Artėja tikrieji žvaigdžių karai: JAV Karinės oro pajėgos jau planuoja lazeriais ginkluotus lėktuvus  (7)

Ginklų kūrimas pasiekė visiškai naują lygį. Pastaruoju metu karo lėktuvų industrija išgyveno radikalius pokyčius, o dabar, pasak ekspertų, artėja energijos ginklų, įskaitant ir lazerinius, era, skelbia CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Karinių oro pajėgų laboratorija (AFRL) sako, kad iki 2020 m. pademonstruos veikiantį lazerinį ginklą koviniame lėktuve.

Didesnius lėktuvus apginkluoti lazeriais jau buvo įmanoma iki šiol, tačiau didesnis iššūkis yra sukurti mažesnius lazerius, kurie būtų pakankamai galingi ir tiktų karo lėktuvas.

Skrendant beveik garso greičiu, veikiančios jėgos ir vibracijos šį uždavinį komplikuoja. Tačiau, pasak Kelly Hammetto, vyriausiojo AFRL inžinieriaus, iššūkiai bus išspręsti per ateinančius penkerius metus.

AFRL dirba ir dar prie vieno projekto, kuris panašus į gynybinio skydo technologijas iš filmo „Star Trek“: lazerinis burbulas 360 laipsnių kampu suptų JAV kovinį lėktuvą. Burbulas galėtų sunaikinti įvairius objektus, pavyzdžiui, raketas ar kitus erdvėlaivius, kurie prisiartintų prie JAV armijos lėktuvo.

Kad būtų sukurtas toks skydas, reikia bokštelio, kuris neblogintų lėktuvo aerodinaminių savybių. Tokį bokštelį jau išbandė AFR kartu su „Lockheed Martin“ ir JAV Pažangių gynybos projektų agentūra – DARPA.

Naujų ginklų prototipai turėtų būti išbandyti vadinamuose ketvirtos kartos koviniuose lėktuvuose, sako JAV Karinių oro pajėgų vadas generolas Herbertas Carlisle'as. Pasak jo, ginklų prototipai gegužės mėnesį buvo išbandyti su „F-15 Eagle“.

Generolas įsitikinęs, kad tradicinių ir lazerinių ginklų mišinys visiškai pakeis mūšio lauką per 20–25 metus.

Lazeriniai ginklai veikia taip: jie į taikinius nukreipia labai stipriai koncentruotus lazerio spindulius, kurie lengvai sudegina ir sunaikina taikinį.

Karyboje būtų naudojami kietųjų kūnų lazeriai, kurie generuoja lazerio spindulius, pavyzdžiui, pumpuodami energiją į kietą kristalinę medžiagą.

Naujosios lazerinės technologijos vadinamos gynybinėmis. Kariškiai nežada atakuoti priešo kovotojų mirtinais lazerio spinduliais. Lazeriai, pasak H. Carlisle'o, būtų naudojami priešininkų transporto priemonių arba infrastruktūros naikinimui.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai (7)