Vilniuje atsiras išskirtinė pramoga: vėjo tunelyje galėsite patirti, ką reiškia šuolis parašiutu iš 4200 metrų aukščio (Video)  (3)

Gegužės mėnesį Vilniuje bus įrengtas pirmasis Lietuvoje vėjo tunelis. Jame sukuriamas dirbtinis oro srautas, prilygstantis 250 km/val. vėjui, leis sostinės gyventojams ir jos svečiams pajusti laisvąjį kritimą: 1 minutės trukmės skrydis vėjo tunelyje prilygsta šuolio parašiutu iš 4200 metrų aukščio metu patiriamam jausmui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kilus idėjai atidaryti vėjo tunelį Lietuvoje, aplankėme ne vieną užsienyje įrengtą tunelį. Išbandėme šią pramogą Lenkijoje, Prancūzijoje, Meksikoje, Latvijoje, Rusijoje, Norvegijoje, kur sėmėmės patirties. Jau gegužės mėnesį paskraidyti vėjo tunelyje – patirti rekordinį laisvąjį kritimą bei įveikti gravitaciją galės ir mūsų šalies gyventojai, ieškantys naujų potyrių, išskirtinių pramogų bei norintys įsimintinai praleisti laivalaikį“, – kalba Linas Čeikus, „LaisvalaikioDovanos.lt“ įkūrėjas, naujosios pramogos iniciatorius.

Pasak jo, viena minutė skrydžio šiame vėjo tunelyje prilygsta šuoliui parašiutu iš 4200 metrų aukščio, kai standartiškai tandeminis šuolis parašiutu atliekamas iš 3000 metrų. Vėjo tunelyje sumontuoti galingi varikliai su specialiais propeleriais sukuria vėjo srautą, o difuzorius suspaudžia bei tikslingai nukreipia oro srautą vertikaliai į skrydžio kamerą. „Oro srautas labai stiprus, vėjo greitis gali siekti net 250 km/val. Taip greitai vertikaliai pučiantis vėjas įgauna keliamąją galią – lengvai pakelia žmogų ir jį išlaiko ore. Pakilęs ant vėjo srauto, žmogus gali atlikti įvairius triukus:  gulėti tiek ant nugaros, tiek ant pilvo, sėdėti, stovėti, kyboti žemyn galva ir panašiai“, – teigia L. Čeikus.

„Mūsų prekybos ir pramogų centro lankytojams jau pasiūlėme ne vieną išskirtinę pramogą, kurią išbandyti pirmą kartą Vilniaus ir visos Lietuvos gyventojai galėjo būtent „Oze“. Tarp jų – ir Leonardo da Vinčio išradimų paroda, kurioje buvo pristatyti šio genialaus mokslininko sukurti pirmieji skraidymo aparatų prototipai. Dabar kartu su partneriais turime galimybę parodyti, kaip toli pažengė technologijos bei pasiūlyti nerealių pojūčių ne tik ant žemės, bet ir ore, nepaliekant prekybos centro teritorijos“, – sako prekybos ir pramogų centro „Ozas“ direktorė Inga Navickaitė.

Norėsiantiems išbandyti naują paslaugą nereikia jokio specialaus pasiruošimo: laisvojo kritimo pojūčius dėl aerodinaminių dėsnių jame greitai pajunta net pirmą kartą nuo žemės bandantys pakilti žmonės. Šią galimybę suteikiančių vėjo tunelių pirmtakas buvo sukutas XVIII a., bandant ištirti tuo metu konstruojamų „skraidančių mašinų“ galimybes. Veiksmingai jį 1901 m. pirmieji panaudojo broliai Wrightai, konstruodami savo revoliucinį motorinį lėktuvą.

Vėjo tunelių statyba ir plėtra ypač paspartėjo Antrojo pasaulinio karo metu – tuneliai buvo skirti realaus dydžio karinių orlaivių modelių testavimui, tad kai kurių iš jų skersmuo viršijo 6 metrus. Sparti vėjo turnelių technologijų pažanga vyko Šaltojo karo metu, kai ypač daug dėmesio buvo skiriama viršgarsinių orlaivių ir minų tobulinimui. Vis tik, nuo pirmojo žmogaus skrydžio vėjo tunelyje 1964 m. turėjo praeiti beveik du dešimtmečiai, kol 1982 m. Las Vegase buvo atidarytas pirmasis vėjo tunelis, skirtas pramoginiams skrydžiams, rašoma pranešime spaudai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(31)
(1)
(30)

Komentarai (3)