Piratauja net JAV kariuomenė – už nuodėmę susimokės 50 mln. dolerių  (7)

Daug metų JAV kariuomenė naudojo logistikos programinės įrangos, kuri buvo naudojama karių ir krovinių apsaugai kritinėse misijose, piratines versijas. Šios įrangos kūrėjai – bendrovė „Apptricity“ - kariuomenę apkaltino sąmoningu autorinių teisių pažeidimu bei per teismą pareikalavo iš valstybės ketvirčio milijardo dolerių kaip atlyginimą už negautas pajamas. Tačiau bendrovė ir JAV valdžia susitarė – išmoka bendrovei sumažėjo iki 50 mln. dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kariuomenė taip negražiai elgėsi nepaisant fakto, jog JAV valdžia pastaraisiais metais agresyviai kovoja su autorių teisių pažeidimais šalies viduje ir užsienyje.

„Piratavimas – tai paprasčiausia vagystė“, - pristatydamas strateginį kovos su intelektine nuosavybe planą sakė JAV viceprezidentas Joe Bidenas.

Ir tuo metu, kol viceprezidentas pristatinėjo naują antipiratinę strategiją, JAV valdžios teisininkams teko ginti valstybės garbę teisme, kur kariuomenė buvo kaltinama piratavimu byloje su multimilijoniniu ieškiniu.

2004 metais JAV kariuomenė su įmone „Apptricity“ pasirašė sutartį, kuri suteikė licenciją naudoti programinę įrangą, skirtą karių ir atsargų transportavimo valdymui. Pagal šią sutartį, JAV valdžios institucijos programinę įrangą galėjo naudoti penkiose tarnybinėse stotyse ir 150 atskirų įrenginių, o nuo to laiko įranga buvo naudojama kritinėse misijose įvairiose pasaulio vietose.

„Kariuomenė „Apptricity“ integruotą transporto logistikos ir turto valdymo programinę įrangą naudojo Vidurio Rytuose ir kitose karo veiksmų vietose. Kariuomenė programinę įrangą taip pat naudojo koordinuodama skubias krizių valdymo iniciatyvas, kaip, pavyzdžiui, po 2010 metų sausį įvykusio žemės drebėjimo Haityje“, - tvirtina „Apptricity“ atstovai.

Ir nors ši bendrovė džiaugėsi, kad JAV valdžia tapo jų klientu, jų tikrai nenudžiugino žinia, jog kariuomenė be „Apptricity“ žinios programinę įrangą įdiegė į tūkstančius kompiuterių. Apie tokius neleistinus veiksmus atsitiktinai buvo sužinota 2009 metais, kuomet JAV kariuomenės programų direktorius viešai netyčia prasitarė, jog „Apptricity“ programinė įranga yra naudojama tūkstančiuose įrenginių“.

Paaiškėjo, kad kariuomenė be licencijos įrangą įdiegė į 93 tarnybines stotis ir daugiau nei 9000 įrenginių. Įvertinus, kad licencija tarnybinei stočiai kainuoja 1,35 mln. dolerių, o įrenginiui – 5000 dolerių, „Apptricity“ skaičiavimais, valdžia jiems buvo skolinga 224 mln. dolerių.

Šią sumą iš JAV vyriausybės „Apptricity“ nusprendė „išsimušti“ per teismą, pateikiant kaltinimą, kad vyriausybė sąmoningai pažeidė autorių teises ir aktyviai slėpė pažeidimus nuo „Apptricity“.

Galų gale vyriausybė pripažino, kad daugybė programinės įrangos kopijų buvo naudojamos be licencijos, o po ilgų derybų buvo pasiektas susitarimas, tenkinantis abi puses, rašo torrentfreak.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: