Nafta pasaulyje rekordiškai pinga, o degalai Lietuvoje – brangsta  (20)

Degalai Lietuvoje tokie brangūs, kad į mažiausių kainų degalines suka ir viceministrai. Nors nafta pasaulyje per savaitgalį dar labiau atpigo, benzinas mūsų šalyje brangsta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius spaudos konferencijos metu Seime prisipažino, kad ir jam tenka ieškoti pigesnių degalų. Todėl jis sakė stovintis eilėje kartu su kitais vairuotojais pigiausiai degalus pardavinėjančioje degalinėje „Jozita“.

„Važinėjų iš Palangos į Vilnių, tad ir man tai aktualu. Toje degalinėje tenka laukti eilės 15 minučių“, – prisipažino viceministras.

Benzinas Lietuvoje išlieka brangiausias Baltijos šalyse. Negana to, jo kaina netrukus dar labiau padidės. „Orlen Lietuva“ didmeninę benzino kainą brangina jau nuo praėjusio ketvirtadienio, nors nafta pinga.

Pavyzdžiui, nuo ketvirtadienio Mažeikių naftos perdirbimo gamykla benziną pabrangino dviem centais – nuo 96 iki 98 centų. Nors benzino pardavimai Lietuvoje linkę mažėti, „Orlen Lietuva“ skelbia, kad žaidžia pagal pasaulines rinkos taisykles.

Kai kurios degalinės jau pabrangino benziną, kurio litras dabar kainuoja vidutiniškai 1,06 euro.

Tuo tarpu didmeninė dyzelino kaina nuo ketvirtadienio sumažėjo trimis centais, o per mėnesį – net 11 centų. Taigi benzino ir dyzelino kainų kreivės Lietuvoje visiškai išsiskiria. Tačiau „Orlen Lietuva“ atstovai nemato nieko keista.

„Smarkiai išsiskyrė pasaulinės benzino ir dyzelino kainos. Esame ne uždara rinka,o pasaulinės rinkos dalis“, – lrytas.lt paaiškino „Orlen Lietuva“ atstovas Mindaugas Linkaitis.

Seimo narys Stasys Brundza pirmadienį spaudos konferencijoje vėl sugrįžo prie raginimo įvesti degalų kainų reguliavimą. Šį kartą jis siūlo reguliuoti ir degalinių maržas. Esą degalinių uždarbiai Lietuvoje yra kelis kartus didesni nei Vakarų šalyse.

Pasak jo, per didelė marža nustatyta ir prekiaujant žymėtu dyzelinu. „Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija turėtų tai tirti“, – sakė jis. Parlamentaras skundėsi, kad niekas nežino, kokia yra „Orlen Lietuva“ kainodara.

Nors benzinas Lietuvoje brangsta, pasaulinės naftos kainos muša antrą dugną. Pirmadienį Azijoje naftos kainos traukia žemyn. WTI rūšies naftos kainos sausio sandoriams smuko 16 centų iki 35,46 JAV dolerio už barelį. „Brent“ kainos sumažėjo 26 centais iki 37,67 JAV dolerio už barelį.

„Brent“ naftos kainos nukrito žemiau 38 dolerių ribos pirmą kartą nuo 2008 m. gruodžio. Pinga ir „Urals“ tipo nafta, kurią perdirba „Orlen Lietuva“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Marius Jokūbaitis
(22)
(8)
(14)

Komentarai (20)