Nauja pasaulinė problema – nebėra kur dėti naftos  (5)

Didžiųjų pasaulio valstybių naftos saugyklose jau beveik nebėra vietos. „Juodojo aukso“ atsargos netrukus gali pasiekti 1998 metų lygį, kai barelis kainavo mažiau nei 14 JAV dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ima trūkti saugyklų

Naftos perdirbėjai ir prekeiviai susirūpinę ne juokais – ima trūkti saugyklų. Šiuo metu JAV naftos atsargos yra didžiausios per 80 metų. JAV Energetikos informacijos departamento duomenimis, šalyje užpildyta beveik 70 procentų saugyklų. Prognozuojama, kad didžiausia saugykla Kušinge, Oklahomos valstijoje, pavasarį bus visiškai užpildyta.

„Citigroup“ analitikai pastebi, kad Europos naftos saugyklos užpildytos 90 procentų, Pietų Korėjoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Japonijoje – daugiau nei 80 procentų.

Pasak analitikų, tai liudija, kad galime tikėtis dar mažesnių naftos kainų – gavėjams teks parduoti „juodąjį auksą“ su nuolaida pirkėjams, kurie vis dar turi kur saugoti. Gavyba toliau vyksta dideliu tempu, tačiau perdirbėjams tiek naftos jau nebereikia.

„Atsargų kiekis jau tampa siaubingas“, – sako „Loomis, Sayles & Co“, valdančio 230 milijardų JAV dolerių aktyvus, rinkų strategas Charisas Sundaresas. Jo nuomonė tokia pati – saugyklų jau nepakanka esant tokioms gavybos apimtims. Todėl jis gali lažintis – nafta dar tikrai pigs.

Saugojimas tampa rimtu verslu

Šiuo metu pasaulyje kasdien išgaunama 1,5 milijonais barelių naftos daugiau nei yra poreikis. Todėl nafta saugyklose gali likti ilgam, tačiau jei gavyba dar labiau išaugs, teks ieškoti naujų vietų, kur laikyti atsargas.

Beje, saugyklų nuoma ar prekyba jau tampa rimtu verslu. Pavyzdžiui, kompanija „CME Group“ kovo 29 dieną ketina pradėti prekybą naftos saugojimo ateities sandoriais. Bus galima įsigyti leidimus laikyti ir parduoti naftą vienoje didžiausių JAV saugyklų Luizianos valstijoje.

Tiesa, JAV jau statomos naujos saugyklos. 2009 metais, kai naftos atsargos buvo didelės, JAV pastatytos naujos saugyklos dešimtims milijonų barelių. Tačiau šįmet jau ir jų pradeda nepakakti.

„Mums dabar daug kas skambina ir klausia, ar dar turime vietos saugojimui“, – sako saugyklų, kurios priklauso koncernams „Vitol Holding“ ir „Charlesbank Energy Partners“, vadovas Markas Cherli.

Ketina pumpuoti į urvus

Saugykla netoli Kušingo talpina 6,6 milijonus tonų naftos, tačiau ji jau išnuomota iki metų pabaigos. Tad visiems skambinantiems tenka neigiamai atsakyti.

Todėl JAV kompanija „Fairway Energy Partners“ ketina talpinti naftą milžiniškuose urvuose netoli Hiustono. Ten planuojama saugoti beveik 19 milijonų barelių naftos iki 2016 metų pabaigos.

Daugumai prekiautojų Kušingo pavyzdys rodo, kad pasaulyje iš tiesų yra naftos perteklius. Beje, šis miestas laikomas naftotiekio tarp Teksaso, Kanados ir Meksikos įlankos, centru. Ten yra ir didžiausios JAV naftos saugyklos.

Atsargos Kušinge per savaitę, iki vasario 27 dienos, išaugo iki 49,2 milijonų barelių. Per keturias savaites jos padidėjo beveik 8 milijonais. Tokiu greičiu į saugyklas pumpuojant naftą, jos bus visiškai užpildytos jau gegužės mėnesį.

Šių metų viduryje naftos atsargos ir jos produktų atsargos gali pasiekti rekordinę 2,83 milijardų barelių ribą, prognozuoja Tarptautinė energetikos agentūra. Pastarąjį kartą tiek naftos saugyklose buvo 1998 metais, tačiau tuomet „juodasis auksas“ kainavo 13,88 JAV dolerio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Marius Jokūbaitis
(69)
(2)
(67)

Komentarai (5)