Klaipėdos terminalo dujos – į Pietų Ameriką?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

arab 2015-03-30 09:33
Labai labai keista. Labai labai. Staiga kai tik projektas igyvendintas, duju suvartojimas Lietuvoje sumazejo taip tik PYST ir nebereik duju turbut po euro ivedimo puse lietuvos isvaziavo is Lietuvos. Brangi ta musu Lietuviska nepriklausomybe dar mano anukai uz ja mokes turbut
Arns 2015-03-30 11:09
Truputėli mąstantys jau senai sakė, kad terminalas pernelyg galingas pastatytas. Taip, daug kalbėta apie "regioninę naudą", tačiau tokias kalbas velniai gaudo. Kol politikai Lietuvoje lietuviams makaronus kabino apie dujų pardavimą užsieniui, su niekuo nesikalbėta ir nesitarta, ir kai jau viskas tampa per brangu ir ieškoma alternatyvų paaiškėja jo vieni patys statosi sau terminalus, kiti pareiškia jog laivas pernelyg toli, kad jiems jis atliktu funkcijas. Dujotiekių nėra, o ir vienintelė to galimai pageidausianti tik Ukraina, bet ir ji nuolat nori tokios kainos, kurios rinkoje nėra. Tad nutiesti dar be galo, keli metai nuostolingi terminalui bei milžiniški pinigai infrastruktūrai, su neaiškia perspektyva ar Ukraina bus pajėgi atsiskaityti už tas pačias dujas... Tad galime džiaugtis jog bent jau VAE nepradėjom paskubom statyti, laiku priblokuotas projektas. Naujų jokių paskaičiavimų taip ir niekas nepateikia, kad pagrįstu projekto atsiperkamumą, o apie dabartinį projektą latviai ir estai atsiliepia taip, kad tik prireikus mokėt pinigus neliktumei iš vis ant ledo.
Creatium 2015-03-30 11:13
Niekas pas mus nenori matyt, kad Gazprom kaina krito bene tuo pačiu metu, kai tik paleidome SGD terminalą.
Kadras 2015-03-30 11:30
Tu rimtai kvailas ar taip tau rusai gerai moka? Jau pasirasyta sutartis su Estijos keliomis kompanijomis, del 30mln kubu pardavimo
immortallt 2015-03-30 11:33
Su terminalu viskas išsispręs, kai latviai apsitvarkys, padarys porą jungčių. Taip pat tiekimas išaugs, kai ateis vasara, tada per 3 mėnesius turėtų terminalas padengti savo gal net visų metų nuomos kainą, tik reiktų pralaidumus pasižiūrėti ir talpą bei suvartojimą vasarą, nes Londone dujos pigs iki kokių ~130 dolerių. Jei ne mažiau. Šiuo metu galime džiaugtis, kad dujas turime iš viso bei kad dujų kainą Gazprom numetė 20%, o ne pakėlė 50%. Manot būtų buvę kitaip? Terminalas sprendžia problemas ir suteikia saugumą, atominė nieko šito nedaro.
Arns 2015-03-30 12:10
Kadre, 1) estų vyriausybė atsisakė lietuvių SGD kaip jų terminalo 2) jie su suomiais statosi savo. tad dar 2-3 metai ir estai patys sau galės pardavinėti, nebent lietuviai iš kažkur be galo pigių dujų ištrauktu immortalt, tai tik čia nepatalpino jog Achema atsisako mokėti abonentinį mokestį už terminalą iš kurio net neperka dujų, kurių kaina nekonkurencinga. Dujų sutartis su Statoil pasirašyta tikrai ne keliems mėnesiams, tad jei dabar kaina per didelė, vasarą ji bus tokia pati. Be to niekas iki šiol nesiteikia parodyti tikrųjų skaičių apie kuriuos kalbama, kiek dabar kainos numušama dėl Gazprom gražintos permokos, gali būti jog po kelių metų terminalas bus grynas nuostolis kurį visi turėsim dengti. P.S kam Gazprom jas pakėlė? Gali pavardinti, gal būt nieko nežinom apie skriaudžiamus latvius ir estus, kurie terminalo neturi ir dar kurį laiką neturės? gal pasikeitė skaičiavimo formulė ir vietoj pingančios naftos pririšimo tiesiai šviesiai įvedė Putino nuotaikos metrą?
