Dar vienas milžiniškas projektas: „Google“ susidomėjo žmonių genomu (Video)  (0)

„Google“ paskelbė, kad ji kuria žmonių genomo duomenų bazę pavadintą „Google Genomics“, bei metodus šiems duomenims analizuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Google“ aktyviai bendrauja su įvairiomis tyrimų įstaigomis, ligoninėmis ir universitetais, siekdama užpildyti duomenų bazę kuo didesniu genomų skaičiumi. Projekto tikslas - teikti genomo tyrimų paslaugas tyrėjams, siekiantiems išsiaiškinti, kaip genai susiję su ligomis, ir ieškantiems būdų, kaip jas išgydyti; didžiausias dėmesys yra skiriamas vėžiui.

Mokslininkai mano, kad jei didelis žmonių skaičius turėtų iššifruotus savo genomus ir juos sutiktų įdėti į duomenų bazę, tuomet taptų įmanoma greičiau sukurti vaistus įvairioms ligoms gydyti.

Tikimasi, kad, lyginant didelio žmonių, sergančių, pavyzdžiui, krūties vėžiu, genomus, su genomais tų, kurie šios ligos neturi, pavyktų rasti tuos genų fragmentus, kurie atsakingi už šią ligą, ir tuomet galbūt sukurti efektyvius vaistus ar priemones deaktyvuoti šiuos genetinius pakitimus.

Vieno žmogaus genomo iššifravimo sąnaudos per pastaruosius metus gerokai atpigo, ir genomų tyrimų daroma vis daugiau. Tačiau šie duomenys yra išbarstyti - jie saugojami daugelyje skirtingų vietų, tarp kurių nėra sąryšių, todėl jų kartu tirti neįmanoma. Be to, duomenų kiekis yra milžiniškas – tik vieno asmens genomo dekodavimo duomenys sudaro apie 100 gigabaitų.

Laimei, mokslininkai jau rado būdų, kaip atskirti nebūtiną informaciją, tuomet vieno genomo duomenys sudaro tik vieną gigabaitą.

Bet net ir šie duomenys greitai užpildo duomenų bazes. Čia „Google Genomics“ ir siūlo pagalbą – šių duomenų saugojimą ir jų paieškos bei apdorojimo technologijas.

Tiesa, ši paslauga nėra nemokama – viso genomo saugojimas kainuoja 25 JAV dolerius, trumpos versijos – 25 centus. Vertinama, kad maždaug tiek pat duomenų saugojimas kainuoja ir patiems tyrimų institutams, tačiau be genomų analizės galimybių.

„Google“ jau siūlo ir kelis genų tyrimų instrumentus, veikiančius panašiais principais, kaip žiniatinklio paieškos programos - BigQuery, MapReduce, taip pat ir kelių trečiųjų – įmonių „Tute Genomics“ ir „NextCode Health“ programas.

Tiesa, ne tik „Google“ įžvelgė dideles genomo tyrimų perspektyvas – jau ir „Amazon“ kuria panašią duomenų bazę bei algoritmus genams analizuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(7)
(0)
(7)

Komentarai (0)