Naudojiesi „Facebook“? Sužinok savo psichologinį portretą pagal socialinio tinklo turimus duomenis  (13)

„Microsoft Research“ centro mokslininkai ir Kembridžo universiteto sociologai sukūrė „Facebook“ socialiniam tinklui skirtą aplikaciją, kuri iš leidimą davusių tinklo naudotojų paima visą jų aktyvumo istoriją ir pagal tai pateikia žmogaus psichologinį portretą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiam tyrimui nereikėjo jokių vartotojų anketų ar atsakymų į tam tikrus klausimus - kiekvieno iš mūsų „pamėgimai“ (mygtuko „like“ paspaudimai) suteikia informacijos apie vartotojo intelektą, disciplinuotumą, atvirumą, gabumus, politines peržiūras, gebėjimą bendrauti ar temperamentą daug daugiau, nei jis pats numano.

Ką veikiate, kokias nuotraukas pažymite, kokius puslapius prisijaukinate „pakeltu nykščiu“?..

„Mes naudojome itin paprastus, bendrinius vertinimo metodus, o rinkodaros bendrovės galėtų nuveikti žymiai daugiau ir panaudoti svarbesnių duomenų“, - pasakoja aplikaciją sukūrę mokslininkai. Aplikacija buvo tobulinama su 58 tūkstančiais atrinktų vartotojų profilių. Pats „Facebook“ į šį duomenų atrinkimą nesikišo.

Dabar gi šią aplikaciją galite išbandyti ir patys - registruotiems „Facebook“ vartotojams tyrėjai siūlo aplankyti YouAreWhatYouLike ir susipažinti su savuoju portretu. Vienas iš projekto dalyvių Michal Kosinskis „The Financial Times“ teigė, kad universiteto naudojama technologija gali būti taip pat lengvai pritaikyta komerciniams tikslams.

Be to, kaip pastebi mokslininkai, duomenų analizė atskleidžia įvairių įdomių netikėtumų - pavyzdžiui, gruzdintas spiralės formos bulvytes mėgstančių žmonių IQ yra aukštesnis, nei sveiko maisto šalininkų. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(27)
(2)
(12)

Komentarai (13)