Jūsų sveikatą stebėsiantys drabužiai pasikraus tiesiog skalbiami  (1)

Prancūzų įmonė CityZen laimėjo CES 2014 inovacijų, pritaikomų kasdienei sveikatos priežiūrai, apdovanojimą. Jis buvo suteiktas už SmartSensing audinio su integruotais mikrojutikliais pritaikymą drabužių pramonėje.

Iš šios medžiagos pagaminti marškinėliai stebi bei informuoja apie vartotojo sveikatos būklę ar nuovargį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SmartSensing išmanusis audinys nuskaito kūno šilumą, kvėpavimo dažnį, širdies ritmą ir per GPS fiksuoja judėjimo trajektoriją. Kaip teigia kompanijos tarptautinis generalinis direktorius Gilbertas Reveillonas, iš Smart Sensing medžiagos gali būti pagamintas bet kuris drabužis: pirštinės, marškinėliai ar kelnės.

Šis naujas audinys susieja tekstilę, jutiklius, paskirstytojo skaičiavimo sistemą ir mažą baterijomis maitinamą siųstuvą į vieną vienetą, kuris jungiasi realiu laiku į išmanųjį telefoną. Jame esanti programėlė analizuoja iš audinio gautus duomenis, parodydama kada drabužį dėvintis asmuo yra pavargęs ar labai įsitempęs. Taip pat prietaisas informuoja apie miokardo infarkto riziką.

Akivaizdi šios technologijos pritaikymo sritis yra dažnai ekstremaliose situacijose atsiduriantys žmonės: sportininkai, gelbėtojai ar kariai.

Išmanųjį audinį, kainuojantį apytiksliai 30-40% brangiau nei įprasta medžiaga, galima saugiai skalbti bei lyginti. Prie šios technologijos gali būti pridėti papildomi jutikliai, matuojantys deguonies kiekį kraujyje, į plaučius patenkančio oro tūrį ir gal net gliukozė lygį kraujyje. Tada šis audinys galėtų tapti svarbia žmonių sveikatos stebėsenos sistema.

Nors tikimasi, kad Smart Sensing rinką pasieks jau šiais metais, tačiau pati „gudriausia“ audinio savybė vis dar intensyviai kuriama. CityZen dirba su šios medžiagos įkrovimo sistema, kuri didžiąją dalį energijos gautų iš skalbimo. Ar gali kas geriau mechaniniu būdu išgauti energiją nei skalbimo mašina? Jeigu mokslininkams pavyks įgyvendinti užsibrėžtą tikslą, tai bus puikus judesiu varomo įkrovimo pavyzdys.

Video:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (1)