Dirbtinis viesulas – elektrai gaminti  (15)

Kanadoje įsikūrusi kompanija AVEtec kuria elektros energijos generatorių, kurio turbiną suks dirbtinai sukeltas viesulas. Visi žino, viesulai labai energingi, bet dažnai ir visiškai nenuspėjami. Todėl labai keista, kad kažkam atėjo į galvą panaudoti jų energiją. Ar ne?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Firmos „PayPal“ įkūrėjas ir vienas iš ankstyvųjų „Facebook“ finansinių rėmėjų milijardierius Peteris Thielis apie viesulus mano kitaip: jo įkurtas fondas „Breakout Labs“ suteikė kompanijai AVEtec trijų šimtų tūkstančių dolerių finansinę paramą, kad pastaroji suprojektuotų „atmosferinio sūkurio variklį“ (angl. Atmospheric Vortex Engine, arba AVE). Įrenginys AVE susideda iš cilindro formos kameros, į kurios apatinę dalį (palei kameros sieneles) tiekiamas įkaitintas oras. Dėl to atsiranda kylantis sūkurys, kurį reguliuoja iš viršaus besileidžiantis vėsesnis oras (paveiksle parodytas šio įrenginio prototipas). Įrenginio apačioje yra sumontuotos turbinos, kurias ir suka šis dirbtinis viesulas, atiduodamas savo energiją. Pasak AVEtec, pavykus sukurti 200 metrų skersmens įrenginį, būtų pagaminama 200 MW elektros energijos, kurios kilovatvalandė kainuotų vos 3 dolerio centus. Iš visų dabartiniu metu turimų elektros energijos gavimo būdų šitas būtų pats pigiausias. „Breakout Labs“ surengtoje spaudos konferencijoje AVEtec įkūrėjas Lui Mišo (Louis Michaud) pasakė: „Niekam nekyla abejonių, kad viesulas pasižymi didžiule galia. Mano darbas padėjo pagrindus, kuriais remdamiesi šią galią galime valdyti ir eksploatuoti, atsinaujinančią energiją gaudami precedento neturinčiu mastu. Finansuojami kompanijos „Breakout Labs“ ir bendradarbiaudami su Lambtono koledžu (Lambton College), kuriame įrenginio prototipą, kuriuo siekiame parodyti atmosferinio sūkurio variklio galimumą ir jo saugumą.“

Pati svarbiausia idėjos dalis – be fakto, kad tai valdomas viesulas, naudojamas elektros energijai gauti, – yra ta, kad energijos šaltinis šiltam orui gauti galėtų būti standartinė kietu kuru kūrenama elektrinė (AVE kamera galėtų būti tokios elektrinės aušinimo bokštas).

Akmens anglimi ir dujomis kūrenamos elektrinės nepasižymi dideliu naudingumo koeficientu dėl to, kad didelė dalis iš kuro išsiskiriančios energijos prarandama išsklaidytos šilumos pavidalu. Vienas Lawrence‘o Livermore‘o Nacionalinės laboratorijos atliktas tyrimas parodė, kad apie 68 procentai visos elektrai gauti sunaudojamos energijos 2011 metais virto „energijos atliekomis“ (angl. rejected energy).

Be to, viesulą galėtų sukti ir saulės energijos sušildytas vanduo.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(49)
(0)
(16)

Komentarai (15)