Policija vis dažniau dominančius asmenis seka „tyliosiomis SMS“  (0)

Šiuolaikinės ryšio technologijos suteikia itin didelių galimybių teisėsaugos pareigūnams nuolat sekti juos dominančių asmenų buvimo vietą. Dažniausiai tam net nereikia brangiai kainuojančio operatyvinio stebėjimo: pakanka, kad žmogus su savimi nešiojasi mobilųjį telefoną, o teisėjas yra sankcionavęs „tyliųjų SMS“ naudojimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos dienraštis „Tagesspiegel“ praneša, kad Berlyno landtage surengtuose klausymuose dalyvavęs Vokietijos sostinės policijos viršininkas atsakinėjo į deputatų klausimus apie pareigūnų operatyvinę veiklą naudojant vadinamąsias „tyliąsias SMS“. Šio sekimo metodo esmė - į stebimo žmogaus telefoną policijos pareigūnų reguliariai siunčiamos specifinės SMS žinutės, kurios nerodomos telefono ekrane, o jų gavimo metu neskleidžiamas atitinkamas garsinis signalas. Tačiau mobiliojo ryšio operatoriaus įranga gauna informaciją apie atmestą žinutę, kurią vėliau apdoroję policijos atstovai gana tiksliai apskaičiuoja asmens buvimo vietą.

Šį sekimo būdą aptarti nusprendė Piratų partijos nariai Berlyno landtage: jie mano, kad tokia policijos praktika pažeidžia esmines piliečių teises. Tačiau Vokietijos policijos vadovai su tuo nesutinka ir tvirtina, kad „tyliųjų SMS“ metodas naudojamas tik teismo sprendimu ir tik sunkių nusikaltimų atvejais.

Įdomu, kad, pasak leidinio, „tyliųjų SMS“ naudojimo intensyvumas Berlyne vis didėja. 2011 m. iš viso buvo išsiųsta 65 tūkst. tokių žinučių, 2012 m. - jau 145 tūkst., o 2013 m. - daugiau nei 250 tūkst. Ekspertų teigimu, kiekvieno sunkaus nusikaltimo atveju vidutiniškai naudojama apie 100 tokių žinučių.

Ekspertų teigimu, naudojant „tyliųjų SMS“ metodą žinutės informacija modifikuojama duomenų kodavimo schemoje ir jos veikia kaip įprastiniai tikrinimo („ping“) signalai, kurių nepastebi gavėjas, tačiau siuntėjas susirenka reikiamą informaciją. Siuntinėjant „tyliąsias SMS“ reguliariai atnaujinama informacija apie telefono buvimo vietą.

Ji nustatoma iš trijų telefonui artimiausių bazinio ryšio stočių antenų padėties ir trianguliacijos skaičiavimų. Nors telefonas reguliariai siunčia signalus į mobiliojo ryšio tinklą, žmogui judant ši informacija nėra atnaujinama iš karto. Tam naudojamos „tyliosios SMS“, kurios iškart praneša apie buvimo vietą. Pasak pareigūnų, tai labai naudingas metodas, leidžiantis surasti dominantį asmenį bet kuriuo reikiamu metu.

Skelbiama, kad šis sekimo metodas yra žymiai efektyvesnis už „Cell ID“ lokalizavimą, be to, „tyliosios SMS“ suteikia ir kitų svarbių privalumų: siuntinėdami didelį jų kiekį pareigūnai gali arba sutrikdyti mobiliojo telefono funkcionavimą, arba sparčiai iškrauti jo bateriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(15)
(1)
(5)

Komentarai (0)