Fukušimos AE avarijos aidai: ryškėja radiacinės taršos pasekmės  (6)

Dvi žuvys, sugautos šalia avariją patyrusios Fukušimos atominės elektrinės, buvo rekordiškai užterštos radiacija. Žuvyse aptiktas radiacijos lygis net 258 kartus viršijo saugia laikomą normą, rašo „Times Live“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žuvyse, kurios buvos sugautos už 20 kilometrų nuo atominės elektrinės, užregistruota 25,8 tūkst bekerelių cezio viename kilograme, skelbia Tokijo elektros energijos kompanija (TEPCO).

TEPCO atstovų teigimu, aukšto radiacijos lygio priežastis gali būti žuvų maitinimasis po atominės elektrinės avarijos užterštose vandenyno vietose.

Kompanija žada sugauti ir ištirti daugiau žuvų, taip pat paimti jų maisto ir vandenyno dugno mėginius, kad būtų galima nustatyti aukšto radiacijos lygio priežastis.

TEPCO teigia esantys nustebę dėl tokio užterštumo, kadangi anksčiau buvo užfiksuota žymiai mažesnė radiacija. Aukščiausias iki šiol užregistruotas radiacijos lygis žuvyse prie Japonijos krantų buvo 18,7 tūkst. bekerelių cezio viename kilograme.

Radiacija regione išplito, kai po 2011 metų Japoniją užliejusio cunamio Fukušimos atominėje elektrinėje įvyko avarija. Nelaimės padariniai išplito per visą vandenyną – radioaktyvios žuvys buvo sugautos prie Kalifornijos krantų.

Mokslininkai teigia, kad radiacija paveikė ne tik vandens gyvūniją – regione mutavo ir drugeliai. Trijose drugelių iš Japonijos Fukušimos atominės elektrinės apylinkių kartose aptikta genetinių mutacijų, kiek anksčiau skelbė mokslininkai, kurių pranešimas pakurstė nuogąstavimus, kad spinduliuotė gali paveikti ir kitas rūšis.

Maždaug 12 proc. mėlynukų Pseudozizeeria maha, kuriuos lervos stadijos iškart po katastrofos paveikė radioaktyviosios dulkės, turėjo anomalijų, tarp kurių yra mažesni sparnai ir pažeistos akys, nurodo mokslininkai.

Tie drugeliai toliau buvo veisiami laboratorijoje toli už užterštos zonos ribų. Pasirodė, kad 18 proc. jų palikuonių turėjo panašių problemų, sakė Okinavoje Japonijos pietvakariuose įsikūrusio Riūkiū universiteto profesorius adjunktas Joji Otaki.

Trečioje drugelių kartoje šis skaičius išaugo iki 34 proc., net jeigu vienas iš tėvų būdavo iš nepaveiktos populiacijos. Mokslininkai Fukušimoje pernai rugsėjį – šeši mėnesiai po žemės drebėjimo ir cunamio sukeltos elektrinės avarijos – surinko kitus 240 drugelių. Anomalijų turėjo net 52 proc. jų, sakė J.Otaki. Tyrimo rezultatai skelbiami internetiniame mokslo žurnale „Scientific Reports“, kurį leidžia „Nature“ leidėjai.

Užterštas oras ir vanduo pakirto ir japonų sveikatą. Praneša, kad daugiau nei trečdalis Fukušimos vaikų jau turi netipiško dydžio auglius skydliaukėse.

Fukušimos apylinkėse Japonijoje buvo ištirta 38 tūkst. vaikų sveikata. Paaiškėjo, kad praėjus metams po branduolinės tragedijos daugiau nei trečdalis (36 proc.) jų jau turi cistas ar gumbus skydliaukėse, praneša „Fukushima Voice“.

Grėsmingus rezultatus paskelbė Fukušimos radioaktyvios taršos simptomų tyrimų grupė. Atkreipiamas dėmesys, kad Fukušimos tragedijos pasekmės progresuoja žymiai greičiau nei Černobylio atveju. Po avarijos Ukrainoje tyrimai parodė, kad auglius skydliaukėse turėjo vos 1,74 proc. 5-10 metų vaikų.

Pažymima, kad toks didelis Japonijos vaikų su skydliaukių augliais skaičius yra nenormalus, neįprasta ir tai, kad augliai pasirodė taip greitai po nelaimės. Anot medikų, tai reiškia, kad Fukušimoje gyvenantys vaikai gavo labai dideles dozes radiacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(3)

Komentarai (6)