Dujų karai: tai visgi dega ar nedega po skalūnų gavybos vanduo iš čiaupo?  (22)

Teksaso geležinkelių komisijos vadovas Davidas Porteris išsiuntė laišką JAV sekretoriui Johnui Kerry, prašydamas, kad valstybė taikytų griežtesnes sankcijas „Gazprom“ dėl Rusijos Ukrainoje pradėto karo. Priemonių raginama imtis, nes „Gazprom“ užsiima propaganda prieš skalūnų dujas. Apie tai praneša „Dallas News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laiške D.Porteris rašo, kad „Gazprom“ papirkinėja ekologijos organizacijas, kurios už Rusijos monopolisto pinigus užsiima aktyvia propaganda prieš skalūnų dujas. Be to, už tuos pinigus juodąją viešųjų ryšių kampaniją vykdo JAV komunikacijos agentūros.

Teksaso pareigūnas paaiškino, kad iš dalies „Gazprom“ priklausantis ir į juoduosius Vakarų sąrašus įtrauktas „Gazprombank“ pasamdė du buvusius Senato pareigūnus Trentą Lottą ir Johną Breaux, kad pastarieji atstovautų įmonės interesams Vašingtone.

O „Gazprom“ yra suinteresuota JAV naftos ir dujų pramonės susilpninimu. Tokiu atveju Rusijos dujų monopolistas galėtų dominuoti pasaulio angliavandenilių gavybos rinkoje.

Pasak D.Porterio, „Gazprom“ jau 2006 metais pasirašė sutartį su JAV komunikacijos agentūra „Ketchum“. Tikslas – maksimaliai sumenkinti JAV naftos ir dujų gavybos kompanijų reputaciją šalyje.

Iš rusų pinigų gyvena ir daug ekologijos organizacijų, kurios kovoja prieš skalūnų dujų gavybą hidraulinio ardymo metodu. Be to, būtent „Gazprom“ finansavo filmą „Gasland“, kuriame pateikiama daug melagingos informacijos apie skalūnų dujas. Filmo režisierius, tiesa, neigia bendradarbiavęs su „Gazprom“.

Rusijos pinigams pasipriešinti nesugebėjo netgi „The New York Times“, kuris 2011 metais publikavo medžiagą su „Gazprom“ valdybos nario Aleksandro Medvedevo atsakymais į skaitytojų iš anksto užduotais klausimais apie Rusijos kompanijos požiūrį į skalūnų revoliuciją.

Apie tai, kad Rusija finansuoja antiskalūnines kampanijas ir Europoje, ne kartą pranešė ir Europos žiniasklaida. NATO generalinio sekretoriaus Anderso Fogho Rasmusseno teigimu, Rusija aktyviai finansuoja informacines kampanijas prieš hidraulinį ardymą Europoje.

Pasak jo, Maskva nuolat bendradarbiauja su vadinamomis nepriklausomomis ir nekomercinėmis organizacijomis. Šios ekologiją propaguojančios institucijos pasisako prieš hidraulinį ardymą. A.F.Rasmusseno teigimu, tokiu būdu Kremlius stengiasi išsaugoti senojo žemyno priklausomybę nuo rusiškų dujų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(34)
(5)
(29)

Komentarai (22)