Lietuva pateko į „požeminio interneto“ akligatvį  (0)

Nors sukurta daug pasaulinio kompiuterių tinklo funkcionavimo vizualizacijų, tačiau Oksfordo universiteto Interneto instituto mokslininkai Markas Grahamas ir Stefano De Sabbata bene pirmieji sumanė pavaizduoti pagrindines interneto ryšio magistrales Metro linijų pavidalu. Ir kaipgi šiame kontekste atrodo Lietuva?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios vizualizacijos faktiniu pagrindu tapo vandenynų ir jūrų dugnu nutiestos didelės pralaidos optinio ryšio magistralės, pavaizduotos „Cablemap.info“ žemėlapyje.

Kiekviena metro stotis šiame M. Grahamo ir S. De Sabbata sudarytame eismo žemėlapyje yra interneto magistralių mazgas,kuriame vyksta duomenų apsikeitimas su kitais ryšio mazgais. Kiekvienai pasaulio valstybei skirta tik po vieną stotį. Realiai atskirose šalyse tokių mazgų yra ir daugiau, tačiau mokslininkai dėl paprastumo nutarė visus juos apjungti. Taigi, kiekviena pasaulio valstybė šiame „interneto metro“ žemėlapyje turi tik po vieną stotį.

Valstybės pažymėtos trijų raidžių indeksais bei specialiais simboliais. Jais tarptautinė organizacija „Reporteriai be sienų“ žymi šalis, kurios įvardijamos kaip „interneto priešai“: tai reiškia, kad jose vykdoma vienoka ar kitokia interneto turinio cenzūra. Perspėjimo ženklai atspindi interneto kontrolės tokiose šalyse lygį ir cenzūros mastą, teigiama „Slate“ pranešime.

Lietuva šiame „interneto metro“ pasiekiama keliaujant mėlynos spalvos Europos linija, kuri nuo Suomijos atsišakoja į atskirą ruožą su trimis stotimis: Estija, Latvija ir Lietuva.

Pasak vizualizacijos autorių, centrinės pozicijos šiame žemėlapyje reiškia spartesnį ir pigesnį internetą atskirose šalyse, tačiau kartu nurodo, jog daugelyje šių valstybių plačiai naudojamas elektroninis internetu perduodamų duomenų sekimas. Tarp jų paminėta D. Britanija ir JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(2)
(-1)

Komentarai (0)