Kinijos aukso laikai baigėsi: gamyklos keliasi į kitas valstybes

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2014-01-30 09:30
Tai tik ženklina naują Kinijos etapą, kai ji pati pradės generuoti ekonomiką. Kylančios algos leis nebe išsimaitinti, o prasigyventi viduriniam sluoksniui žmonių. Na, o vargšų, dirbančių už trupinį pasaulyje dar ne vienas milijardas yra likęs.
w00xer 2014-01-30 09:38
Kai paskaiciau apie Indonezija "Antra, čia yra nemažai kvalifikuotų specialistų, kurie galėtų dirbti kompanijos gamyklose" tai naturaliai straipsnis isiverte: cia yra nemazai nemazai skurdziu zmoniu, kurie dirbs kad ir uz doleri per savaite
immortallt 2014-01-30 10:42
w00xer, tiems žmonėms geriau dirbti už dolerį, nei iš vis neturėti darbo. Arns, kad būtent dabartinis etapas ir buvo "generuojanti ekonomika", jau kurį laiką ekonomika augo tik ant vidaus vartojimo. O šiaip dar didelė dalis Kinijos gyvena labai skurdžiai.
Arns 2014-01-30 11:06
immortallt, Kinija būtent dabar pradėjo neužmerkti akių dėl darbuotojų teisių, pradėjo reikalauti laikytis visų įsipareigojimų, skatina kelti algas... Manai jie nežino ką daro? Aš manau jie kur kas geriau skaičiuoja kad tie keli vargani doleriai iš nesąžiningų gamyklų per protestus ir neramumus atneš daugiau žalos nei naudos. Plius pačios Kinijos produkcija jau baigia pasivyti išsivysčiusio pasaulio vidutiniokus. Tad nenustebčiau jog dabartinis etapas, kai buvo tiesiog vagiamos technologijos jau baigėsi, mėgins patys pakartoti Japonijos, P. Korėjos ar Taivano sėkmę, kai jų prekės ženklai bus ne tiesiog pigios kopijos, o technologijų madų diktuotojai.
vvv2 2014-01-30 11:18
- Vargu, nes Kinija tūkstančius metų gyveno "atsiskyrusi", tai suformavo netipinių pažiūrų visuomenę, kurios likes pasaulis nepriima. p.s. .. tuo tarpu Indija, net Indonezija, nors ir silpnai, bet bendravo su Europa ir Afrika. p.s.2 .. Šiandien Amerikos kontinentas suformuotas būtent Europos ir Afrikos kultūrų.
Arns 2014-01-30 12:13
vvv2, su troliais paprastai nekalbu, bet šioj temoj gal nebūsi toks... 1) Kuo Kinija skiriasi nuo Japonijos ar P. Korėjos? Požiūris į daugumą dalykų labai panašus. Tad jei jos sugebėjo persiorientuoti, kodėl kinai negali? 2) Pervertinama įtaka "vakarų kultūros". Šiais laikais, kai yra finansai, tai net klajokliai arabai sugeba jei ne užsukti versliuką, tai bent nusipirkti jog žinantys dirbtų, o jiems pajamos plauktu. 3) Požiūris į darbą Kinijoje dabar kaip tik geresnis nei Europoje ar dar labiau JAV. Nes labiau tikima tikru darbu, o ne tarpininkavimo schemomis, kurios iš tuščio į kiaurą pilstydamos generuoja pinigus. 4) Čia jau mažai ką lemiantis, bet iš tikrų Azijos tautų, Kinija bene daugiausiai bendravo su Vakarais, tiek savo noru, tiek kaip kolonija.
vvv2 2014-01-30 13:21
- Tamsta kalbi apie paskutinius šimtmečius, o aš apie paskutinius tūkstantmečius. p.s. .. genetinis kodas nepasikeičia per keletą kartų, kaip daugelis pastebėjo, kinai kol kas "nesupranta" kas ir kam.. jie tiesiog nukopijuoja.. tame ir yra visų anekdotų esmė, nes nusirašinėjant (nuo rusų, USA, EU) be supratimo padarai neįtikėtinus žioplumus.. p.s.2 .. gaila, bet panašios nelaimės kamuoja ir Japonija ir Korėją. Sakykim japonai yra darbštūs vidutiniškai labiau nei kinai, bet teorinio mokslo atradimų pas juos nėra.
