Pigiau nulio. Alternatyvioji energetika galiausiai ima viršų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2016-05-13 18:00
Keista matyti rusišką šaltinį, apie naujienas Vokietijoje. Bet nemeluoja, tai tiek. P.S. kas vis dar mano, kad vėjas ir atominė suderinama - pamąstykit dar kartą, kiek atominė turės gauti už elektrą, kad ji atsipirktų, įskaitant periodus, kai elektros kaina krenta į neigiamą pusę vos ne dvigubai tiek, kokia įprasta rinkos kaina.
punktyras 2016-05-13 20:29
Naujienų agentūros tokios jau yra – domisi naujienomis ne tik savo kieme. Tai tiek.
AAA000 2016-05-13 20:45
Nuo AE statybos didesnis atkatas. Pastatyt niekam neidomu. Svarbu tik statyt. ------------- Del energijos rezervo kaupimo, vokieciai manau nesunkiai isspres ta beda. Pristatys hidroakumuliaciniu kalnuotose savo vietovese. Principas kaip musu Kruonio HAE, tik dar didesnis auksciu skirtumas. Norvegija ir Svedija is tokiu kaupyklu bizni suka. Superka is danu perteklini veja, o paskui jiems atgal brangiau parduoda, kai nevejuota. Danams nepasiseke, kad pas juos lygumos...
Creatium 2016-05-13 22:15
Panašu, kad tie, kurie stojo į AEI pusę buvo teisūs. Tik vis dėl to klausimas išlieka kaip pvz. Lietuva turėtų atlikti tą energijos balansavimą? Esame maža šalis, neturinti didelių plotų tam, kad galėtų naudoti principą "nėra vėjo čia - bus kitur". Tuomet belieka viltis dėti į bendrą ES energetikos sistemą. Ar ne?
punktyras 2016-05-14 00:02
Yra Kruonis. Biokuras plečiasi. Bet į ESES, aišku, jungtis vertėtų. AE irgi nepakenktų. Aišku, ne RBMK tipo, tik iš principo, atominė. Kad ir torio ar termobranduolinė. Gal net ne viena nedidukė.
Atk 2016-05-14 09:40
Kai n4ra v4jo pirkti elektr1 i6 kit7 šalių arba deginti kurą, kai yra vėjo perteklius, tada eksportuoti kitoms šalims.
GNU 2016-05-14 11:05
to creatium Ta bendra rinka Lietuvoje jau kuris laikas kaip veikia, kitaip is Švedijos neplūstų pigi elektra.
immortallt 2016-05-14 12:14
Lietuva jau turi beveik 300% pikinį poreikį dengiančių elektros jungčių. Baigs su lenkais, bus beveik 330% berods. Priedo, Lietuva turi >200% pajėgumą elektrą pradėti gaminti iš dujų ir hidroenergijos. Lietuva neturi itin didelių bėdų balansuoti tinklą. Taip pat didinti reiks jungčių pralaidumą su skandinavais ir plėsti vėja pas save. Lietuva, pagal ES, turi galimybę pagaminti beveik 1000% elektros poreikio Lietuvoje iš vėjo energetikos! Atominė balansavimui absoliučiai netinka - apie ką ir straipsnis iš dalies. Statysi atominę, kuri generuoja brangiai ir jos išjungti negali, kai nereikia, o kaina milžiniška. Dabar jau net dėl Hinkley Point sako, kad net tos 3x rinkos kainos neužtenka, kad garantuoti projekto sėkmę. Dėl agentūros, taip, domisi pasauliniu, bet rusai jau antrinė rinka, tiesiog kam tų tarpininkų tiek daug, greičiausiai vertimo vertimo vertimas gaunas P.S. kai neapsimoka, gali vėjo jėgaines atjungti ir negaminti elektros. Tuo metu ir nesidėvi sistemos. Atominės atjungti negali ir už pagamintą kiekvieną kWh turi mokėti.
vazzy 2016-05-14 12:17
Kruonis negali vykdyti dabar AEŠ balansavimo nes jis gali dirbti tik ant nominalios galios. Apie biokurą išvis nešneku, jis yra super lėtaeigis, prireikia dienos-kelių, kad įjungti ir yra žiauriai inertiškas.
