Dujų karai: tai visgi dega ar nedega po skalūnų gavybos vanduo iš čiaupo?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nojus 2014-09-21 10:40
Creatium 2014-09-21 11:27
O tu suvalgyt muilo gabaliuką arba išgerk Fairy, arba suvalgyt skalbimo miltelių, arba susileisk išlydito cukraus į kraują, arba išgerk benzino. Bet turbūt juk nepasiaukosi dėl tokio "mokslinio eksperimento"...
CiukCia 2014-09-21 12:06
As remiuosi tik mokslininku isvadom apie skalunu isgavima. Pagal ju isvadas nekenkia. O apie zygaicius tai isvis galima patylet po to kai paaiskejo jog kaikuriu zygaitiskiu saskaitas pasipilde gazpromo pinigais.
geruks 2014-09-21 12:35
Citata iš straipsnio "Dujų gavybos procese naudojamo skysčio sudėtis laikoma komercine paslaptimi, tačiau teigiama, kad didžiąją jo dalį sudaro vanduo - maždaug 98,5 procento, 1 procentas smėlio ir 0,5 procento specialių cheminių medžiagų, tokių kaip natrio hidroksidas, propileno glikolis ir benzenas. " Labai čia įdomiai atrodo.Sudėtis slepiama.Turint galvoje kad čia vartosi dideli pinigai ir nori pasireikšt užsienio kapitalas,perspektyvos nekokios.Blynus pasiims sau o mes liksim su pridegusi keptuvė ir be vandens ją išplauti.Taip jau yra buvę ir nekartą. Už tad aš prieš.
immortallt 2014-09-21 12:56
Kad 98% vanduo ir 1% berods silicio smėlis žinau iš darbų. Nojus, Fairy pili į žemę kaskart, kai naudoji virtuvėje, tas pats apie skalbimo miltelius. Benziną sudegini iš išleidi pagrinde dujų pavidalu. Negana to, dar žmonės didžiulius kalnus šiukšlių palieka, kurie teršia gruntinius vandenis ir orą. Tuo tarpu >1km gylyje likęs techninis vanduo greičiausiai niekad nepasieks paviršiaus, o tarša, kuri mums jau įprasta garantuotai pasiekia mus, bet kažkaip visi tyli. Tau tai nesukelia įtarimų?
Katė 2014-09-21 13:05
Teisingai sakai. Žiurknuodžiai irgi, matyt, saugūs, nes 99.9% sudaryti iš nekenksmingų grūdų. Skalūnų šalininkai lai užkandžiauja ir hidraulinio plėšymo vandeniu užsigeria. Kas dėl Žygaičių, tai jei žmonės nenori, tai ir nereikia, nes visi skalūnų dujų entuziastai kažkodėl gyvena ne Žygaučiuose bet kuo toliau nuo ten, t. y. - Vilniuje. Butkevičius, Grybauskaitė ir Mazuronis turbūt su džiaugsmu sutiks gręžimo platformas savo kieme. Kaip ir kiti entuziastai. Pradėkit ponai skalūnininkai nuo savęs ir jei ištversit, išliksit, žiūrėk, gal ir Žygaičiai nebestatys šerio.. Nes dabar toks vaizdas susidaro, jog pramoninė zona Žygaičių bendruomenei, o pinigai - Vilniaus ponams.
sloggi 2014-09-21 13:55
Eilinis straipsnis smegenim plaut kaip tokia gavyba yra neutrali aplinkai ir bla bla. Jai ten jau viskas taip gerai kokio velnio jie ten vandens is krano negeria arba stovi dydziausi filtrai? Pas mus grezinius vietom iki 400m gylio daro, tie telkinia pildos man atrodo netik is virsaus nubeganciais vandenimis.
immortallt 2014-09-21 13:57
Katė, pasidomėk apie anhidrito gavybą - švariau nei žvyro kasimas, o mitų ir istorijų, kaip tai pražūdys Lietuvą daugiau nei apie atominę elektrinę. Jei nesugebi atsirinki informacijos nuo dezinformacijos tavo problemos. to sloggi, giluminiai vandenys nesipildo. Jie yra fiksuoti.
