Neraštingiems Afrikos žmonėms kuriama balsu valdoma interneto prieigos sistema  (0)

Kol Vakarų Europos valstybės vis didesniais tempais tobulina moderniausias komunikacijos technologijas, daugelis gyventojų Vakarų Afrikos valstybėse net nenutuokia, kas yra internetas. Ir ne tik dėl itin ribotų prieigos galimybių, tačiau ir dėl raštingumo, kurio stoka užkerta bet kokias galimybes naršyti pasauliniame tinkle.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią problemą bandoma spręsti vykdant iš dalies Europos Komisijos finansuojamą „Voices“ projektą, kuriuo siekiama palengvinti galimybę menkai raštingiems ar visai neraštingiems Malio bei kitų Vakarų Afrikos valstybių žmonėms naudotis internetu, rašoma NewScientist.com.

Daugiau kaip 14 nevyriausybinių organizacijų kuria įvairius būdus kaip užtikrinti internetinio turinio pateikimą garsine forma ir sukurti technologinius sprendimus jį valdyti balsu. Jau esama ir pirmųjų pasiekimų – sukurta informacijos sistema skirta vietiniams fermeriams, taip pat piliečių žurnalistikos ir įgarsintų naujienų teikimo platforma, valdoma žiniasklaidos bendrovės „Al Jazeera“.

„Voices“ interneto prieigos sistema yra grindžiama „VoiceXML“ programavimo kalba. Jos dėka internetinių svetainių kūrėjai gali sukurti specialų turinį, kuris gyventojų būtų valdomas gimtąją kalba tariant įvairias komandas. „World Wide Web Foundation“ organizacijos inžinieriai šiuo metu siekia sukurti vientisą viso šio specialaus turinio indeksavimo sistemą, kurią pasiekti gyventojai galėtų naudodamiesi mobiliaisiais telefonais.

Vienas iš pagrindinių projekto tikslų yra pasitelkus skirtingas ryšio technologijas apjungti viena nuo kitos nutolusias bendruomenes. Pavyzdžiui, Malio gyventojai su internete pateikiama informacija apie artimuose kaimuose esančius, pardavimui skirtus produktus, gali susipažinti per radiją – tokiu būdu apeinama būtinybė plėtoti brangiai kainuojančią interneto infrastruktūrą. Vietiniai fermeriai gali parduoti daugiau savo pagaminamos produkcijos kaimyninėmis bendruomenėmis ir palaikyti su jomis glaudesnius ryšius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)