Plaukiojantys robotai užsiims didžiausio Saturno palydovo tyrimu  (1)

Tuo metu, kai po Marso dykvietes naršo ratuotasis „Curiosity“, mokslininkai svarsto galimybes ištirti dangaus kūnus, kurių paviršius nėra toks kietas, kad juo galėtų važinėti ratuoti robotai. Susidomėjimą šiuo atveju kelia didžiausias Saturno palydovas Titanas, turintis labai tankią atmosferą ir visas padengtas jūrų, ežerų ir upių. Tiesa, jose vandens mažoka, kadangi čia vyrauja metanas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norėdami ištirti šį palydovą, mokslininkai ketina sukurti ir nuskraidinti mokslinius įrenginius, kurie per Titano paviršių judėtų tarsi laivai. Tarptautinės misijos, pavadintos „Titan Lake In-situ Sampling Propelled Explorer“ (TALISE), metu į palydovą ketinama nusiųsti zondą, praneša portalas space.com. Europos kosminės agentūros mokslinės misijos „Huygens“ pėdomis naujasis įrenginys nutūps Saturno palydovo šiaurės ašigalyje, didžiausiame ežere Ligeia Mare, kad surinktų duomenų apie jo sudėtį ir charakteristikas, o vėliau pereitų prie darbo sausumoje.

Planuojama, jog „amfibija“ Titano paviršiuje dirbs ne trumpiau kaip pusę metų ir galės papasakoti mokslininkams apie Saturno mėnulį daug įdomių naujienų. Kartu bus bandoma gauti atsakymą į klausimą, ar esant tokiai žemai temperatūrai (iki -180 °С), gali egzistuoti kokia nors gyvybės forma.

Priminsime, jog 2005 m. europinis zondas „Huygens“ pasiekė Titaną ir numetė į jo paviršių kapsulę, kurie keletą valandų perdavinėjo duomenis apie palydovo atmosferos ir paviršiaus sudėtį, patvirtindama kai kuriuos mokslininkus spėjimus, jog čia labai daug metano telkinių. Po ketverių metų mokslininkai jau pradėjo kalbėti apie galimybę ten nusiųsti plaukiojantį zondą. Ir štai dabar, Europos kosminės agentūros, kompanijos SENER ir Madrido astrobiologinio centro pajėgomis, projektas po truputį įgyja realius bruožus.

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)
Bendrinti

Komentarai (1)

Susijusios žymos: