Trumpai ir aiškiai: kas gi yra ta vandenilinė bomba?  (0)

Šiaurės Korėja praeitą savaitę vėl sugebėjo patraukti viso pasaulio dėmesį. Ir vėl ne dėl geros priežasties – paskelbė, kad šalyje sėkmingai pavyko atlikti požeminį vandenilinės bombos (termobranduolinės) bandymą. Todėl verta paanalizuoti, kas tai per ginklas ir kaip jis veikia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors pasaulis pasmerkė ir abejojo, kad Šiaurės Korėjai iš tikrųjų pavyko pagaminti galingiausią pasaulyje žmogaus sukurtą užtaisą, tačiau užsienio šalių ekspertai bei seisminius virpesius fiksuojančios tarnybos patvirtino, kad galėjo būti atliktas jau ketvirtasis branduolinis bandymas. O tai verčia vis labiau susirūpinti izoliuotos valstybės grėsme.

Jeigu Pchenjanas iš tikrųjų susprogdino vandenilinę bombą, tai žymi reikšmingą šuolį Šiaurės Korėjos branduolinio ginklavimosi programoje, nes iki šiol ta šalis yra susprogdinusi tik urano arba plutonio atominių užtaisų. Kuo šis užtaisas skiriasi nuo įprastos branduolinės bombos?

Per vandenilinės bombos sprogimą didžiausią energijos kiekį atpalaiduoja termobranduolinės sintezės, o ne branduolių skilimo grandininės reakcijos, todėl tokie užtaisai būna daug galingesni negu paprastesnės konstrukcijos atominės bombos.

Jeigu Šiaurės Korėjos teiginiai bus patvirtinti, labai padidės spaudimas tarptautinei bendruomenei dėl tos šalies neteisėtos branduolinės programos, todėl tikriausiai bus paskelbtos griežtesnės tarptautinės sankcijos.

Kelios JT rezoliucijos draudžia uždarai Šiaurės Korėjai vykdyti bet kokią branduolinę veiklą arba kurti balistinių raketų technologijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(29)
(9)
(20)

Komentarai (0)