Tai būtina žinoti apie geoterminius gręžinius: netinkamai pataupius jų nebus įmanoma registruoti  (0)

Baigiasi penktas mėnuo, kai geoterminius gręžinius, kaip ir visus kitus gręžinius šalyje, privalu registruoti Žemės gelmių registre, kurį tvarko Lietuvos geologijos tarnyba. Ji informuoja, kad registruojamos tik aplinkosauginius reikalavimus atitinkančios sistemos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šios dienos LGT yra įregistravusi 36 tokias sistemas. Beveik pusė (15) – Vilniaus m. savivaldybėje, o kitose savivaldybėse – po vieną ar kelias.

Dalis norėjusiųjų įregistruoti savo geoterminius gręžinius sulaukė neigiamo LGT atsakymo, nes, pasak LGT direktoriaus Jono Satkūno, neatitiko vieno iš Geoterminių gręžinių projektavimo, įrengimo ir likvidavimo tvarkos reikalavimų.

Nustatyta, kad tokių gręžinių šilumokaičius reikia užpildyti tik savaime degraduojančiomis ir aplinkai draugiškomis medžiagomis, nes tik jos, jeigu patenka į požeminius vandeningus sluoksnius, jų neužteršia.

Leidžiama naudoti vandens ir etanolio, vandens ir propilenglikolio mišinius ar kitus netoksiškus ir biologiškai greitai degraduojančius tirpalus, medžiagas ar mišinius. Deja, kai kurie geoterminių gręžinių sistemų savininkai šilumokaičius užpildo kenksmingu aplinkai etilenglikolio tirpalu, žinomu kaip automobilių variklių aušinimo skystis, nes jis pigesnis.

Jeigu šilumokaitis užpildytas šiuo tirpalu, LGT gręžinio neregistruoja, išskyrus tas geoterminių gręžinių sistemas, kurios buvo įrengtos iki balandžio 3 d., kai aplinkos ministras patvirtino minėtąją tvarką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(18)
(4)
(14)

Komentarai (0)