„iPhone 6s“ – toks pats dizainas, bet visai kita kokybė (Apžvalga)  (0)

Naujas „iPhone 6s“ vizualiai beveik niekuo nesiskiria nuo pirmtako „iPhone 6“ – tokios pat raiškos 4,7 colio įstrižainės ekranas, aliuminio korpusas, ten pat išdėstyti mygtukai ir vis dar atsikišusi kamera telefono nugarėlėje. Tačiau tie keli pakeitimai, kurių iš pirmo žvilgsnio nesimato, yra, ir jie labai reikšmingi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apple“ turbūt vienintelis telefonų gamintojas pasaulyje, kurio produktus vartotojai vertina taip skirtingai – vieni dievina, kiti atvirai reiškia panieką, o ginčuose dominuoja ne racionalūs argumentai, o emocijos.

Tad šįkart išbandydamas „iPhone“ nusprendžiau ne tik įvertinti telefoną, bet ir remdamasis argumentais pasižiūrėti, kaip jis atrodo konkurencinėje kovoje greta „Android“ įrenginių.

Dizainas ir sparta

„iPhone 6s“, tiek ir didesnis „iPhone 6s Plus“, kurie šįmet į Lietuvos „iDeal“ salonus atkeliavo ne taip jau ilgai trukus nuo pristatymo JAV, pagaminti iš kur kas tvirtesnio aliuminio, dėl to jie bus nežymiai sunkesni nei ankstesni modeliai ir, tikimės, tarnaus gerokai ilgiau.

Abu įrenginiai dėl papildomų tarpiklių yra atsparesni vandeniui ir, kaip rodo bent jau interneto mėgėjų atlikti eksperimentai, vandens testus telefonai atlaikė labai neblogai.

4,7 colio įstrižainės ekraną turintį „iPhone 6s“ patogu laikyti rankoje, nors vis dar atrodo, kad dėl gana švelnaus aliuminio korpuso, kuris dar ir greitai išsitepa, „iPhone“ gali išslysti iš rankų. Tačiau norintiems nuo to apsisaugoti dėkliukų bus daugiau negu pakankamai.

„iPhone 6s“ ekrano raiška liko tokia pat -750 x 1334 (326 pikseliai colyje) ir tai yra du kartus mažiau, nei siūlo kai kurie naujausi „Android“ telefonų gamintojai, tačiau man išbandžius „iPhone“ ekrano raiška skųstis niekuomet neteko, o priešingai – sužavėjo puikus spalvinis kontrastas.

Juk didesnė raiška ir daugiau pikselių colyje, kurie beveik neatskiriami žmogaus akiai, ne tik kad iš esmės lieka nepanaudojami, bet dar ir reikalauja aukų iš procesoriaus ir baterijos.

Kaip ir galima tikėtis, „iPhone 6s“ veikia itin sparčiai, o tuo rūpinasi naujasis A9 1,84 GHz taktinio dažnio dviejų branduolių procesorius, telefone yra 2GB operatyviosios atminties. Kaip sparčiai dirba procesorius galima pajusti vartant ar atnaujinant puslapius, jungiantis tarp programėlių ar žaidžiant žaidimus.

Žiūrint į „Geekbench“ 3 telefonų spartos matavimus matyti, kad „iPhone 6s“ už „iPhone 6“ yra maždaug pusantro karto spartesnis.

„Apple“ telefonas, kaip rodo atlikti „Geekbench“ ir kiti spartos matavimai, su dviejų branduolių procesoriumi sugebėjo aplenkti ir aštuonių branduolių „Android“ konkurentus, kurie turi galingą „Snapdragon 810“.

 

Spaudomas ekranas ir kamera

Didžiausia „iPhone 6s“ naujovė – 3D Touch. Dabar telefonas reaguoja į ekrano spaudimo stiprumą ir tai leidžia greitai pasiekti svarbiausias aplikacijų funkcijas. 3D Touch skiriasi nuo „Huawei“ šįmet pristatytos Force Touch technologijos tuo, kad turi didesnę jautrumo amplitudę, taigi priklausomai nuo ekrano spaudimo stiprumo galima rinktis skirtingas funkcijas.

Stipriau paspaudus programėlės ikoną išlįs trumpasis meniu – pavyzdžiui, stipriau paspaudę laikrodžio aplikaciją iškart galėsite nustatyti žadintuvą, stipriau paspaudę kameros programėlę – padaryti asmenukę ir pan. O naršant tinklalapiuose 3D touch leis ekrane stipriau paspaudus nuotrauką ją išdidinti neįėjus į nuorodą.