Shinigami 2015-03-30 12:31
Jei nebūtu SGD putinas jau šia žiemą butu užsukęs dujas. Juk dėl Ukrainos palaikymo uždraudė importą į ruskina iš Lietuvos. Bet dujų užsukimas jiems naudos neduotu nes turime SGD. Dujų užsukimas kaip tik butu mums į nauda. Nes negalėtu rėkti, kad SGD tik pinigų švaistimas. Todėl dėl SGD putka ne tik kad ne užsuko dujas, dar ir jų kaina nuleido. Kad tik SGD prasčiau atrodytu. Bet jau SGD pastatytas ir veikia, tad jo taip lengvai nebe uždarysi
immortallt 2015-03-30 12:48
Arns, estai jei ir pasistatys, tai ne po 2 metų. Taip pat iki jų terminalo didieji laivai iš Norvegijos neplauktų, jie jau imtų iš mūsų, nes taip būtų pigiau. Jei iš viso pasistatys, nes ES nefinansuos estų ar suomių projekto. Ir šiaip nesistato kol kas nieko, viskas planų ir nepasidalijimo stadijoje. Su statoil kaina yra biržos, tik perskaičiuojama, jei kainos pokytis didesnis nei 5%. Nekonkurencinga, nes Gazprom kainą numetė 20%. + Achema yra dabar jau rusų kompaniją, kuri kainas gauna iš Rusijos kaip susidera tiesiogiai. Žinai, žmogui įdėtas širdies stimuliatorius irgi grynas nuostolis, bet be jo gyvo žmogaus dažniausiai nebūtų. Jei tau atrodo, kad dabar turėtume 20% nuolaidą dujoms, tai tau tikrai reiktų pasitikrinti psichiką. Estija dujų palyginus mažai naudoja, nes išgauna šiek tiek savo skalūnų, + turi šiek tiek biokuro. Latvija turi hidroenergijos gan daug + biokuras. Plius latviai subinę leidžia drožti ir jau kelių suglausti nebegali. Jei tau irgi taip patinka, tada neturiu ką pridurti. Jei nepatinka, nebuvo kito logiško žingsnio, o atgaline data kvistionuoti sprendimus visi gudrūs.
Arns 2015-03-30 13:31
immortallt, dar tik prakalbus apie terminalą, buvau prie tų žmonių kurie norėjo realistiškos studijos dėl ateityje planuojamo suvartoti dujų, dėl terminalo panaudojimo iškart kalbėtis su kaimynais(o nenusipirkti kalbant, kad tada ir kaimynai naudosis). Plius, Achema suvartoja beveik pusę visos Lietuvos dujų, tad jei jai kas nors, dabartinis terminalas beveik triskart galingesnis nei Lietuvos metiniai poreikiai lieka...
immortallt 2015-03-30 13:53
Kalbėtis su kaimynais? Mes dar dabar neturėtume plano terminalo statyboms.
Kadras 2015-03-30 13:57
Matome kaip Estija ir Suomija derina reikalus, jau beveik du metus tariasi del terminalo statybos, bet taip dar niekas nera aisku ar viena bendra terminala ar 2 mazus ir abejoju ar po 2 metu kokie nors planai...
Arns 2015-03-30 14:01
Dabar turime ir permokame už jį! Pakelkim taures už tokią išmoningą planą. Ir žinoma pradėkim VAE statybas (o siaube, tu joms nepritari, gal esi užmaskuotas KGB agentas, kuris nenori jog Lietuva gebėtu apsirūpinti elektra?)
Creatium 2015-03-30 14:05
Šitam žmogui laikas būtų pradėti dėstyti skaičius, nes tas pastovus "permoka už terminalą" yra ne kas kita, kaip visiškas šūdas.
S.J 2015-03-30 14:13
Kurti realistinius planus apie ateityje suvartojamo duju kiekius yra tas pats kas meginti isburti is tirsciu. Kodel? Todel kad niekas negali pasakyti kas bus rytoj, o tuo labiau kas bus po 5 metu. Net labiausiai izvalgus zmones pasaulyje nepasakys 100% kaip bus. O kas gali dabar pasakyti kad Gasprom dujos atpigo ne del SGD terminalo? Mes negalime tureti dvieju skirtingu sprendimu pasekmiu vienu metu ir palyginti kuris buvo geresnis. Yra dabar kaip yra. O diskutuoti del to kas butu jeigu butu visiskai nera prasmes, nebent matai alternatyve visata kurioje nera SGD terminalo ir gali tiksliai pasakyti kas vyksta. Bet ir tai tik viena is galimybiu. Taip dabar sumazejo duju naudojimas. Kodel? Todel, kad sumazejes vartojimas tiek centralizuotam sildyme tiek elektros energijos, tiek del € ivedimo, o gal ir nelabai itakoja. Antras dalykas, vertinti nauda trumpalaikeje perspektyvoje yra spekuliatyvu. Vis gali is to tureti vienokios ar kitokios naudos (politine prasme) Bet ilgalaikeje perspektyvoje mes turim bent jau pasirinkima. Energetiniai istekliai yra BAIGTINIAI taip kad anksciau ar veliau, viskas branks, nebent bus atrasti nesibaigiantys ir nebrangus energijos saltiniai. Dabar klausimas del Rusijos tolimesniu veiksmu ir ka mes galime numatyti per artimiausius 5 metus? Realistiskas variantas, tai kad viskas bus kuri laika panasiai, rusija toliau darys nesamones, toliau Ukrainoje zais kara, o vietiniai separatistai jausis karaliais ir visagaliais, bet tolyn neis del didelio istekliu trukumo ir pasipriesinimo is Ukrainos, arba vyks stumdymasis i prieki ir atgal. Rusija ieskos iseiciu is susidariusios situacijos, bet kadangi dauguma reliu iseiciu patiems virsuje sedintiems neduos nieko gero, tai megins islaikyti kiek galima virsuja su esama situacija, o tada jau padek dieve Optimistiskas variantas. Viskas prades taisytis, nes rusija nebeisgyvens tu 5 metu su esama situacija, susitaikys su tuo jog nieko gero is to negavo, ir po truputi situacija gali gereti, bet Ukrainoje separatistai nenores kapituliuoti, krymo grazinimas labia keblus klausimas vistiek isliks. Pesimistiskas. Nieko gero nezada. Situacija toliau bloges, ir konfliktas gali prestis vis giliau ir giliau i Ukraina, Ukraina prasys pagalbos, ir jos gaus, nes visi matys kad kuo toliau tuo blogiau daros. Toliau jau speti sunku, nes viskas priklauso nuo daug dalyku Taip, kad ar galima reliai nuspeti ar mums reikia to SGD ar ne. Beto kai buvo sprendziama niekas nenumane apie toki Rusijos zinksni kaip Krymo okupacija ir konflikto zonos sukurimas. Ukrainai tikrai reikes dujo ateityje. Prie australijos krantu prades veikti vienas didziausiu gamtiniu duju isgavimo laivu. Pasiula tikrai padides. Mano nuomone SGD reikalingas Lietuvai, kaip ir atomine elektrine (jei statys ne Lietuviu statybininkai o tarkim Japponai)
kestutisz 2015-03-30 14:16
Tas "niekas" tai yra tiesigo keli garsiai šūkaujantys vatnikai ir tiek, jiem gi gazpromas ir dykai davęs būtų jei tik gražiai paprašytų.
