Telefonai žudo: 5 patarimai, kurie gali išgelbėti jūsų gyvybę (Video)  (1)

Geriausias būdas tobulėti – mokytis iš svetimų klaidų. Šių nelaimėlių mirtys suteikia neįkainojamų žinių apie naują, XXI amžiaus grėsmę: išmaniuosius telefonus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. žiūrėk kur eini

Naudotis telefonu vairuojant draudžia kelių eismo taisyklės, tačiau už telefono naudojimą einant nėra baudžiama jokioje šalyje. Galbūt derėtų?

Kinijoje pernai metų pabaigoje įvyko šiurpus incidentas, kurį užfiksavo vaizdo kameros. Įraše matyti, kaip gatve einanti moteris, užsižiūrėjusi į telefono ekraną, nepastebi skardžio ir įkrenta į upę. Plaukti nemokanti 28-erių moteris, dviejų vaikų motina, bandė išsilaikyti ant vandens, tačiau netoliese nebuvo kitų žmonių, kurie ją išgelbėtų, todėl po kurio laiko ji nuskendo.

Dar vienas šiurpus įvykis per Kalėdas nutiko San Diege, Kalifornijoje. Vietos pareigūnai nustatė, kad nelaimėlis Joshua Burwellas į populiarią saulėlydžių stebėjimo vietą ant vandenyno kranto atvyko su drauge, kurią prieš kelias dienas buvo sutikęs kavinėje. Neradusi vietos pasistatyti automobilį, vairuotoja išleido J.Burwellą, kad šis įamžintų stulbinančią akimirką, ir nuvažiavo į tolimesnę aikštelę.

Kol grįžo, į įvykio vietą jau buvo atvykę pareigūnai ir medikai. Manoma, kad į telefono ekraną užsižiūrėjęs J.Burwellas nepastebėjo 12 metrų aukščio uolos krašto ir nukrito žemyn. Jam padėti dar bandė trys žmonės, kurie nulipo žemyn, tačiau bergždžiai – vyras jau buvo miręs.

Ir tai – tik keli pastarųjų savaičių įvykiai, kurie rodo, kad panašaus pobūdžio nelaimės tampa vis dažnesnės. Kinai specialiai tokiems žioplinėtojams skiria pėsčiųjų takų „juostas“, o mes patariame tiesiog žiūrėti kur einate – tai gali išgelbėti jūsų gyvybę.

2. Nemiegok ant telefono

Išmaniųjų telefonų akumuliatoriai ištveria vidutiniškai tik vieną dieną, tad naktimis dažnas savo įrenginį įkrauna. Ir, pasirodo, rizikuoja. Jei telefonas ramiai guli ant spintelės, toji rizika nėra labai didelė. Tačiau jei mėgstate prieš miegą telefoną pamaigyti, pasistenkite neužsnūsti.

Vienas tailandietis iš Čanthaburio miesto 2013-aisiais buvo atrastas miręs savo kambaryje, užvirtęs ant „iPhone“, kuris buvo įjungtas į elektros lizdą. Pareigūnus iškvietė mirusiojo 28-mečio tėvas. Vien trumpikes mūvėjęs vyras, manoma, prieš užmigdamas naudojosi telefonu. Ant jo krūtinės buvo ryškus nudegimo randas, o telefoną laikiusios rankos oda net prilipo prie įrenginio.

Jo tėvas pasakojo, kad sūnus dažnai miegodavo ant grindų – kaip ir šįkart. Vyras girdėjo triukšmą jo kambaryje, bet pamanė, kad jis tiesiog vaikščiojo per miegus. Ryte atėjęs sūnaus žadinti, rado jį mirusį.

Pareigūnai nustatė, kad vyrą mirtinai nupurtė telefono įkroviklis. Panašu, kad jis buvo neoriginalus.

Beje, telefonai gali ir sprogti (tiksliau, sprogsta perkaitę jų akumuliatoriai). Gerai, jei tuo metu įrenginys būna kelnių kišenėje. Antai vienos Kinijos Guangdžou mieste esančios parduotuvės darbuotojui ne taip pasisekė: 2009-aisiais sprogdamas telefonas prapjovė arteriją kakle ir vyras mirė vietoje. Teigiama, kad vyras buvo neseniai pakeitęs telefono akumuliatorių ir jį pilnai įkrovė.

Taigi apibendriname: nemiegokite ant telefonų, saugokite juos nuo perkaitimo (ypač – tiesioginių saulės spindulių), naudokite tik originalius įkroviklius, akumuliatorius ir kitas detales.

3. Bus tų telefonų

Neretai žmonės savo telefoną vertina labiau nei sveikatą ar net gyvybę.

Ko gero, teko girdėti ar net matyti nuotraukų, kaip savo telefonus gelbėti bandžiusių žmonių rankos įstringa klozete ar kitose nejaukiose vietose. Visa tai – smulkmė, lyginant su tuo, kokia tragedija 2014-aisiais įvyko Kinijoje, Ksinksiango mieste.

Į lauko tualetą įkritus vienos moters telefonui, vyras puolė paskui jį gelbėti – vis tik 300 dolerių ant žemės nesimėto. Murktelėjęs į išmatų duobę vyras dėl smarvės prarado sąmonę. Jo gelbėti suskubo motina, tačiau ir ši nualpo. Trečioji į išmatų duobę šoko viso to kaltininkė, telefono savininkė, tačiau ir jai pritrūko deguonies – moteris prarado sąmonę.

Gelbėti jų suskubo aplinkiniai – jie rado virvę ir, pasinaudodami ja, ištraukė žmones. Iš viso dėl vieno telefono į išmatų duobę buvo įlipę šeši žmonės.

Deja, istorijos pabaiga liūdna: ištraukus iš duobės, telefoną pametusios moters vyras ir jo motina dar turėjo pulsą, tačiau kol į įvykio vietą atriedėjo medikai (tai nutiko po daugiau nei valandos), jie mirė.

Praėję metai liūdnai baigėsi 23-ejų Keithui Childressui – vyrą nušovė Las Vegaso policijos pareigūnai dėl to, kad šis neklausė jų reikalavimo ir nepaleido telefono iš rankų. Tiksliau, pareigūnams atrodė, kad vyras laiko ginklą ir reikalavo jį mesti, o K.Childressas to nepadarė – gal nesuprato, ką reikia mesti, gal gailėjo įrenginio, dabar jau niekas nesužinos.

Vyras buvo ieškomas policijos, o jį susekę pareigūnai sunerimo rankoje pamatę daiktą, kuris jiems priminė ginklą. „Manydami, kad įtariamasis yra ginkluotas gyvenamojoje vietovėje ir ieškomas už pasikėsinimą nužudyti, du pareigūnai šovė į įtariamąjį“, – rašoma policijos ataskaitoje. Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad vyras buvo ieškomas dėl smulkesnių nusikaltimų.

4. Asmenukė to neverta

Yra žmonių, kurie dėl įspūdingos asmenukės gali padaryti bet ką. Taip pat yra žmonių, kurie nesugeba įvertinti savo galimybių. Šios dvi savybės viename gali būti mirtinas derinys.

Apie mirtimi pasibaigusius bandymus užfiksuoti neįtikėtiną vaizdą tuoj bus galima visą knygą parašyti. Ją pradėti būtų galima pasakojant 32-ejų Davido Gonzálezo Lopezo istoriją. Vyro, kuris buvo pakankamai drąsus, kad stebėtų bulių lenktynes Ispanijos gatvėmis, ir pakankamai kvailas, kad išlįstų už apsauginių barjerų.

Visa tai įvyko praėjusiais metais. Vyras norėjo įamžinti bulių susidūrimą, tačiau pats pateko į įvykių sūkurį, kai vienas bulius jį atakavo iš nugaros. Bulius jį švystelėjo į orą ir tampė po grindinį. Vyras buvo skubiai nugabentas į ligoninę, tačiau dėl patirtų sužalojimų mirė.

5. „Neiti“ reiškia „Neiti“

Net jei eidamas per gatvę apsidairai, nešoki prieš traukinį, lėktuvą ar kitą transporto priemonę, tai nereiškia, kad esi apsaugotas nuo nelaimių.

Praėjusiais metais „Cedar Point“ atrakcionų parke įvyko skaudi nelaimė: mirė 45-erių mokytojas, kurį nutrenkė linksmųjų kalnelių traukinys. Paaiškėjo, kad vyras peršoko tvorą ir puolė į draudžiamą teritoriją, kad pasiimtų telefoną ir piniginę, kurie iškrito po ankstesnio jo pasivažinėjimo. Šis sprendimas kainavo vyro gyvybę. Parko darbuotojai dar bandė jam padėti, tačiau vyras mirė vietoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(17)
(17)
(0)

Komentarai (1)