Kai po kelių dienų įpratau reguliariai naudoti 3D Touch man susidarė įspūdis, kad tai tikrai nebus viena iš tų funkcijų, kuri taip ir liks nepanaudota - ji labai patogi ir nesunkiai valdoma. O didžiausią 3D Touch potencialą pamatysime tuomet, kai ją panaudos žaidimų ar programėlių kūrėjai.

Antras, ir labai ilgai lauktas atnaujinimas, susijęs su „iPhone“ kamera – nuo šiol „iPhone“ turės 12 MP ir „gyvų nuotraukų“, kurios labai panašios į GIF formato vaizdelius, funkciją. Trumpai tariant, „Live Photos“ akimirkas leidžia įamžinti kur kas žaismingiau.

„Live Photos“ vaizdai įrašomi.mov formatu ir kol kas turi vieną trūkumą – jei padarę nuotrauką staigiai patrauksite telefoną, drebantis vaizdas arba pirštai matysis ir kadre.

„iPhone 6s“ nuo šiol taip pat gali daryti įrašus ir 4K raiška. Bendrai didelių kokybės skirtumų galine kamera darytose nuotraukose nuo ankstesnio 8 MP modelio nepastebėjau – puikiai atrodo lauko fotografijos tiek saulėtomis, tiek ir apsiniaukusiomis dienomis, o prieblandoje visai nedžiugino.

Atnaujinta ir priekinė kamera – vietoje 1,2 MP dabar ji turi 5MP ir dar blykstę, taigi lūpas mėgstančioms atkišti asmenukių mėgėjoms džiaugsmo bus per kraštus.

Deja, „iPhone 6s“ kamera vis dar neturi optinio vaizdo stabilizavimo funkcijos, kurią jau seniai galima rasti daugumoje aukščiausios klasės „Android“ telefonų. „Apple“nusprendė optinio vaizdo stabilizavimo funkciją įdiegti tik į „iPhone 6s Plus“.

„Apple“ sprendžia už vartotojus

Atsižvelgus į tai, kad telefonu jau galima įrašyti 4K bei daryti daugiau vietos užimančias animuotas nuotraukas, sunku pateisinti, jog išleistos tik 16 GB versijos praleidus 32 gigabaitų. Kadangi papildomos microSD kortelės „Apple“ telefonai nepalaiko, taip vartotojai verčiami rinktis brangesnius 64 GB ar 128 GB modelius, kurie kainuoja atitinkamai 100 ar 200 eurų daugiau.

Labai norėtųsi tikėtis, kad septintos kartos „iPhone“ vidinė atmintis bus paskirstyta taip, kaip patogiau vartotojams, o ne „Apple“ pelno lūkesčiams.

Naujas „iPhone“, kuris dabar turi kiek mažesnę, tikrai neįspūdingą 1715 miliamperų bateriją, man laikydavo iki pusantros dienos – vos daugiau nei „Samsung“ Galaxy S6 ar LG G4. Tačiau ilgiau naudojant „iPhone“ ar įsirašius daugiau aplikacijų iš telefono galima tikėtis dienos normalaus naudojimo. Tiesa, nedžiugina ir tai, kad „iPhone“ vis dar neturi greitojo krovimo galimybės, kurią šįmet pasiūlė „Samsung“ ir „Huawei“.

„Apple“ atnaujino ir Touch ID – iš visų mėgintų telefonų Touch ID „Apple“ telefonuose veikė geriausiai, o dabar ji dar spartesnė. Tik labai retais atvejais iš pirmo karto man nenuskaitydavo pirštų atspaudų.

Šįmet be tradicinių baltos, juodos ir sidabrinės spalvų galima rinktis ir telefonus su rožinio aukso atspalviu, kurie, pasak analitikų, skirti Rytų rinkoms, kur auksas asocijuojasi su prabanga. Už pigiausią 16 GB modelį „Apple“ prašo 760 eurų, o jei nenorite riboti telefono vietos, už 64 GB teks pakloti dar papildomai šimtą.

Jei prisiminsime, kad „Android“ gamintojai siūlo pigesnius telefonus su kelis kartus geresnėmis charakteristikomis, kaina labai didelė. Kita vertus, čia „Apple“ produktas – mokama ne tik už telefoną, bet ir už dizainą bei telefono suteikiamą statusą. Todėl visuomet atsiras perkančių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Paulius Grinkevičius
(24)
(17)
(7)

Komentarai (0)