Dirbtinis viesulas – elektrai gaminti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

edgarasl 2012-12-20 16:47
Sildyti turbut galima ir taip: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_updraft_tower
trapecijus 2012-12-20 17:04
Vėl kažkoks amžinas variklis.
bahuriux 2012-12-20 17:36
trapecijau, tai visi like viesulai, ciklonai palei tave irgi amzinieji varikliai? Jie juk maitinami siluma, tai yra tiesiog siluminiai varikliai.
Creatium 2012-12-20 17:36
Būdas panaudoti perteklinę energiją. Gaila tik, kad kiekis jos tikrai mažas (200 m skersmens įrenginys, 200 MW)
BaRDaK 2012-12-20 17:45
O tai saules elektrines? Hektarus uzima. O ir siaip, visokioms VE ir Achemoms savo ausinimo bokstus pasikeitus, jau puse Lietuvos sunaudojamos elektros energijos tikriausiai ir butu.
Creatium 2012-12-20 19:08
Taip, saulės dar nesąmoningesnis reikalas. Nors bent jau jos nėra priklausomos nuo elektrinės. Dabar gi šitas viesulų turbinas galima bus statyti tik ten, kur yra elektrinės, kurios skleidžia šilumą.
MindaugasV85 2012-12-20 19:24
Manau ne taip supratai. Ne ant elektrinės reikia statyti šį "viesulą", o šis viesulas yra elektrinė. O kad ji veiktų, jai reikia pečiaus. Šiandien pečius kaitina vandenį (ar kitą skystį), kurio garai suka turbiną. Rytoj pečius kaitins orą, kurio srautai sukurs viesulą, kuris suks turbiną.
immortallt 2012-12-20 19:25
Tik ten, kur jau yra infrastruktura sukurta... Tik ten, kur galima sakyti nemokama energija bus... O siaip sound to be too good to be true. Tikiuosi taip nenutiks.
enternald 2012-12-20 20:37
Prisiminus termodinamiką, kartais ne vandens šiluminė talpa didesnė už oro ir kartais ne turbinos efektyviausios šiluminės mašinos? Jei taip, tai viesulai turbinų nepakeis, bet bus antra pakopa prieš atauštantiems garams išlėkus į atmosferą. Vienas nežinomasis gali būti kaina. 3cnt. tai čia greičiausiai eksploatacijos kaina, bet kur šilumos gavimo kaina deginant kurą? Ar viesulas tikrai efektyvesnis už turbiną ir ar tas švaistomas plotas (200 metrų) atperka viesulų generatorių? Žinoma jei sistema veikia, aušinimo blokų pakeitimas daug kartų pagerintų bet kokių šiluminių ar atominių elektrinių naudingumą.
sigitas 2012-12-20 21:23
O tai ponai žalieji pasakykit man ar apatinių ir viršutinių atmosferos sluoksnių maišymas yra toks jau nekaltas dalykas. Juk ten visokie mašalėliai ir vabalėliai pakils aukštai aukštai ir sušals.
TAURAS 2012-12-20 21:59
Kokie dar vabalai?
BlueC 2012-12-21 10:06
Ar čia tik man taip atrodo, ar iš tikro kai kurie komentatoriai nesupranta, kad šio tipo elektrinė ne pati viena funkcionuotu, o kaip papildomas elementas prie šiluminės elektrinės, jos efektyvumui padidinti. Pvz. naujas Elektrėnų blokas, nors pats pagal technologiją yra efektyvus, tačiau jam reikalingas aušintuvas, garo kondensavimui, tai dabar šildys tvenkinį-ežerą prie elekrinės. Kaip bebūtų, tai veltui iššvaistyta šiluma. Toks papildomas elementas, leistų tą šilumą papildomai panaudoti elektros gamybai, ir taip būtų galima padidinti bendrą elektrinės efektyvumą (reikia skaičiuoti kiek energijos iš dujų paverčiama elektros energija bendrai per garo turbiną ir per šią papildomą elektrinę). Taigi, kaip šiluminių elektrinių efetyvumo didinimo priemonė, tai turi prasmę, net AE galėtų naudoti, nes ir jos naudoja vėsinimui aplinkos vandenį. Aišku ten yra problemų, pvz. temperaturų skirtumas tarp šalto ir šilto oro masių turi būti nežymus, kitaip nesusidaro sukūrys, o tai gali būti problema Lietuvos žiemos sąlygomis. Bet ne visur pasaulyje taip yra, gal pvz. Prancūzijoje tai ir būtų sprendimas, ten AE vėsinimui naudoja upės vandenį, o vasarą per sausras dėl vandens lygio kritimo negali naudoti vandens ir stabdo AE, kai poreikis elektrai kaip tik išauga dėl kondencionierių naudojimo.
jordanbn2 2012-12-23 10:11
200 metru tai cia labai mazai. be to visas plotas viduje tuscias.Pigi energija. Siaip tokius silumos surinkejus galima statyt prie daugelio gamyklu, katiliniu, tik mazesniu gabaritu
evaldosia 2012-12-23 12:07
100 procentų panaudojama energija kada;stovi rotacinis vidaus degimo variklis namo rūsyje ir suka elektros generatorių,variklio šiluma panaudojama namo šildymui ar karštam vandeniui ruošti,o išmetamos dujos per gyvatukus šildytu garažą.gautusi žiemos atveju 15 laipsnių kondensatas ir 10 laipsnių šilumos išmetamos dujos(priklauso nuo garažo)trukdo tai įgyvendinti:elektros tinklų pasijungimo sąlygos(brangu,ir rek daug nervų turėti),net 20 centų elektros perdavimo kaina,pardavime tik stūmokliniai vidaus degimo elektros generatoriai kurie gana triukšmingi.parduodamos ir mikro turbinos( amerikiečių tankų turbinų analogas)bet ten 70 kw elektrinė gali,privačiam namui nebūtu kur dėti šilumos,bet tiktu naujai statomam daugiabučiui.šilumos ir elektros monopolijos tai būtu peilis po kaklu.dėja panašomis technologijomis naudojasi tik turtingos šalys.gal dėl to jos ir turtingos?šuo metu valstybės politika veikiama energetinių lobistų neleidžia tokių įrenginių statyti lietuvoje.bet kada kw kaina pasieks 60 centų ribą,tokios mini elektrinės atsiras,ir be jokių dotacijų.aišku jos veiks tik šaltuoju metų laiku ir tik dieną, kada didžiausias elektros energijos poreikis.čia galima būtu sukurti ir išmanujį generatorių tinklą,nes internetas gali veikti ir 220 elektros tinklo laidais,ir atskirus generatorius įjugti pagal komandas.technologijos tą padaryti leidžia nors ir šiandien,tik reikia dirbti.
immortallt 2012-12-23 23:27
kiek zinau internetas elektros tinklais veikia labai ribota atstuma. Bet ismanieji tinklai irgi numatyta musu planuose. Problema, kad tai reikalauja labai dideliu investiciju. O siaip, pas mus dar vienetai daugiaubuciu turi savo katilines, o ka jau kalbeti apie potencialius ju tiekejus. Jei saules elektrines atpigtu stipriai, tai gal tada del ju butu verta vystyti smart grid'a greitai.