Įspūdingas lietuvių biuras – čia vaikštoma tik basomis (Foto)  (0)

Tai ne prabangus viešbutis ar poilsio centras, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, o tik menui bei darbui skirta erdvė, pavadinta „inTegra House“. Šią vasarą prie Monio ežero Trakų rajone pradėjęs veikti kompleksas stebina ne tik čia vykstančių įvairių renginių gausa, bet ir stulbina architektūriniais sprendimais – pirmosiomis pasaulyje kedro grindimis ar įrašų studijai prilygstančia akustika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ypatinga erdvė, kuri skirta visiems

Šio neeilinio komplekso užsakovai – didmeninės prekybos įmonė „Tegra“. Įmonės akcinininkai norėdami sukurti šią erdvę, dar prieš trejus metus surengė architektūrinį kūrybinių dirbtuvių konkursą, o jį iš 11 dalyvavusių architektų komandų anuomet laimėjo „Vilniaus architektų studija“.

„Buvome išrinkti greičiausiai dėl to, jog užsakovai norėjo čia įrengti daugybę skirtingo pobūdžio erdvių, o mes pasiūlėme statyti ne vieną didelį pastatą, o keturis skirtingus, į kraštovaizdį įsiliejančius statinius“,- pasakojo viena iš projekto autorių „Vilniaus architektūros studijos“ architektė Lijana Petrikėnė.

Šiandieninis 2013- aisiais pradėtų statybų rezultatas – atskiros seminarams, laisvam biurui, muzikai bei dailei skirtos erdvės, įkurdintos beveik dviejų hektarų teritorijoje. Šiame erdviame 600 kv. m komplekse vyksta ne tik įvairūs seminarai verslininkams, tačiau organizuojamos ir kūrybinės dirbtuvės, įrašoma muzika, vyksta koncertai ar dailės ir molio lipdymo pamokos aplink gyvenantiems vaikams.

Keturi pastatai – iš ekologiškų medžiagų

Komplekso „inTegra house“ pastatai išsiskiria ne tik formomis, bet ir ekologiškomis statybinėmis medžiagomis. Kuriant šias erdves buvo naudojama kedro mediena bei balto molio aslos, kurios yra išteptos sezamų aliejumi bei ir bičių vašku. „Visose erdvėse vaikščiojama basomis, tad tai daryti ant apdoroto molio yra ir malonu ir visai ne šalta. Viduje ypač malonu būti ir tuomet, kai už lango lyja, nes sušlapus kedro medienai, visi namai ima kvepėti“, – pridėjo L.Petrikėnė.

Architektės teigimu, šio projekto kūrimas tęsėsi gana ilgai, todėl buvo galimybė apgalvoti kiekvieną detalę ir bendradarbiauti bei eksperimentuoti su įvairių sričių profesionalais. Vienas tokių eksperimentų buvo architektų ir kompanijos „Sveiki namai“ sukurtos pirmosios pasaulyje kedro medienos grindys, kurių negalima rasti niekur kitur.

„Džiugu, jog užsakovai mūsų nespaudė, tad turėjome progą domėtis įvairiomis naujovėmis bei parinkti geriausius sprendimus“, – teigė architektė. Išskirtiniai šioje erdvėje yra net vonios kambariai, vienas iš jų skirtas intravertams, kitas – ekstravertams. Pastarojo kambario sienos yra veidrodinės, o antrąjį kambarį puošia daugybė smulkių detalių nuo laikrodžių iki medinių kubelių.

Akustika, prilygstanti įrašų studijai

Dar vienas malonus siurprizas kuriant šias kūrybines dirbtuves buvo muzikos namas, kurio erdvė gavo ir tarptautinį pripažinimą. Dabar šiame name galima muzikuoti, be to čia įrengta šokių bei jogos studija.

„Užsakovai praktikuoja jogą ir įvairias meditacijas, tad šioje erdvėje bendradarbiaudami su kompanija „Soundboys.lt“ stengėmės pasirūpinti tinkama akustika. Čia buvo atlikti garso bandymai ir jie išsiųsti į tarptautinę britų kompaniją, kuri įvertino šios erdvės akustiką, kaip prilygstančią garso įrašų studijai“, – kalbėjo L.Petrikėnė. Nors sukurti garso įrašų erdvę nebuvo pradinis autorių tikslas, tačiau gautas rezultatas tapo malonia staigmena. Dabar šioje erdvėje jauni muzikantai gali repetuoti ar įrašyti savo muziką, o pagrindiniame seminarų name – organizuoti koncertus. „Pagrindiniame name sumontuoti didžiuliai vitrininiai langai, kuriuos vasaros metu galima atverti, tad jei koncertas vyksta viduje, žmonės sėdintys lauke ant pievos gali netrukdomai klausytis muzikos“, – paaiškino pašnekovė.

Akcentais pasirūpino šeimininkai

Nors pagrindinis pastatas pritaikytas seminarams, čia sukurta erdvė nė kiek neprimena įprastinių uždarų salių, skirtų įvairiems mokymams ar konferencijoms. „Čia nėra atskirų koridorių, o ten kur vyksta seminarai stovi ne minkštos kėdės, o mediniai kubai – tam, kad dalyvaujančių žmonių neimtų snaudulys ir jie būtų aktyvūs“, – šmaikštavo L.Petrikėnė. Šiame name taip pat įrengta ir virtuvė su valgomuoju, o ten esančios kėdės yra vieninteliai pirkti, o ne pačių architektų individualiai kurti baldai.

Vidų taip pat puošia ir pačių užsakovų rankų darbas – trys didžiausi Lietuvoje kabantys šiaudiniai sodai. Kadangi jie domisi etnologija, ši interjero detalė buvo pačių užsakovų iniciatyva, kuri buvo pagaminta iš natūralaus, chemikalais neapdoroto šieno. „Šis akcentas puikiai įsilieja į erdvę, nes jį sudaro trikampiai, kaip ir „Tegra“ įmonės logotipą, o ir patys pastatai yra tos pačios, trikampio formos“, – pastebėjo L.Petrikėnė.

Nors pagrindiniame pastate, kaip ir visose kitose erdvėse, vyrauja daug baltos bei pilkos spalvos, čia palikta vietos ir žaismingiems akcentams. Panorėjus vitrininius langus galima uždengti spalvotais roletais, kurie tarsi tampa vitražais ir sukuria ypatingą nuotaiką bei išmuša iš kasdienybės.

Erdvės susiliejančios su gamta

Šalia ežero įkurdintos kūrybinės dirbtuvės įsilieja į čia esantį kraštovaizdį ne tik pastatų forma, kuri yra pritaikyta šlaitams, bet ir stogais – jie visi yra apželdinti. „Iš pradžių svarstėme apie medinius stogus, tačiau sprendimas juos apželdinti buvo tinkamesnis – namai dar labiau dera su kraštovaizdžiu“, – teigė pašnekovė.

Be įvairių verslininkų susitikimų, seminarų ar meno užsiėmimų, šioje erdvėje taip rengiamos ir ekologiško maisto degustacijos. „Čia suvažiuoja aplinkinių vietovių gyventojai, gaminantys ekologišką sūrį ar žolelių arbatas. O patys savininkai taip pat augina ekologiškus produktus šalia komplekso esančiame darželyje“, – pridėjo L.Petrikėnė.

Atsiliepimai – tik geri

Nuo birželio mėnesio veikiančiose erdvėse apsilankę žmonės negaili šiam kompleksui gerų atsiliepimų – tiek dalyvavę čia vykstančiuose renginiuose, tiek vertinę architektūrinius sprendimus.

„Lankėmės čia kartu su architektų kompanija, labai smagu, jog visi buvo sužavėti ir dalinosi tik geromis emocijomis apie čia sklindančią aurą. Juk architektūra gali ir vienokia ir kitokia būti, tačiau svarbiausia yra gera aura ir tai, jog šioje erdvėje norisi būti“, – teigė pašnekovė.

Anot jos, malonią atmosferą kuria natūralios medžiagos, gerai apgalvotos detalės, gamtinė aplinka bei funkcionaliai išplanuotos erdvės, prie kurių kelerius metus dirbo daugybė profesionalų – nuo apdailininkų iki muzikantų.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Erika Bružaitė
(17)
(5)
(12)

Komentarai (0)