AAA000 2016-05-14 20:59
Jus placiau ziurekit i Lietuvos energetines problemas. Elektros jungtys, net ir 300% maksimalaus poreikio galingumo, pacios savaime neuztikrina elektros energijos. Bet jos uztikrina pacio biznio galimybes pirkt-parduot ir pirkt elektra palankiausiais tarifais. Taip kad galingumu didinimas cia vistiek i pliusa eina. Kruonis vienas negali vykdyt pilno balansavimo. Jis tiesiog per didelis ir per daug inertiskas. Ji kai state - skaiciavo pagal AE poreikius, o ne pagal dabartinius. Tik paskutini generatoriu kur pastate - jau labiau tinka balansavimui. Bet pacio kaupimo baseino juk nebereikia statyt. O modernizacija yra zenkliai pigesne. Galimetu statyt dar kelis mazesnius ir siuolaikiskesnius Kruonius, arba uzkraut sita pareiga vejininkams per tarifo supirkimo mokesti. Tie kas nenori stabdyt vejo jegainiu - tegu finansuoja tinklu balansavima, jungtis ir ziedinimus. Pagal mane problemos finansinius kastus reikia det tiems, kas ta problema sukelia. Saules jegaines pvz elektra gamina butent tik tada kai jos labiausia reikia ir tinklo taip neisbalansuoja, tai tokias reikia tik skatint per tarifa. Del vejo panaudojimo - musu Lietuvos sildymo energetika reiketu perdarinet. Dabar yra nesamone, kai puse miestu sildosi tarifais 8-10 eurocentu eiles uz viena kWh. O elektra birzoje pastoviai buna ir 4-5 eurocentu eiles, o naktine ir dar perpus pigesne... Juk galima statyt visuose namuose sildymo akumuliacines talpas, skaiciuojant vienai parai ir sildymas Lietuvos mastu atpigtu maziausiai dvigubai...Cia butu keliu milijardu ekonomija kasmet...O jei dar sildytis ant situ minusiniu vejo pajegumu - kurie ateity tik dides... O ka turim dabar? - Net sildymo apskaita sildymo monopolistai nenori leist - nulupineja Lietuva toliau dirbtinai ispustom sildymo kainom... AE statybos tai beprasmis projektas - bet rupi kai kuriom partijom atkatai, tai vis dirbtinai kisa ir kisa "iniciatyvas"... Ne savus pinigus juk - o musu mokescius tam naudoja Galvokit biski uz ka balsuot, jei ka nors raukiat energetikoj ir jums rupi Lietuva...
evaldosia 2016-05-15 06:00
automatika galėtu reguliuoti elektros suvartojimą šildant karšto vandens ruošimo boilerius.išsiuntei vieną sms žinutę.įjungei išsiuntei kitą išjungei.variantų daug yra.tiesiog reikia tartis dėlto su gyventojais ,bendrijomis.bet energetikams ir taip gerai,kam jiems kažką daryti.tokiai automatikai įrengti irgi yra įvairių būdų.
immortallt 2016-05-15 11:28
Gal baikit nusikalbeti? Elektros kaina sudaro ne tik elektros kaina rinkoje, bet ir perdavimas. Ar kibirais jus nesites? Boileriai keliasdesimt tonu talpos nemokami? Elektros ivadai? Elektros jungtimis negalima balansuot? Pasakykit tai Danijai, Vokietijai, galu gale pasiziurim, ka turim Lietuvoje.
Xdmin 2016-05-15 13:13
O akumuliatoriai turbut nieko nekainuoja, elektromobiliai siaip sau brangus. Gal elektromobiliu kainos tokios dideles, kad ju maziau nupirktu ir atstovybes perpardavineja elektra naktimis?
Evil Goku 2016-05-15 17:30
Elektros jungtys nei gamina, nei balansuoja tinklų. Jie tik suteikia galimybę nusipirkti/parduoti elektra, jei yra iš ko/kam. Galima pasakyti, kad Danija moka kitom valstybėm, kad jos subalansuotu elektros tinklą. Sujunk, kad ir 10 Danijų ir turėsi Blackout.
bmk1245 2016-05-15 21:27
Galima palyginti straipsnį (penktas žodis pirmoje pastraipoje - nuoroda), kuriuo rėmėsi rusų žurnalistė, ir nereiks spėlioti - "greičiausiai", ar "ne".
immortallt 2016-05-16 09:34
Papasakok man, o tai kaip dabar balansuoja? Turbūt tikrai, nei perka, nei parduoda elektrą. Ir vartojimas anot tavęs turbūt stabilus. Ir gamyba... Ir elektros jungtys nelūžta.
Evil Goku 2016-05-16 12:29
Nes tikrai niekas daugiau be Lietuvių nenaudos atsinaujinančios energijos ateityje. Ir kai mūsų regione bus palankios sąlygos elektros energijos gamybai, tai tikrai kaimynai pirks elektrą. O kai elektros gamyba bus nepalanki, atsiras iš kažkur energijos, nes esam susijungę laidais ir jungtimis.
immortallt 2016-05-16 13:24
1) Skandinavija turi krūvą hidroenergijos, kuri gali būti iki tam tikro lygio kaupiama. 2) Yra dujinės katilinės, kurios gali įsijungti gan greitai. 3) Ateityje daugės elektromobilių, kurie bus panaudoti kaip tinklo balansavimo dalis. 4) Kai gamina per daug energijos vėjo ar saulės jėgaines, jos gali jos tiesiog netiekti į rinką - išjungi. Kai gamina per mažai - įsijungia rezerviniai pajėgumai/importas. 5) Kuo geografiškai plačiau pasiskirsčius atsinaujinančios elektros gamyba, tuo mažesni svyravimai. Tad būtent mastas išspręstų didžiąją dalį problemų.
vazzy 2016-05-16 19:39
N-tąjį kartą kartoju, kad per sinchroninius nuolatinės srovės intarpus negalima balansuot nes ten elektrą reik užpirkt iš anksto, jie yra lepūs galios pokyčiams, myli nominalią galią.