Kuo skiriasi SSD diskai nuo HDD?  (18)

Norint kalbėti apie SSD privalumus, pirmiausia reiktų paaiškinti technologinius skirtumus tarp mums įprastų HDD ir SSD. Pabandysime tai padaryti šiame straipsnyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra SSD diskai

SSD sutrumpinimas reiškia Solid State Disk – tvirtasis diskas. Tai diskas, kuriame informacija įrašoma ne į magnetinį diskelį, o į keletą sujungtų flash atminties kortelių. Pirmasis SSD buvo išbandytas 1983 metais Sharp PC-5 000 kompiuteryje. Jo atmintis tada buvo 128 kilobaitai. 1989 metais buvo sukurtas mechanizmas, kurio pagalba SSD talpą buvo galima padidinti įdedant papildomas atminties (flash) korteles. 1991 metais kompanija SanDisk sukūrė tuo metu neįsivaizduojamai talpų 20 megabaitų diską. Jis kainavo 1 000 dolerių. Štai ir paaiškinimas, kodėl dar 7 dešimtmetyje puslaidininkių technologijų laboratorijose sukurti SSD diskai buvo nenaudojami itin plačiai – didelė kaina.

Beje, kainos skirtumai išlieka iki pat šiol, nes tradicinis kietasis diskas išlieka dvigubai ar net trigubai pigesnis, nei SSD.

SSD diskų technologija

SSD diskai veikia taip pat, kaip ir USB atmintinė. Jame yra plokštė, kurioje įmontuoti elektros transformatoriai (norint „pažadinti" atmintį, būtinas elektros signalas), saugikliai ir keletas atminties lustų. USB atmintinėje tokių lustų dažniausiai būna vos vienas, dėl to jos talpa nedidelė, nors dabar pasiekta itin daug.

Viduje SSD neturi jokio diskasukio, kaip HDD. Viskas atrodo kur kas paprasčiau.

Tuo tarpu HDD technologija yra paremta diskasukiu ir disku, į kurį įrašoma informacija.

Čia pavaizduotas 1 TB talpos HDD diskas, nekainuojantis nė 100 dolerių.

SSD diskų privalumai

SSD diskas turi keletą svarbių privalumų, kuriuos būtina žinoti.

  1. SSD yra kompaktiškesnis. Tai reiškia, kad jis yra mažas ir plonas. Tai reiškia, kad būtent toks diskas bus dedamas į itin plonus nešiojamus ar planšetinius kompiuterius, o gal net ir išmaniuosius telefonus.
  2. SSD nebijo energijos trūkčiojimų. Kai staiga elektros energijos tiekimas nutrūksta, diskas paprastai nustoja veikti ir kai kurie duomenys gali būti prarasti. SSD turi specialius saugiklius, kurie sumažina duomenų netekimo riziką.
  3. SSD yra atsparus smūgiams, kratymui. Tai reiškia, kad informacija nedings, jei nešiojamąjį kompiuterį gerokai pakratysite ar netyčia numesite nuo stalo. Su paprastu disku čia gali atsitikti labai rimta nelaimė.
  4. SSD duomenų įrašymo greitis yra didesnis.
  5. SSD kietieji diskai – atsparūs magnetizmui. Be to, jie nekaista, tad ir aušintuvas nereikalingas, kaip HDD.

SSD diskų trūkumai

Trūkumų turi visi. SSD kietieji diskai – ne išimtis. Svarbiausi trūkumai yra du. Pirmasis – maksimali talpa. Šiuo metu maksimali SSD talpa yra 4 TB. Tuo tarpu HDD galima rasti ir 10 TB ar net daugiau. Aišku, mokslas vietoje nestovi ir kiekvienais metais mokslininkai bando praplėsti galimybes ir į vieną SSD sukišti daugiau atminties. To negalima padaryti dėl disko standartinio dydžio – 2,5 colių arba 3,5 colių. Vis dėlto, dydis yra svarbu, nes jį reikia įmontuoti į tam tikrus įrenginius, kuriuose vieta išnaudojama itin efektyviai.

Antrasis didelis trūkumas yra pati technologijos kaina. Palyginimui – 1TB atminties HDD kietieji diskai kainuoja apie 80 dolerių. Tuo tarpu tokios pat dydžio apimties SSD diskai kainuoja 300 dolerių. Aišku, galima rasti ir pigiau, tačiau lyginama buvo vienetiniai kietieji diskai, o ne urmu perkamos prekės, kurioms galioja atskiras kainynas (mums nežinomas dėl savaime suprantamų priežasčių). Išvada aiški – SSD kol kas kainuoja kelis kartus brangiau, nei tradiciniai vidiniai kietieji diskai.

Kodėl reiktų rinktis SSD o ne HDD diskus?

Atsakymas labai paprastas:

Tokio disko savo kompiuteryje juk nenorite? Dėl to dažnai rekomenduojama sumokėti daugiau ir pasirinkti patikimesnį – SSD diską.

SSD kietieji diskai (išoriniai) parduodami ir mūsų parduotuvėje. Kuo skiriasi išorinis ir vidinis kietasis diskas – kitame straipsnyje.

http://www.fortakas.lt/


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(33)
(-8)

Komentarai (18)

Susijusios žymos: