Nepaprastai gražus rąstinis namas viename Lietuvos kaime  (3)

Architektei Ringailei Cibulskytei tai buvo pirmas kartas. Iki tol apie rąstinių namų statybą ji nieko nenutuokė, todėl, kai užsakovas pasakė, kad nori vasarnamio iš rąstų, moteris ėmė dairytis kolegų, kurie galėtų patarti, ką svarbu žinoti kuriant interjerą tokio tipo name.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, žinančių neatsirado –  greičiausia dėl to, kad jie nepigūs, rąstiniai namai Lietuvoje nėra taip dažnai statomi. Jų  statyba atsieina  beveik 20–30 proc. brangiau nei įprastų blokinių.

„Rąstinius namus renkasi žmonės, kurie supranta tikro medžio vertę. Paprastai tai daug keliaujantys žmonės, ypač po Skandinavijos šalis, kur tokie namai labai  mėgstami“, – svarstė Ringailė. Ji ir pati įsitikino, kad rąstinio namo net neverta lyginti su mūriniu: „Kai vieną savaitgalį apsilankiau užsakovų name, supratau, kad jis tarsi gyvas organizmas – sienos kvėpuoja, pats juda, o viduje visuomet tvyro malonus medžio kvapas. Tiesiog namas su aura.“

Kone dešimties metų darbo  patirtį turinti R.Cibulkytė džiaugėsi galėjusi stebėti visą rąstinio namo statybos procesą.   Tai neįkainojama patirtis.

„Namas buvo surenkamas angare, tada pagal mano parengtus inžinerinius brėžinius buvo išpjautos visos reikalingos angos, o tada vėl išrinktas, atvežtas į vietą  ir dar sykį surinktas. Žodžiu, interjeras turėjo būti apgalvotas labai iš anksto, –  pasakojo Ringailė.   –  Dar man labai įdomu, kad per 100 metų toks  namas gali sėsti iki pusės metro, o per pirmus penkerius – apie 10 centimetrų.

Ši aplinkybė yra labai svarbi – dirbdama ją nuolat turėjau galvoje.“

Architektė dėkinga namo rangovams, kad negailėjo patarimų, ne vieną paslaptį apie rąstus atskleidė.   

Interjerą vilniečių poilsio namui Ringailė  pasiūlė švarų, modernų. Natūralaus medžio tekstūros paviršiaus architektė  neuždengė neutraliais, pilkais tonais, minkštais audiniais.  Šviesintos pušies rąstus ji derino su tamsesniu riešutu – iš jo pagaminti kai kurie baldai, interjere dera akmuo, daug lino.

Viename Lietuvos kaimų nutūpusiame name suskambo  ir tautiškų ornamentų gijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Inga Junčienė
(44)
(14)
(30)

Komentarai (3)