Dabartinė strategija baigia išsisemti: ateitis priklauso superoperacinėms sistemoms?  (15)

„Ars Technica“ pranešė, kad yra rimtų ženklų, jog „Google Play“ programėlė gali pradėti veikti prietaisuose su „Google Chrome“ operacine sistema, įskaitant lengvasvorius „Chromebook“ nešiojamuosius kompiuterius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai naujausia žinia iš virtinės pranešimų, rodančių, kad „Google“ siekia sulieti savo dvi operacines sistemas – pašėlusiai populiarią „Android“ ir labiau nišinę „Chrome“. Taip būtų sukurtas vienas superproduktas, apjungiantis abiejų sistemų privalumus ir galintis veikti tiek telefonuose, tiek planšetiniuose, tiek nešiojamuose kompiuteriuose, rašo businessinsider.com.

Tokios naujienos pasirodė tuo metu, kai visa pramonė žengia ta pačia kryptimi. Turėdami vieningą operacinę sistemą, programuotojai gali kurti programėles ir pardavinėti jas daugelyje platformų, minimaliai keisdami jų kodus. Tuo pačiu tai yra būdas praplėsti savo klientų bazę, o to trokšta visos pasaulio technologijų milžinės.

„Pamatinė tiesa ta, kad programuotojai kurs, jei bus vartotojų“, - 2015 metais sakė „Microsoft“ generalinė direktorė Satya Nadella.

„Microsoft“ ilgą laiką turėjo atskiras operacines sistemas asmeniniams kompiuteriams, telefonams, planšetiniams kompiuteriams ir vaizdo žaidimų konsolėms, bet dabar įmonė konsoliduojasi aplink naująją operacinę sistemą „Windows 10“. Jei nusipirktumėte naują kompiuterį „Dell“, vaizdo žaidimų konsolę „Xbox One“, planšetinį kompiuterį „Surface“, išmanųjį telefoną „Lumia“ ar holografinius akinius „HoloLens“, turėtume prietaisą su „Windows 10“ operacine sistema.

Netgi tokia bedalė kaip „Canonical“ operacinė sistema „Ubuntu Linux“, populiari tarp programuotojų, žengė panašiu keliu. Ar naudojate „Ubuntu“ kompiuteriui, ar debesų infrastruktūrai, ar robotizuotam vorui, viduje rasite tą pačią „Ubuntu“.

Atrodo, kad idėja kurti operacines sistemas kiekvienam prietaisų tipui, jau nukeliavo praeitin.

Priešinga „Apple“ kryptis

Tačiau yra vienas milžiniškas stabdys: „Apple“, vertingiausia įmonė pasaulyje, turi nemažiau kaip keturias skirtingas operacines sistemas, veikiančias jos prietaisuose. Kompiuteriai „Mac“ naudoja „OS X“, „iPhone“ ir „iPad“ – „iOS“, „ Apple Watch“ – „WatchOS“, o televizoriai „Apple“ – „tvOS“.

Kartais atrodo, kad „Apple“ tyčia bėga tolyn nuo minėtos tendencijos. Praėjusią savaitę „Apple“ pripažino, kad ji iš tikrųjų apsunkina gyvenimą su skirtingomis platformomis dirbantiems programuotojams, reikalaudama, kad „Apple Watch“ kūrėjai dėtų papildomas pastangas, kad jų programėlės veiktų laikrodžiuose savarankiškai.

Tačiau sunku kaltinti „Apple“ už tai, kad ji bijo šios tendencijos. „Microsoft“ vieninga „Windows“ sistema šauniai atrodo tik popieriuose, bet jau sunkiai sekasi užkovoti tiek vartotojų, tiek programuotojų mintis ir širdis. „Canonical“ šiuo metu dirba nepelningai, o „Google“ tik pradeda atsargiai mirkyti savo kojų pirštus šiuose vandenyse.

Nepaisant to, „App Store“ sudaro didelę „iPhone“ žavesio dalį ir „Apple“ yra suinteresuota tai išsaugoti. Nieko keista, kad „Apple“ neketina intensyviai investuoti tam, kad supaprastintų reikalus žmonėms, kurie iš tikrųjų kuria programas, stumiančias „iPhone“ mašiną į priekį.

Tačiau yra labai ankstyvų ženklų, kad „Apple“ planuoja spręsti šią problemą. Naujausias „Apple“ planšetinis kompiuteris „iPadPro“ pristatomas kaip nešiojamojo kompiuterio pakaitalas, turintis prijungiamą klaviatūrą.

Beje, jau daug metų sklando gandai, kad „Apple“ perkels „MacBook“ į ARM procesoriaus mikroschemą, panašią į tą, kuri naudojama „iPhone“. Toks ARM procesorius itin palengvintų sistemos kūrimą, kad „iPhone“ programėlės veiktų kompiuteriuose „Mac“ ir atvirkščiai.

Taip pat gali būti, nors dar tiksliai nežinoma, kad „Apple“ gali kurti tam tikrą vieningą sistemą, panašią į „Windows 10“ strategiją ir veikiančią tiek „Mac“, tiek „iPhone“, tiek tokiuose hibridinio pobūdžio kompiuteriuose kaip „iPad Pro“.

Tačiau dabartinė „Apple“ pozicija taip pat yra veiksminga – tai įrodo didžiulė įmonės sėkmė. Jei ši strategija ir toliau pasiteisins, „Apple“ neturės prasmės jos keisti, rašo businessinsider.com. Tačiau visai neseniai pradėjo plisti žinios, kad pirmą kartą nuo 2003 m. finansinių metų antrąjį ketvirtį, t. y. per tris mėnesius iki šių metų kovo 26 dienos, pajamos sumenko 13 proc., nes krito išmaniųjų telefonų „iPhone“ pardavimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(9)
(4)

Komentarai (15)