Prognozės: pigios skalūninės dujos paskatins didelius pasaulio geopolitinius pokyčius

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

marazas 2012-11-21 10:23
Žiūrint į tokias prognozes, tai Lietuvai tiesiog būtina kuo greičiau atsikratyt priklausomybės nuo vienintelio tiekėjo, nes Rusija praradus rinką gali sugalvot elgtis visiškai neprognozuojamai. Tikiuosi, kad bent jau SGD terminalas bus pastatytas, o taip reikalingos elektros jungtys į vakarų pusę (nes atominė panašu, kad pakibo ant plauko).
Nukainotas 2012-11-21 12:50
Gazprom atstovas Butkevič viską darys, kad Lietuva būtų priklausoma nuo Rusijos dujų.
immortallt 2012-11-21 12:58
Nelabai daug ka gali padaryti nesupykdant daug zmoniu, nes terminalas statomas - pinigus moket turesime vis tiek. Maziausiai pusmecio reiketu, kad sustabdytu projekta, o po pusmecio jau ir kiti darbai turetu but prasideje, kaip uosto gilinimas, jungtys, krantines darbai.
Vytax 2012-11-21 13:14
Terminalą tai pastatys, nes kitaip valdantiesiems užpakalius sankcijomis tarkuos ES pareigūnai. Tačiau svarbesnis klausimas kaip vyks dujų prekyba iš naujojo terminalo. Patupdys kokį neaiškų operatorių kaip tarpininką į šią vietą ir terminalas nefunkcionuos. Netgi jau dabar matosi, kad socdemai labai nori tą terminalą Achemai perleisti. Kitas dalykas yra tas, kad SGD terminalas čia yra tik pirmas etapas. Tam kad jis galėtų pilnai funkcionuoti tikriausiai reikės gerokai daugiau investicijų. Kaip kad dujotiekių plėtra ar požeminės dujų saugyklos įrengimas. O žinant naujosios koalicijos požiūrį tai sunkiai įmanoma. Jie iššaldys bet kokias investicijas, kad tik galėtų patenkinti trumpalaikius interesus, kaip kad mokesčių mažinimas ar pensijų didinimas.
g3n1us 2012-11-24 02:32
smagu skaityt.
immortallt 2012-11-24 09:43
Beje, kartais pats terminalas nera duju saugykla ? Aisku ne tokiu mastu, kaip kad Latvijoje. O del pigiu skaluniniu duju, JAV dabar jos yra pigesnes nei savikaina. Taip yra del tam tikru isipareigojimu ir dar del to, kad tai vis tiek padengia kintamuosius kastus ir bent dali fiksuotu, bet ilgu laikotarpiu tai nuostolinga veikla. Taigi kaina kilti turetu daugmaz dvigubai nuo dabartines, kad pasiektu normalia kaina uz kuria ilgu laikotarpiu skalunines dujas isgautu. Taip pat ju transportavimas sudetingas del to, kad energetinis tankis mazdaug 2x mazesnis ir labai daug priemaisu yra kurios pasizymi stipriomis korozinemis savybemis, tad ilgais vamzdynais ar tanklaiviais niekas ju nenori gabenti.