Technologija Wi-Vi leidžia stebėti žmones kiaurai sienas – privataus gyvenimo nebeliks? (Video)  (3)

Po papildytos realybės akinių Google Glass anonso nemažai ekspertų ir žmogaus teisių gynėjų, taip pat daug paprastų piliečių buvo nepatenkinti. Žmonės mano, kad technologijos skverbiasi į mūsų privatų gyvenimą. Po kurio laiko kilo skandalas dėl JAV specialiųjų tarnybų visuotinės vartotojų sekimo programos PRISM. Galybė iOS ir Android mobiliųjų įrenginių savininkų yra sekami, naudojant pozicionavimo sistemas bei kitas programines subtilybes. Korporacijos renka mūsų privačius duomenis, kad galėtų ir to užsidirbti ir t. t.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiems, kurie labai rūpinasi savo privačiu gyvenimu, ypatingai nepatiks Masačiūsetso technologinio instituto (MIT) sukurta technologija Wi-Vi, kuri naudoja Wi-Fi ryšį ir leidžia matyti kiaurai sienas. Pastaroji technologija yra labai pigiai įgyvendinama, brangių komplektuojančių dalių čia nereikia. Sistemą galima integruoti į išmanųjį telefoną arba planšetinį kompiuterį, taip pat yra specialių įrenginių, kurie atlieka tik šią funkciją.

MIT profesoriaus Dina Katabi teigimu, pastaroji technologija leidžia ją panaudoti gelbėjimo operacijose, taip pat padėti teisėsaugos pareigūnams. Antra vertus, profesorius mano, jog technologija bus naudinga ir paprastiems piliečiams. Pavyzdžiui, pamatyti, kaip žmogus persirenginėja savo namuose, jums nepavyks – Wi-Vi šiuo metu atkuria labai žemos raiškos vaizdą. Vis tik šis aspektas – tik laiko klausimas, kadangi ateityje technologija galės atpažinti net veidus.

Wi-Vi veikia radaro principu, pasiųsdama Wi-Fi bangas ir priimdama atspindėtą signalą. Didžiąją dalį atspindės sienos, tačiau tam tikrą dalį – žmonės kitoje sienos pusėje. Naudojant specialius algoritmus, atsirado galimybė atpažinti žmones ir jų judesius. Techniškai Wi-Vi veikimui reikalingos tos pačios technologijos, kaip ir išmaniųjų telefonų atveju. Kaip visuomenė į šią technologiją žiūrės, kalbėdami apie moralę – kol kas neaišku. Profesorius Dina Katabi mano, kad blogos ne technologijos, o kaip jos naudojamos.

FACEIT. LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (3)