immortallt 2015-03-30 14:18
Būtingės terminalas irgi buvo nuostolingas ir nereikalingas, nes buvo družba. Dabar družbos rusai neleidžia net "taisyti" patiems lietuviams iš savo lėšų, nes nėra ko taisyti. SJ atominė turi alternatyvas, SGD neturėjo Neplakit visko į vieną vietą. Tas pats kabelis su Švedija ir Lenkija daug geresnė alternatyva nei atominės statybos. Tas pats vėjas, jei duotų bent pusę tiek geros statybos, po 2 metų gali gaminti kokius 500MW rinkos kaina iškart. Balansuoti turime elektros jungtis, Kruonį, Elektrėnus.
Arns 2015-03-30 14:23
Tai prašom, dėstyk, tik kad saugumas tavęs nesupakuotu, nes net premjeras nesiryžo atskleisti už kiek pvz perkamos Statoil dujos man tai labai aišku, jog laivas beveik nedirbdamas stovi ir už tai mokam, jam atplaukia dujos kurių niekas nenori pirkti (būtent šis straipsnis vienas iš serijos kam parduot dujas už kurias sumokėjom, kad tik nereiktu į SGD jas įpompuot), praktiškai visi kalbinami stambieji dujų vartotojai, tegu ri nevardindami skaičių, sako jog terminalo dujos per brangios. nemažai įmonių privalo mokėti abonentinį mokestį (šiuo atveju Achema nemoka, nors turėjo jį pradėti mokėti dar nė neatplaukus laivui http://www.15min.lt/verslas/naujiena/en ... 664-491344 ). Taigi pakankamai daug šaltinių patvirtina jog terminalo nauda giliai teorinė. Be to jis net nepriklauso Lietuvai,tad dar po kelerių metų jei bus nuspręsta jį nusipirkti, prisidės ir dar daugiau išlaidų, kai realiai vykdant tarkim žaliosios energetikos bei renovavimo darbus dujų suvartojimas tik dar labiau kris (su sąlyga, kad Achema nebankrutuos(nors kol kas iš terminalo nė neperka dujų)) ir terminalas kartais bus galingesnis nei realus poreikis. Sj, tau gal reiktu patylėti, nes matosi jog nė kiek nesupranti. Jei įmonės neplanuotu kas ir kaip, o darytu kaip joms grąžiau, kas būtu? Bankrotas. valstybės strateginiai planai irgi yra rengiami, ypač kai daugiausiai dujų sunaudojama šilumai gaminti, o beveik visi tokie sprendimai priimami su valstybės palaiminimu (kaip ir pradėta renovacija iš dalies dengiant valstybei, būtent sumažinti šilumos išvaistymui,kad mažiau būtu sumokėta už dujas)
Eventhorizon 2015-03-30 14:59
Nebutu sgd gazpromo dujas matytume kaip kiaules dangu
kestutisz 2015-03-30 15:24
Dujas tai ne tik matytume, bet ir uostytume kaip iki šiol - tik už "seną gerą" (maždaug +50% nuo vokiškos) kainą. O jei dabar konkrečiai terminalas ir nuostolingas tai jei balansas bent apylygis kur kas geriau mokėti 50/50 už terminalo prastovas/gazpromui nei 100% gazpromui. Terminalas ir butaforinis galėtų būti, kad tik įtikinamai atrodytų. Nebent kiek lietuviškai gaila, kad naudą gauna ir kaimynai - kad nepavyko su jais suderėti paties laivo "sharinimosi" (pilnai už savo pinigus pasistatant tik krantinę, o išlaidas laivui dalintis - naudoti kaip svertą gazpromo neadekvačioms kainoms).
Shinigami 2015-03-30 19:27
Nei matytume nei uostume. Nes po kiekvienos, Lietuvos politiko, kritikos prieš rusija, prasidėtų dujotiekio remontas. Are kitokie sutrikimai.