Pirmajam išmaniajam telefonui sukako 20 metų  (0)

Šiuolaikiniai išmanieji telefonai turi daugybę naudingų funkcijų, o kartu jie yra tikrai universalūs elektronikos įrenginiai, kurių dėka galima ne tik paskambinti ar parašyti SMS žinutę, tačiau ir naršyti Internete, bendrauti socialiniuose tinkluose, klausytis muzikos, žiūrėti filmus, žaisti, apsipirkti, atlikti bankines operacines ir t.t. Vis tik dabar anksčiau išmanieji telefonai buvo daug kuklesni.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar daugiau, dabartiniams „protingiems“ mobiliems nė iš tolo neprilygsta jų protėvis, kuriam neseniai sukako 20 metų.

1992 m. JAV vykusios parodos COMDEX metu buvo pademonstruotas pirmasis pasaulyje išmaniojo telefono prototipas – "Simon Personal Communicator", kurį pristatė „mėlynasis gigantas“ IBM. Tuomet mobilus įrenginys sukėlė tikrai didelį ažiotažą, kadangi apjungė mobilų telefoną ir kišeninį asmeninį kompiuterį. Tuomet "IBM Simon" galėjo pateikti užklausas, gauti ir išsiųsti faksimiles, turėjo užduočių sąrašo sudarymo galimybę, jame buvo galima surašyti kontaktus, matyti el. pašto sąrašus, žaisti, pasinaudoti kalkuliatoriumi, o kartu dirbti su trečių šalių aplikacijomis.

1994 m. IBM ir jos partnerio, telekomunikacijų kompanijos "BellSouth", dėka išmanusis telefonas pasirodė prekyboje. Už naujovę buvo prašoma tuomet tikrai didelių $899, o tam dar reikėjo sudaryti dviejų metų sutartį. Po kurio laiko gamintojas sumažino kainą iki $599, o iš viso per "Simon" egzistavimo laikotarpį jo buvo parduota apie 50 000 vienetų.

Kalbėti apie tuometinio išmaniojo telefono protėvio charakteristikas be šypsenos nelabai galima. Aišku, 4,5“ įstrižainės sensorinis ekranas – tai tikrai šiuolaikiškai (tokio dydžio ekrano net penktosios kartos "iPhone" neturi), tačiau jo raiška sudarė 293 x 160 taškų, informaciją buvo galima įvesti specialaus rašiklio dėka, centrinis procesorius dirbo 16 MHz taktiniu dažniu, buvo įdiegta 1 MB operatyviosios atminties ir 1 MB atminties duomenims saugoti. Matyt, tuomet ir gimė anekdotai apie mobiliųjų telefonų savininkus, kurie su savimi nuolat nešiodavosi lagaminą baterijų: "Simon Personal Communicator" be išorinio maitinimo šaltinio leisdavo kalbėtis maždaug vieną valandą.

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(20)
(0)
(14)

Komentarai (0)