Kinija vs Microsoft: kautynės dėl Windows 8 tęsiasi  (0)

Nesantaika tarp Kinijos vyriausybės ir kompanijos Microsoft, kilusi dėl Windows 8 naudojimo uždraudimo Kinijos valdžios institucijų kompiuteriuose, vis dar tęsiasi. Abi pusės jau apsikeitė šabloniniais pareiškimais spaudai, panašiais į „Windows 8 padeda JAV specialiosioms tarnyboms šnipinėti pasaulį“ ir „Windows 8 – laisva nuo NSA operacinė sistema“, toliau tęsdamos tarpusavio kovą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiek tiek atsitraukusi nuo valstybinio sektoriaus, kompanija Microsoft pasirašė sutartį su vienu didžiausiu Kinijos interneto rinkos žaidėju – antivirusinių sprendimų gamintoja Qihoo 360 Technology Co. Ltd., kuri dėl savo lojalumo Windows 8 turėtų padidinti šios operacinės populiarumą tarp Kinijos vartotojų.

Kompanijos Qihoo specialistai šiuo metu aktyviai ieško saugumo sistemos spragų naršyklėje Internet Explorer, siekdami labiau apsaugoti naršančius vartotojus, nors kompanija turi savo firminę naršyklę „360 Browser“. Prieš savaitę pasirodė „Patch Tuesday“ atnaujinimai, kurie užlopę net 59 naršyklės IE spragas, kurių didžiąją dalį surado būtent Qihoo specialistai.

Iš savo pusės Kinijos vyriausybė kažkodėl nusprendė publikuoti sąrašą patentų, kurie priklauso Microsoft ir už kurių naudojimą Android gamintojai kasmet moka po porą milijardų JAV dolerių. Jei pasinaudotume JAV Prekinių ženklų ir patentų organizacijos (USPTO) puslapiu, visus duomenis galima rasti savarankiškai, tačiau Kinijos vyriausybė informaciją sukompiliavo ir viską pateikė vienoje vietoje.

Publikuotas 310 patentų ir patentinių paraiškų sąrašas, kuris susijęs su Microsoft ir Nokia sandoriu. Sąraše paminėti 73 būtiniausi patentai, kurie naudojami visuose išmaniuosiuose telefonuose, taip pat 127, naudojami Android įrenginiuose. Visi kiti pažymėti kaip nebūtini.

Štai teismuose prieš kompaniją Barnes & Noble kompanija Microsoft naudojo patentą „Sistemos valdymo perdavimas dukteriniam langui“ ir „Naršyklės, veikiančios ribotame ekrane lauke, krovimosi būsena“. Kartu nurodyti ir anksčiau neminėti patentai „Vartotojo atliekama lokali paieška“, „Pasikartojančių įvykių atvaizdavimas“ bei „Vartotojo vietos bevieliame tinkle nustatymas, pasitelkiant prie aplinkos pritaikytus duomenis“.

Sąraše paminėti ir tie patentai, kuriuos kompanija Microsoft (kartu su Apple, BlackBerry, Ericsson ir Sony) įsigijo iš bankrutavusios korporacijos Nortel. Įgyta intelektualinė nuosavybė gana greitai buvo panaudota puolimui prieš konkurentus – Google ir Android įrenginių gamintojus. Pavyzdžiui, panaudotas patentas, kalbantis apie GPS ir mobiliojo ryšio tinklų signalo apjungimą, siekiant tiksliau nustatyti vartotojo buvimo vietą. Ši technologija naudojama ir Android įrenginiuose.

Naudojamų prieš Android gamintojus patentų svarbą rodo ir tai, kad Microsoft iš pastarųjų licencinių išmokų vien 2013 m. gavo apie 2 mlrd. JAV dolerių – daugiau, nei sugebėjo uždirbti jos nuosava Windows Phone.

Įdomu tai, kad Kinijos prekybos ministerijos publikuotas patentų sąrašas prieinamas tik puslapyje kinų kalba – angliškoje versijoje tokios informacijos nėra. Panašu, kad derybos tarp Kinijos valdžios ir kompanijos Microsoft dėl Windows 8 naudojimo draudimo pateikimo vyksta gana intensyviai, ir abi pusės neketina lengvai pasiduoti.

Savo ruožtu, Microsoft toliau bando išpopuliarinti Windows 8, taip pat jau žinoma, jog kompanijos programuotojai jau darbuojasi prie Windows 9. Nepaisant visų pastangų, Windows XP ir toliau įdiegta į mažiausiai penktadalį visų asmeninių kompiuterių. Ypač jų daug toje pačioje Kinijoje; negana to, remiantis naujausia informacija, JAV Karinis jūrų laivynas visuotinai naudoja Windows XP, tame tarpe ir ginklų valdymo sistemose…

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai (0)