Nojus 2014-09-21 14:21
Nesuprantu kodėl netinka KLYZMOS testas?
immortallt 2014-09-21 15:23
Aš tai siūlau tau venos testą. Paimk švirkštą, įtrauk savo išpūčiamo oro ir susivaryk į veną. Bus irgi testas.
kionig 2014-09-21 15:43
Paskutinis perspėjimas. Dar pamatysiu tokius absurdiškus komentarus "rašyt bile tik rašyti" gausi ilgam atostogų, nes matyti iš jų grįžęs nė kiek nepasikeitėi bei jokių pastangų pasikeisti neparodei.
geruks 2014-09-21 16:10
Tai va,kam prie jau esamų dar vieną bėdą pridėti.
Katė 2014-09-21 16:37
Nėra jokių mitų nei istorijų. Yra tik besaikis pinigų troškimas iš vienos pusės, nesidalinant pelnu su vietiniais gyventojais. Civilizuotose šalyse savivaldybė yra pagrindinė valstybės ląstelė ir bet koks projektas didžiausią naudą neša vietiniams. Lietuvoje vietiniams (jie tai žino ir natūraliai priešinasi) liks dulkės ir triukšmas, o pinigai byrės verslui ir Vilniaus ponams. Kaip sakiau, geriausias vaistas nuo to yra reikalauti, jog kiekvienas panašus projektas pirmiausia besąlygiškai būtų pradėtas įgyvendinti Turniškėse, Antakalnyje, Žvėryne ir kitur, - visose Vilniaus ponų pamėgtų gyventi plotų vietose. Tada ir pažiūrėsim ar taip jau noriai Kubilius ir jo šalininkai Antakalnyje puoš gėlėmis anhidrito šachtų skyles prie durų, o Grybauskaitė ir jos gerbėjai maudysis panaudoto skalūnų technologinio vandens ežeruose Turniškėse.
immortallt 2014-09-21 18:51
Katė, o tu su savo kaimynais daliniesi savo pajamom už darbą? Ne?! Nu ir hipokritas esi. Prie ko tie vietiniai gyventojai? Tai ne jų nuosavybė. Turtas yra valstybės ir mūsų visų. Už tai kasanti įmonė moka procentą nuo pajamų + mokesčiai. Triukšmas ir dulkės? Kur? Kilometras po žeme? Vat kai savo alga pradėsi su kaimynais dalintis, tada galėsi tokias nesąmones šnekėti. O dabar slunkiau eik dirbti, o ne reikalauk, kad kiti tau viską atiduotų.
Nojus 2014-09-21 19:03
Gal iš tiesų pirmą gręžinį skalūninėms dujoms išgauti su hidrauliniu plėšymu reiktų atlikti Turniškėse?Žygaitiškai pamatys ,kad technologija palanki gamtai ir gyventojams,todėl taipogi užsimanys investicijų.
Arns 2014-09-21 20:48
immortallt, jei jau toks didelis valstybės turtas, visados yra žemės nacionalizavimo valstybės reikmėms. Na nusavini ne tik ta vietą, bet ir keletą kilometrų aplinkui, sumoki normalias išmokas, gi jei jau toks pelnas didelis ir dirbi Katė teisingai pastebi, jog kokioje JAV turtai yra žemės savininko. Tad jei tavo kieme atras naftos, tu gausi pasakiškus pinigus už leidimą naudotis tavo žeme, ir net jei ji paskui niekam netiks, tu jau turėsi pinigus. Lietuvoje gausi tik nepatogumus, kad netoli tavęs kažkas rasta, ar dar blogiau tavo žemėse... Tai kokio entuziazmo iš visuomenės reikia tikėtis? Kurių neliečia ir skaičiuoja pinigus, aišku yra trinančių rankas, bet Lietuva - giminių kraštas, tad vienaip ar kitaip paliečia daugumą ir turime bendrą nusistatymą prieš.