Talkatif 2014-01-30 13:32
Tai jau senai migruoja gamyba iš Kinijos į pigesnes šalis. Naujieną mat atrado. Patys kinai gaminasi ne Kinijoje. Ekonomika greičiausiai auga ten kur pigiausia darbo jėga. Tai faktas kaip ir kad Saulė šviečia ar vanduo šlapias. O Arnas vis dar iš Lenino raštų romantikos neišlindęs. Europoje kiaulės fermose geriau gyvena, nei Kinijos darbininkų darbo sąlygos jų fabrikuose.
Sloth 2014-01-30 13:38
vvv2, eilinį kartą nusišneki. Kinijos izoliacija prasidėjo Ming dinastijos antroje pusėje, ir tai čia dar tik užuomazgos, realiai - Qing dinastijos laikais. Tai reiškia, kad atsiskyrusi ji buvo nuo maždaug ~1400 iki ~1840. Iki to laiko Kinija buvo viena iš kosmopolitiškiausių pasaulio imperijų. Esi girdėjęs apie Zhang He? Apie Marco Polo? Krikščionių misionierius (pastarieji išliko Kinijoje net ir užsidarymo laikotarpiu). Nesu nei vieno žmogaus dar matęs, kuris 440 apvalintų iki tūkstantmečių. Čia jau į Graužinienės apvalinimus panašu. Kinams apskritai nebūtina gaminti ir tiekti produkciją vakarams - yra milžiniška vidaus rinka ir Azijos rinkos. Tie patys vidurinieji rytai, su kuriais Kiniją istoriškai sieja neblogi ryšiai. Kas liečia straipsnį, tai anokia čia naujiena. Visi, kas domisi Kinija apie gamyklų iškėlimą kalba jau kone antri-treti metai. Ir ne tik apie iškėlimą, didelė dalis verslininkų prognozuoja, kad įvyks ekonominis persiorientavimas ir gamyba grįš į motinines valstybes, pasaulio fabriku vėl gali tapti JAV.
vvv2 2014-01-30 13:45
- Terminas "atsiskyrusi" mano žinutėje reiškė ne visišką izoliaciją, o tiesiog "sunkiai pasiekiamą" anų dienų priemonėmis. p.s. .. pirkliai bei keliauninkai paprastai ėjo lengvesniu "arbatos keliu" link Indijos. Link Kinijos gi praktiškai tušti, nesvetingi keliavimui, dykumų kalnai tęsiasi tūkstančius kilometrų.
Sloth 2014-01-30 14:15
Anaiptol. Tang dinastijos sostinė to meto standartais buvo pats kosmopolitiškiausias miestas pasaulyje. Ten reguliariai vykdavo pirklių misijos, tuo tarpu patys kinų pirkliai vykdavo į Egiptą, arabų pusiasalį, Rytų Afriką. Nuo Marco Polo kelionės prasidėjo reguliarūs vakariečių vizitai į Kiniją, krikščioniškos misijos ir pan. Izoliacija yra santykinis reikalas. Kinija visais laikais buvo žymiai mažiau izoliuota nuo likusio pasaulio negu, kad Japonija ar Korėja, ar bet kokia kita Azijos valstybė, išskyrus nebent Indiją. Kinijos tarptautinė prekyba, bendrai paėmus viršijo Indijos prekybą. Apibendrinant: Savo pirmam poste teigei, kad Kinija netaps technologinių madų diktuotoja, nes dėl atsiskyrimo yra kitokia ir jos niekas nesupras. KLAIDA. Japonija ir Korėja buvo žymiai labiau atsiskyrusios, o madas diktuoja sėkmingai. Poto teigei, kad Indija turėjo glaudžius ryšius su Arabais ir Egiptu. KLAIDA. Juos turėjo ir Kinija. Kinija reguliariai prekiavo tiek su Persijos imperija, tiek su Indija ar tais pačiais Otomanais. Tą patvirtina archeologiniai radiniai. Taip pat, iš istorinių šaltinių žinoma, kad apie Europą Kinija visada žinojo, tiesiog neturėjo jokio noro su jais prekiaut, nes jų įsitikinimu tai buvo nevertas dėmesio ir atsilikęs regionas, ir tai buvo tiesa iki pat 15 amžiaus.
vvv2 2014-01-30 14:38
- Tikriausiai taip, bet tai nieko nekeičia. Aš mėginu teigti, kad kiniečių kultūra labai skiriasi nuo europiečių, ką beje patvirtini ir tamsta.
