas – nuo sprogstamųjų medžiagų oro uostose paieškos iki pat pritaikymo įvairiose pramonės bei žemės ūkio šakose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išradimas remiasi to paties universiteto profesoriaus Nosang Myung darbu. Šiuo metu prototipo matmenys sudaro 10 x 18 cm, tačiau autoriai ketina jo dydį sumažinti iki kreditinės kortelės matmenų. Net ir būdamas tokio dydžio, tyrėjų teigimu, jis išsaugos galimybę aptikti iki aštuonių toksinų ar kitų pavojingų medžiagų. Aišku, specializuoti įrenginiai, kurie galės susekti ore tik vieną medžiagą, bus sumažinti iki nago dydžio įrenginių. „Elektroninė nosis“ oro analizei naudoja anglies pluošto vamzdelių, kurie yra 100 tūkst. kartų plonesni už žmogaus plauką, rinkinį. Jų mažas dydis leidžia operuoti nepageidaujamos medžiagos molekulių koncentracijomis, kurias prietaisas gali aptikti, kai dalelė yra viena ar kelios tarp milijardo kitų dalelių, o tai yra žymiai efektyviau už pačią efektyviausią gamtoje egzistuojančią biologinę nosį.

Prototipas turi ne tik savo jutiklį, tačiau ir valdymo mikroschemą, USB jungtis ir termometrą su higrometru. Šiuo metu kuriama antroji įrenginio versija bus papildomai aprūpinta GPS navigatoriumi ir "Bluetooth" sąsaja. Be to, kūrėjai jau mąsto apie Wi-Fi įdiegimą.

Tikėtina, jog naujovė bus trijų tipų: kaip atskiras planšetinis įrenginys, kaip nešiojamas prietaisas ir kaip „protingo“ telefono elementas. Pirmasis tipas pravers miesto ar pramoninio rajono ekologinei būsenai stebėti; antrasis – vaikų, sergančių astma (siekiant įvertinti oro įtaką ligos priepuoliams), būklei įvertinti. Trečiasis įrenginys, matyt, paplis labiausiai, tačiau čia didžiausia problema taps baterijos talpa: „nusilpusi“ ji pasakys „sudie“ oro analizatoriui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)