Shinigami 2014-09-21 20:54
Jei tik finansuosi gręžinio gręžimą savomis lėšomis, tai galėsim, kad ir tris išgręžti. Žinoma, skalūnų dujų neišgausim, nes Turniškėse jų nėra, bet jei padengsi visas išlaidas, tai nebus problema. Kalbant apie vandenį, tai yra gruntinis vanduo, požeminis vanduo, požeminis spūdinis vanduo ir mineralinis vanduo. Mineralinio vandens niekas negeria, nes jame per daug druskų ir jis praktiškai nesimaišo su kitais vandenimis (dėl to ir yra mineralinis, nes ne atsiskiedžia). Nesidomėjau tikslia žygaičių geologija, bet manau, kad požeminį vandenį nuo skalūnų turėtu skirti bent keli mineralinio vandens sluoksniai. O tai reiškia, kad ir nelaidžių molio sluoksnių ten bus bent 3. Todėl jei kokie teršalai ir paklius tai tik per pačius gręžinius, bet ir tai šansų ne daug. Mačiau viena privatų namą kuris vandenį iš savo kanalizacijos vamzdžių išleidžia sau už tvoros (su visais skalbikliais, plovikliais ir kitomis cheminėmis medžiagomis naudojamomis buityje. Ir jam nesvarbu kad šitas vanduo subėga į gruntinius vandenys. Svarbu kad kainuos pigiau išvežti srutas, nes vanduo išpiltas ir liko tik kietoji dalis. Ir tokie dažniausiai ir priešinasi skalūnams. Arns. Dabar ne sovietmetis, nacionalizuoti turtą nėra taip paprasta. Gali ilgius metus teismuose sėdėti. Antra, valstybė nacionalizuoja už rinkos kainą. Tai yra minimali kainą kuria gali gauti šiaip parduodamas. Todėl niekas ir nenori, kad nacionalizuotu žemę. Taip JAV žemė yra žemės savininko nuosavybė, Lietuvoje viskas priklauso valstybei. Čia jau verslininkas ne prie ko. Bei, kad ir kaip be butu valstybė gauna daugiausiai naudos iš bet kokio verslo.
Nojus 2014-09-21 21:45
Jei kitos galimybės nėra,žigaitiškius reiktų iškeldinti į TURNIŠKES,o turniškiečius apgyvendinti Žygaičiuose,padarius atitinkamus NT veiksmus pas notarą.
lucy 2014-09-21 22:02
Juokingas straipsnis, čia būtų galima visus naftininkus sudėt kaip jie superka įvairias technologijas ir patentus ir kiša pagalius į ratus perejimui prie ekologiškesnių energijos šaltinių. Bet kadangi Lietuvoje viskas kas iš Rusijos yra blogis tai aišku šitas straipsnis visiškai suprantamas.
bahuriux 2014-09-22 08:50
Matau asi profas geologijoj ir panasiuose reikaluose. Kaip profas atsakyk objektyviai. Ar yra imanoma greziant per keleta nelaidziu (labai mazai laidziu) sluoksniu isgrezti grezini taip, kad vanduo tarp sluoksniu nepersimaisytu? Ta prasme kad apatinis vandens sluoksnis kurio slegis (galbut) didesnis, per grezinio krastus nepapultu i auksciau esanti? Kiek zinau sita uztikrinti yra praktiskai neimanoma, o juo labiau neimanoma kai ta savo "nekalta 99,5%" skystimeli varo po labai dideliu spaudimu. Lietuvos turtas yra pozeminiai geriami vandenys kuriu mes turesim dar... zodziu labai, labai ilgai, ilgiau nei betkuris is musu sulauktu, o tu skaluniniu duju geriausiu atveju kelioms desimtims metu. Nu aisku kalba eina tik apie ta vieta kur butu gavyba vykdoma. Bet ne tai svarbiausia. Lietuvoje paprasciausiai nera tu skaluniniu duju isvis arba tiek mazai, kad komerciskai neapsimoka, vienas profas per TV snekejo, jis sake nebent galim rasti skalunines naftos bet ne duju, nes tas sluoknis kur jos galetu buti yra per sekliai ir del permazo slegio duju ten labai mazai. Del ugnies is ciaupo as netgi apsidziaugciau WOW nemokamos dujos, galima sildytis ziema nama uz dyka Vandeni gerti zinoma tektu tik distiliuota/demineralizuota + meneralai.