Sloth 2014-01-30 14:49
Canon, nikon, samsung, sony ir pan. ženklai nediktuoja madų elektronikoje? Tu neteigia, kad kinų kultūra labai smarkiai skiriasi (tai faktas). Tu teigei, kad dėl šio skirtumo kinų gaminiai negali integruotis į vakarų rinką. Aš teigiu, kad tai yra visiška nesąmonė, nes tai puikiai įrodo Korėja, Japonija ir Taivanis, kurių kultūrinė atskirtis yra ne ką nemažesnė, bet kurių gaminiai sėkmingai naudojami visame pasaulyje. Panašu, kad pats pradedi maišytis ką iš tiesų nori įrodyti...
Simplicity 2014-01-30 15:02
, reikia išmokti ignoruoti vvv2 ir, nepasaint to, kad tai yra labai sunku, nesivelti su juo į jokias diskusijas.
vvv2 2014-01-30 15:04
- Panašu, kad kalba kinietis su europiečiu.. p.s. .. sakykim pas kiniečius viskas labai determinuota, todėl jie tikisi, kad jiems kažkas kažką "įrodinėja". Gi europiečiai mąsto abstrakčiai, todėl jų "pasvarstymai" kiniečiui atrodo visiškai tušti..
immortallt 2014-01-30 16:00
Kinija kardinaliai skiriasi nuo Japonijos ir Korėjos ir skirsis bei pamatai visai kitokiai industrijai. Japonija ir Korėja kuria ir gamina itin aukštos kokybės produktus. Tuo tarpu Kinija gamina daugiausia tokius dalykus kaip tekstilė, o technologijos dauguma yra palyginus prastos kokybės. Su jais neįmanoma dirbti dėl kokybės ir sutarčių laikymosi. Net akivaizdus sutarties sulaužymas - nieko nepeši, nes Kinijos teismas gins tik Kinijos gamintojo interesus. Net jei paims pinigus ir pasiųs klientą ant trijų raidžių, gamintojas bus teisus. O gamyba keliasi ne tik ten, kur pigiau, bet kur ir logistika pigesnė, kokybė geresnė, greičiau galima gauti prekes bei kur gali dirbti pagal sutartį tiekėjas. Nereikia jo kaskart kontroliuoti.
Sloth 2014-01-30 16:33
Taip bus tol, kol Kiniją valdys KKP. Tokio "dėjimo" ant standartų ir tarptautinių gamybos normų priežastis yra ta, kad Kinijoje verslas visiškai neatsietas nuo politikos. Visi verslininkai, kai tik pakyla virš "smulkiojo verslo" lygmens gauna pakvietimą stot į partiją. Jei sutinka - verslas plečiasi ir kyla, jei nesutinka - verslas neišauga iš smulkiojo verslo. Realiai Kinijoje tokia sistema, kad nebeįmanoma nustatyti kas ima viršų valdžioje - politika ar verslas, nes taip tapo vienu ir tuo pačiu. Galima ją netgi įsivaizduot kaip tam tikrą oligarchų partijos valdžią+kariuomenė, kuri yra kitas jėgos sektorius jei ne turintis viršenybę virš partijos, tai bent jau jai lygus įtakos prasme. Svarbiausia nemaišyti ir nepriskirti viso to kinų mentalitetui, tai yra grynai santvarkos pasekmė.
immortallt 2014-01-30 17:49
Jei ne dabartinė Kinijos politinė sistema, jinai nebūtų patyrusi tokio pakilimo. Kaip bebūtų, jei santvarka iširtų - kiltų suirutė, daug kas bankrutuotų, būtų keletas metų poilsis, kol susitvarkytų ir kad galėtų pradėti konkuruoti kokybe su Japonija ar Korėja prireiktų turbūt 30 metų.
Kenzoo 2014-01-30 19:44
Auksiniai zodziai, kas liecia kokybe ir sutartis.. Aplamai jie yra kitokie, tie kinai. Kinieciu mastymas trumpai yra toks - mes gyvenam normaliai ,viskas pas mus gerai, viskas tvarkingai....., o visas vakaru pasaulis yra labai pasiputes, ziuri i kinus is auksto ir galbut net priesiskai. Pirkti is ju pigiau? Taip. Bet sudejus viska i kruva, gal vistik kokie vokieciai ir geriau.
Kenzoo 2014-01-30 19:55
Nebutu viso to, nebutu ir super valstybes. Laisvoj Afrikoj gi kazkodel ju nera