Lietuvoje jau laukiama grėsmingų tankų naikintojų (Video)  (8)

Virš Lietuvos poligonų jau šią vasarą gali pasigirsi išskirtinis ir itin specifinis garsas – tarsi kas gręžtų iš dangaus. NATO ir ypač JAV šalių kariškiai žino, kas sukelia šį garsą – pėstininkus nesyk gelbėjusių orlaivių A-10 pabūklai. 12 tokių tankų naikintojais vadinamų lėktuvų bus permesti į Rytų Europą, skelbia JAV oro pajėgos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karinės oro pajėgos, remdamos operaciją „Atlanto ryžtas“ į Vokietiją, Špangdahlemo bazę perkėlė 12 lėktuvų „A-10 Thunderbolt II“.

Su jais kartu atvyko 300 personalo narių iš 355-ojo naikintuvų sparno. Vėliau iš Vokietijos šie lėktuvai bus perkelti į vietoves Rytų Europoje esančiose NATO šalyse ir dalyvaus karinėse pratybose“, – teigė JAV pajėgų Europoje atstovas Gregas Hicksas.

Kol kas nežinoma, kur laikinai bus dislokuoti šie lėktuvai, tačiau Zoknių bazę amerikiečiai sykį jau buvo pasirinkę, kai pernai sustiprino NATO oro policijos misiją, dislokuodami iš viso 10 naikintuvų F-15. A-10 yra ne naikintuvas, o paramos iš oro lėktuvas.

Tokie orlaiviai sukurti dar praėjusio amžiaus 8-jame dešimtmetyje ir tebėra vieni grėsmingiausių JAV arsenale. Jie buvo sukurti kaip paramos iš oro lėktuvai ir skirti naikinti sovietų šarvuotąją techniką – ginkluoti bombomis, raketomis „Maverick“ jie „debiutavo“ Pirmojo Persijos įlankos karo metu ir sunaikino dešimtis Irako tankų.

Tačiau labiausiai A-10 žinomas ir mylimas dėl savo galingo 30 mm septynvamzdžio pabūklo. Milžinišką naikinamąją galią turintis ginklas per kelias sekundes gali paleisti šimtus sviedinių su nusodrintu uranu.

Šūvio metu pasigirsta specifinis besisukančių pabūklo vamzdžių garsas. Sviediniai naikina viską – kiaurai perskrodžia sovietinės gamybos tankus, šarvuočius, kitą techniką. O iš žmonių, patekusių į A-10 pabūklo ugnį paprastai nieko nelieka.

Tiesa, šių lėtų, triukšmingų, brangiai kainuojančių ir daugelio nuomone bjauriai atrodančių orlaivių nemėgsta naikintuvų pilotai, užimantys vadovaujančias pareigas JAV oro pajėgose.

Artimiausiu metu orlaivius A-10 netgi buvo ketinta nurašyti, mat jų išlaikymas esą kainuoja pernelyg daug, o jiems nebėra ką veikti. Tačiau konfliktai Irake, Afganistane ir ypač pastaruoju metu išaugusi „Islamo valstybės“ grėsmė Irake bei Sirijoje vėl privertė persvarstyti sprendimą atsisakyti tokių orlaivių, kuriuos JAV pajėgos neformaliai yra pakrikštijusios „šernais“.

Anksčiau A-10 jau yra dalyvavę karinėse pratybose Estijoje ir Latvijoje. Tokių lėktuvų paramos nesyk yra šaukęsi ir Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariai Afganistane.

JAV ambasadorius: jei pakviesite, jie atvyks

Telefoninės konferencijos metu JAV ambasadorius prie NATO Douglasas Lute lrytas.lt patvirtino, kad lėktuvai A-10 išties bus siunčiami į Rytų Europos šalis dalyvauti pratybose. Ir nors kol kas dar nėra nuspręsta konkrečiai kur bus laikinai dislokuoti šie orlaiviai, JAV ambasadorius, pats buvęs kariškis, tikino, kad jei bus sulaukta pakvietimų iš konkrečių šalių, šios gali tikėtis sulaukti minėtų orlaivių.

D.Lute taip pat priminė, kad šiuo metu jau pradedamas svarstyti ir karinės įrangos bei ginkluotės išankstinis dislokavimo rytinėse NATO šalyse klausimas. Tokia iš anksto dislokuota NATO karinė įranga būtų skirta Aljanso kuriamoms ypač greito reagavimo pajėgoms, kurios galėtų būti aktyvuotos ir permestos į NATO šalį per kelias dienas.

Atvykę kariai jau vietoje turėtų priemones, kurių nereikėtų gabentis su savimi. Tokia Šaltojo karo laikais veikusi sistema vadinosi POMCUS – anuomet JAV Vakarų Vokietijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Italijoje ir kitur dislokavo šimtus tonų įrangos bei ginkluotės, kuri buvo skirta lėktuvais arba laivais atvykstantiems JAV kariams.

Tiesa, politinis sprendimas dėl išankstinio įrangos dislokavimo rytinėse NATO šalyse, tarp jų ir Lietuvoje turėtų būti priimtas birželį, per NATO viršūnių susitikimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(67)
(5)
(62)

Komentarai (8)