Lietuviai suprojektavo ir pagamino naują saulės energijos sistemą  (3)

Lietuvių suprojektuota ir pagaminta nauja saulės energijos sistema leidžia sutaupyti iki 70 proc. vandens šildymo išlaidų. Pasak kūrėjų, tai unikalus prietaisas, leidžiantis saulės energija naudotis ištisus metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kurdami naują produktą, siekėme ištaisyti pasaulyje plačiai paplitusių vandenį šildančių Saulės kolektorių sistemų trūkumus“, – pasakojo vienas šio produkto kūrėjų, įmonės „Saulės grąža“ vadovas Tomas Šimanauskas. Įmonės vadovo teigimu, įrengusi šią vandens šildymo sistemą keturių asmenų šeima per metus galėtų sutaupyti apie 900 Lt, o kylant elektros energijos kainoms – ir daugiau. Paklaustas, ar Lietuvoje pakanka saulės, kad galėtume naudoti jos energiją visus metus, T. Šimanauskas teigė, jog fotovoltiniai moduliai ypač efektyviai ir veikia būtent tada, kai lauke šalta ir šviečia saulė. „Giedromis žiemos dienomis mūsų sistema „Nectar sun“ bus efektyvesnė nei vasarą, o kai saulės šviesos nepakaks, sistema automatiškai persijungs ir vandenį šildys jums įprastu būdu“, – teigė pašnekovas.

Elektros iš tinklo vandeniui šildyti dar neprireikė

Naująją saulės energijos sistemą įsigijęs ir nuosavame name Kauno rajone instaliavęs Mečys Palšauskas, įrenginiui negailėjo pagyrų.

„Naudoju šį įrenginį jau keletą mėnesių. Net ir apniukusią dieną ši sistema užtikrina 100-300 W galios, o kai išlenda saulutė, nors jau artėja spalio pabaiga, galia padidėja net iki 500-700 W. Iki šiol mano vandens katilas elektros iš tinklo dar nenaudojo“, – kalbėjo namo savininkas.

Prietaiso kūrėjai pabrėžė, kad jį galima naudoti ne tik nuosavuose namuose, sodybose ar butuose, bet ir verslo įstaigose, biuruose ar dideliuose pastatuose, pavyzdžiui, naujuose ar renovuojamuose daugiabučiuose.

Nereikia papildomos įrangos

Sistemą sudaro saulės baterijos (PV), „Nectar sun“ valdiklis ir namų ūkyje esantis elektrinis vandens šildytuvas. Pasitelkiant šią technologiją, saulės energija paverčiama tinkama vandeniui šildyti ir jai nereikia papildomų priemonių, tokių kaip įtampos keitikliai, šildymo vamzdžiai ar energiją kaupiančios akumuliacinės talpos. Neprireikia ir sudėtingo namuose jau esančių vamzdynų ar elektros sistemų keitimo.

Paklaustas, kokiu principu veikia „Nectar sun“, įmonės vadovas pasakojo, kad dienos metu šviečiant saulei vandens temperatūra pakeliama iki reikiamos, o naktį arba, kai vanduo nenaudojamas, vandens šildytuvas atlieka termoso funkciją.

„Šeimai šio vandens pakanka visai dienai, o nuo ryto jis vėl kaitinamas“, – aiškino T. Šimanauskas.

Pasak kūrėjų, ši fotovoltinė vandens šildymo sistema ne tik ekonomiška ir paprastai įrengiama, bet ir tausoja aplinką.

„Deginant gamtines dujas ar kietą kurą, kad ir kaip tai būtų efektyvu ar pigu, į atmosferą papildomai išmetamas anglies dvideginis. Tačiau elektrinis vandens šildytuvas, visiškai arba iš dalies maitinamas iš fotovoltinių modulių, mažina anglies dvideginio išmetimus į atmosferą“, – apie šio įrengimo indėlį į švaresnę aplinką pasakojo įmonės vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(104)
(30)
(74)

Komentarai (3)