Pirmasis toks atvejis Lietuvoje: pritaikyta visiškai nauja praktika kovoje su piratais  (8)

Vasario viduryje penkioms šalies leidykloms pateikus ieškinį Vilniaus apygardos teismui dėl neteisėto lietuviškų el. knygų platinimo ir pelnymosi iš jo portale visosknygos.com, byloje pasiekta pirmoji leidėjų pergalė. Pagal teismo nutartį, portalo domenas buvo blokuotas, o tai Lietuvoje, teisininkų teigimu, visiškai nauja praktika.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-04-10 Pirmasis toks atvejis Lietuvoje: pritaikyta visiškai nauja praktika kovoje su piratais  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teismui pateikus ieškinį dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo portalo visosknygos.com valdytojui ir gavus teismo nutartį, portalo domenas buvo užblokuotas per 24 val.

Leidėjams atstovaujančio advokatų profesinės bendrijos FORT advokato Mindaugo Kiškio teigimu, tai pirmas atvejis mūsų šalyje, kai užsienio domenų registratorius įvykdo Lietuvos teismo sprendimą – t. y. užblokuoja prieigą prieinterneto svetainės.

„Tokia inovatyvi laikinoji apsaugos priemonė Lietuvoje pritaikyta pirmąkart. Nors domenų blokavimas tarptautinėje praktikoje yra taikomas jau senokai, iki šiol Lietuvoje tokių teismo sprendimų priimta nebuvo. Tai yra naujas precedentas teismų sistemoje ir svarbus žingsnis ginant intelektinės nuosavybės teises mūsų šalyje, kuriuo siekiame parodyti, jog už autorių teisių pažeidimus ne tik gali būti, bet ir realiai yra taikomos teisės aktuose nustatytos sankcijos“, – sako M. Kiškis.

Jo teigimu, šis teismo žingsnis reiškia, kad faktiškai pasiektas pagrindinis tikslas – sustabdytas neteisėtas kūrinių platinimas ir pelnymasis iš jo.

„Pirma pergalė jau pasiekta, o šiuo metu toliau vyksta bylos nagrinėjimas. Paaiškėjo, kad byloje yra mažiausiai 5 atsakovai, tad dabar vyksta tolimesni procesiniai žingsniai. Siekiama į bylą įtraukti visus kaltininkus, pritaikyti jiems laikinąsias apsaugos priemones, surinkti visus reikalingus įrodymus“, – teigia M. Kiškis.

Primename, kad leidyklos „Tyto alba“, „Vaga“, „Alma littera“, „Jotema“ ir „Baltos lankos“ į teismą dėl autorių teisių pažeidimo kreipėsi po to, kai interneto portale visosknygos.com, neturint leidyklų ir autorių sutikimo naudoti ar atgaminti kūrinius, buvo neteisėtai talpinamos elektroninių knygų kopijos. Sumokėję nustatytą mokestį, portale užsiregistravę vartotojai įgydavo galimybę neribotai siųstis el. knygas. Tokiu būdu portalo valdytojas, neturėdamas teisės į kūrinius, pelnėsi iš juos įsigijusių vartotojų.

Portale Visosknygos.com buvo talpinama daugiau nei 400 leidyklų „Tyto alba“, „Vaga“, „Alma littera“, „Jotema“ ir „Baltos lankos“ išleistų knygų. Preliminariai skaičiuojama, kad autorių teisių savininkams padaryta žala gali siekti apie 225 tūkst. EUR. Iš portalo valdytojo preliminariai siekiama prisiteisti 20 tūkst. EUR dydžio kompensaciją, taip pat bus siekiama taikyti jiems neturtinio poveikio priemones.

Lietuvos Respublikos teisės aktai numato civilinę, administracinę ir baudžiamąją atsakomybę už autorių teisių ir gretutinių teisių pažeidimus, įskaitant neteisėtą literatūros kūrinio ar gretutinių teisių objekto arba jų dalies atgaminimą, viešą paskelbimą, kitokį panaudojimą bet kokiais būdais, priemonėmis ar tikslais, taip pat neteisėtų kopijų platinimą ar laikymą, įskaitant jų padarymą viešai prieinamomis internete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(31)
(24)
(7)

Komentarai (8)