Pristatė „naują Amerikos košmarą“ (Video)  (8)

Irano revoliucijos sargų pajėgos visuomenei pristato itin tikslią radarais praktiškai nesusekamo amerikiečių bepiločio, skirto žvalgybai, RQ-170 kopiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šio lėktuvo kūrimą informacija pasirodė dar praeitų metų rudenį. Svetainėje „YouTube“ patalpintame vaizdo įraše manoma, kaip bepilotį apžiūrinėja pats Irano aukščiausiasis dvasinis lyderis ajatola Ali Khamenei, skelbia newsru.com. Kaip skelbia „Newsru Israel“, Irano aeronautikos ir kosmoso agentūros parodų salėje oficialiai pristatyti net du bepiločiai – amerikiečių, Irano karių perimtas 2011 metų gruodį, ir Irano specialistų pagaminta tiksli jo kopija. Taip pat parodyti ir Irane pagaminti bepiločiai „Shahed-129“ ir „Shahed-125“. Nuo amerikiečių nusižiūrėtas radarais sunkiai susekamas bepilotis skirtas žvalgybos misijoms ir priešo lėktuvų atakoms. Irane pagamintas lėktuvas gali ore išbūti iki 24 valandų ir įveikti net 2 tūkst. kilometrų atstumą. Ali Khamenei taip pat nuodugniai apžiūrėjo ir Irane pagamintas radarų sistemas, priešraketinės gynybos kompleksus, priešlėktuvines raketas ir kitą ginkluotę. Irano naujienų agentūra „Fars“ skelbia, jog JAV kariuomenė savo radaruose galės stebėti „naują Amerikos košmarą“, nes naujieji bepiločiai galės veikti nepastebėti. Anot naujienų agentūros, Irano radarais nesusekami bepiločiai skirti ne tik žvalgybos misijoms – jiems gali tekti ir mirtininkų likimas.
Kaip rašo „The Guardian“, Irano kariuomenė amerikiečių bepilotį perėmė 2011 metų gruodį, kai jis vykdė šalies branduolinių objektų stebėjimo misiją. Tuomet JAV administracija skelbė, jog bepilotis prarastas dėl techninių problemų, pareigūnai nebegalėjo jo valdyti.

Kariniai šaltiniai užtikrintai skelbė, jog Teheranas paprasčiausiai neturi techninių galimybių, kaip įminti sučiupto bepiločio paslaptis. Irano atstovai išdidžiai tvirtino, jog bepilotis RQ-170 buvo privertas leistis įsilaužus į lėktuvo valdymo sistemą.

JAV prezidentas Barackas Obama oficialiai kreipėsi į Irano valdžią su prašymu grąžinti bepilotį, kurio vertė siekia 6 mln. dolerių (beveik 15 mln. Lt), tačiau jam buvo atsakyta neigiamai.

Dabar, kaip skelbia „FoxNews“, Irano valstybinis transliuotojas parodė nuotrauką, darytą Irane pagamintam bepiločiui praskrendant pro JAV lėktuvnešį Persijos įlankoje.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(26)
(3)
(23)

Komentarai (8)