Patentų trolių gretas norėtų papildyti ir Bostono universitetas: planuojama į teismą paduoti „Apple“ kompaniją  (8)

Bostono universitetas (JAV) svarsto apie galimybę paduoti į teismą „Apple“ ir uždrausti „iPhone“, „iPad“ ir „MacBook Air“ pardavimus. Priežastis – prieš 22 metus užpatentuotas atradimas, kurį neva gamintojas nukopijavo be išradėjų žinios, praneša verslo naujienų portalas „Venture Beat“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo elgesiu Amerikos mokslo įstaiga primena patentų trolį. Patentų troliai – tai organizacijos, kurios kuria arba perka užpatentuotas technologijas ne tam, kad jas vėliau pritaikytų, bet tam, kad „išmelžtų“ pinigų iš didžiųjų gamintojų apkaltindamos jas nelegaliai naudojant šias technologijas. Ironiška, kad prieš metus būtent Bostono universiteto mokslininkai atliko patentų trolių tyrimą ir paskaičiavo, kad ši veikla kainuoja JAV ekonomikai 29 milijardus dolerių per metus.

Patentas, dėl kurio Bostono universitetas ketina bylinėtis su „Apple“, susijęs su puslaidininkinių įrenginių gamyba. Aukštosios mokyklos teigimu, „iPad“, „iPhone“ ir „MacBook Air“ naudoja „Apple A6“ procesorių, kuris sukurtas naudojant šią technologiją.

Panašu, kad patentą pažeidė ne tik „Apple“, bet ir kitos mikroschemas gaminančios kompanijos, tokios kaip „Samsung“, bet su jomis kol kas neketinama bylinėtis. Bostono universiteto teigimu, nelegalus patente aprašytos technologijos pritaikymas sukėlė jos kūrėjams, t. y. universitete dirbusiems mokslininkams, „rimtą ir neatstatomą žalą“.

Kodėl gerbiama mokslo įstaiga vadinama patentų troliu? Ogi todėl, kad nelemta technologija buvo užpatentuota pakankamai seniai, dar 1991 metais, ir po poros metų baigsis jos patento galiojimo laikas. Labai įtartina, kad Bostono universitetas tik dabar sugalvojo pareikšti pretenzijas ir pradėti bylinėtis su viena didžiausių pasaulyje IT kompanija. Taip elgiasi ne gerbiamos organizacijos, o patentų troliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (8)