Totalus komfortas ar totalus sekimas? "Google" iki 2018 m. planuoja patalpose įrengti mikrofonus  (2)

Informacinės paieškos milžinė "Google" neretai ketvirčiuojama už privatumo ignoravimą ir mėginimus sužinoti apie mus absoliučiai viską. O dabar ši IT gigantė planuoja invaziją į privačią erdvę tiesiogine prasme. "Google" inžinerijos direktorius Skotas Hafmanas (Scott Huffman) leidiniui "The Independent" papasakojo apie viziją, kurioje ateities "Google" naudotojai savo namuose būtų įsirengę mikrofonų sistemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

S. Hafmano teigimu, mikrofonai galėtų būti montuojami lubose. Jų paskirtis – asmeniniai padėjėjai, kurie yra sujungti su telefonais, planšetėmis ir kitais išmaniaisiais įrenginiais ir reaguoja į balso komandas.

"Įsivaizduokite, jog ištariate "surask vaizdo apžvalgą apie vakar vykusias ledo ritulio rungtynes ir parodyk ją per svetainės televizorių", ir jūsų pageidavimas išpildomas, - siūlo S. Hafmanas. – Tai būtų įmanoma, nes visi įrenginiai būtų sujungti į vieną sistemą."

"Google" asistento būtų galima pasiteirauti, kur būtų galima papietauti, paragauti tam tikro maisto už tam tikrą kainą. Ir "Google" tai suras. Tada reiktų sėsti į mašiną, o palydovinė navigacijos sistema jau būtų sudariusi maršrutą, kaip iki restorano ar užkandinės nuvažiuoti greičiausiu ir artimiausiu keliu.

Beje, kažką panašaus dabar siūlo naudotojo veiksmus numatanti programėlė "Google Now". Ji numato, ką naudotojas darys toliau ir nė neklausdama siūlo savo pagalbą (informaciją, patarimus ir pan.). Numatomoji analizė nėra naujiena – ją jau daugelį metų naudoja finansines paslaugas teikiančios bendrovės, apskaičiuodamos kliento kredito "lubas" ir numatydamos, kaip klientas vykdys finansinius įsipareigojimus.

S. Hafmanas tiki, kad tokiu principu galėtų dirbti ir "Google" asmeninio padėjėjo sistemos: jos galėtų naudotojui patarti, kur ir kada vykti (nes tai pažymėta kalendoriuje), priminti, kada išskrenda lėktuvas ir pan. S. Hafmanas mano, kad mikrofonų sistemos naudotojų namuose gali būti įrenginėjamos nuo 2018 m.

"Mūsų kasdienė kalba pokalbio metu yra labai sudėtinga lingvistinė konstrukcija, kurios kol kas "Google" nesupranta, - pripažino S. Hafmanas. – Tačiau po penkerių metų su "Google" jau galėsime šnekėtis ir tai bus savaime suprantama. "Google" atsilieps ir atsakys taip, kaip atsakytų kitas žmogus."

Paklaustas apie privatumo problemą, S. Hafmanas pareiškė, kad naudotojai turėtų pasitikėti "Google", kadangi ji privatumo problemą vertina labai rimtai. Inžinerijos direktorius pridūrė, kad "Google" tikslas – laikyti informaciją saugiai ir naudoti ją tik tada, kai ji teikia naudos naudotojui.
(2)
(0)
(0)

Komentarai (2)