Lietuviai meta įžūlų iššūkį Vikipedijai: „nuo šiol informacijos ieškosime kitaip“  (8)

Dabartiniame pasaulyje, kuris „valdomas“ per liečiamuosius ekranus, kuriame „Kinect“ ir perspektyvusis „Leap motion“ nuskaito judesius, o išmanieji telefonai seka žvilgsnį, informacija turėtų būti pasiekiama kitaip, – teigia balandžio 18–19 dienomis vyksiančios progreso konferencijos LOGIN pranešėjas informacinių sistemų kūrėjas ir konsultantas Vaidas Repečka.a


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konferencijoje LOGIN, kasmet sutraukiančioje progresyviausius interneto ir technologijų kūrėjus, Vaidas Repečka mes iššūkį Wikipedijos autoriams ir pristatys naują grafiškai patrauklesnį ir patogesnį informacijos paieškos būdą. Konferencijoje pristatomas produktas RECREDIBLE – tai naujos formos Vikipedija, siekianti tapti pasaulinio lygio produktu. Pranešėjo nuomone, Lietuvos technologų ambicijos kuriamą produktą įtvirtinti pasaulinėje rinkoje yra pagrįstos ir realios, nes informacijos pateikimas straipsniuose jau nebetenkina šiuolaikinių sparčiai besivystančių technologijų vartotojų.

RECREDIBLE (www.recredible.com) – tai naujosios kartos Vikipedija, kur informacija pateikiama ne straipsniuose, o tarpusavyje susijusių sąvokų tinkluose. Tokiame tinkle galima grafiškai parodyti, kurios sąvokos svarbesnės, skaityti ne rišlų tekstą, o matyti susietus pagrindinius teiginius. Tai efektyvus būdas aprėpti vis daugiau informacijos. Semantinių (sąvokų) tinklų principu sukurtą sistemą galima palyginti su žemėlapiu (angl. terminas topic map), kuriame kiekvienas įrašas nurodo galimus tolimesnius paieškos kelius ir leidžia vartotojui nuspręsti, kuriuo keliu eiti – kokios informacijos ieškoti, neskaitant viso teksto, bet tik matant pagrindines sąvokas.

Labai svarbu tai, kad RECREDIBLE kūrėjai sugebėjo įveikti technologinę riziką ir rado sprendimą, leidžiantį bet kokio pobūdžio ir bet kokios temos informaciją pateikti grafine žemėlapio vaizdavimo forma. Reikia paminėti, kad šioje srityje dirba daug pasaulio mokslininkų ir technologų, tačiau realiai įgyvendindami produktus jie susiduria su įvairiomis problemomis. Žinoma, semantinių tinklų kūrimas yra nuolatinis procesas, nes kalba nėra baigtinis konstruktas, todėl RECREDIBLE kūrėjai ateityje kvies plačiąją visuomenę kurti turinį, pildyti ir redaguoti sukurtus sąvokų tinklus, taip kaip dabar daroma tradicinėje Vikipedijoje.

Vaido Repečkos teigimu, netolimoje ateityje semantinių tinklų principas, pritaikytas RECREDIBLE produkte, bus naudojamas įvairiose paieškos sistemose. Kuriamoje sistemoje įrašytos sąvokos ir ryšiai neabejotinai bus panaudoti ir kituose technologiniuose sprendimuose.

Šiuo metu dalis sukurtų sąvokų tinklų jau yra pateikti internete recredible.com, o artimiausiomis dienomis iPad vartotojai RECREDIBLE produktą galės išbandyti parsisiuntę jį iš programų parduotuvės (App Store). Juo naudodamiesi vartotojai galės įsitikinti, kad grafiškai patrauklus vaizdavimo būdas ir vartotojui patogi paieška leidžia greitai ir efektyviai rasti informaciją, o žemėlapio principas padeda ją susisteminti, suprasti ir įsiminti daug geriau nei informacijos skaitymas nuosekliame tekste, nes mūsų mąstymas veikia tokiu pačiu principu – atmintyje tam tikrais ryšiais siejant sąvokas vieną su kita.

Norintys išsamiau susipažinti su naująja sistema ir ją išbandyti galės tai padaryti balandžio 19 d. 15 val. LOGIN konferencijoje (Delfi Demo salėje), kur Vaidas Repečka kvies diskutuoti, kaip pakeisti nusistovėjusį visuomenės supratimą apie tai, kaip randamos žinios, ir pristatys naują RECREDIBLE produktą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(1)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: