CŽV ataskaita: „Islamo valstybė“ pasigamino ir jau panaudojo cheminį ginklą  (0)

JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Johnas Brennanas pareiškė, kad džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS arba ISIL) kovotojai naudojo cheminius ginklus ir turi galimybių pasigaminti nedidelius kiekius chloro bei garstyčių dujų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Esame nustatę atvejų, kai ISIL panaudodavo cheminius šaudmenis mūšio lauke“, – sakė J.Brennanas televizijai „CBS News“, ketvirtadienį paskelbusiai ištraukas iš interviu su CŽV vadovu, kuris bus visas parodytas sekmadienį žinių laidoje „60 Minutes“.

J.Brennanas taip pat sakė, kad CŽV yra įsitikinusi, jog „Islamo valstybė“ turi galimybių pasigaminti nedidelius kiekius garstyčių dujų arba chloro, o šios medžiagos gali būti panaudotos kaip cheminiai ginklai.

„Gauta pranešimų, kad ISIS turi prieigą prie cheminių pirmtakų ir šaudmenų, kuriuos jie gali panaudoti“, – pažymėjo CŽV vadovas.

J.Brennanas taip pat perspėjo dėl potencialaus scenarijaus, kad „Islamo valstybė“ mėgins parduoti tų ginklų ekstremistams Vakarų šalyse, siekdama finansinės naudos.

Šio interviu ištraukos buvo paskelbtos praėjus dviem dienoms po to, kai JAV žvalgybos vadovas Jamesas Clapperis pateikė panašios informacijos vienam Kongreso komitetui.

„ISIL panaudojo nuodingas chemines medžiagas Irake ir Sirijoje, įskaitant odą pažeidžiančias garstyčių dujas“, – antradienį įstatymų leidėjams sakė nacionalinės žvalgybos direktorius.

Pasak jo, tai yra pirmasis atvejis, kai ekstremistų grupuotė pasigamino cheminių ginklų ir juos panaudojo, nuo 1995 metų, kai Japonijos „Aukščiausiosios tiesos“ kultas paleido pražūtingas zarino dujas Tokijo metropolitene. Per tą ataką žuvo 13 žmonių, o dar tūkstančiai apsinuodijo.

Praeitais metais Irako šiaurinio autonominio Kurdistano regiono pareigūnai paskelbė, kad nukentėjusiųjų kraujo mėginiai rodo, jog IS kovotojai panaudojo garstyčių dujas per rugpjūtį surengtą ataką prieš kurdų pešmergų pajėgas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(13)
(3)
(10)

Komentarai (0)