Širdies operaciją nutraukė ... antivirusinė programa  (2)

Užstrigęs kompiuteris namuose ar darbe yra ne vieną mūsų sunervinęs, tačiau kur kas rimtesnis incidentas nutiko vienoje JAV ligoninėje: širdies operacijos metu kompiuterinė įranga nustojo veikti ir pareikalavo perkrovimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paciento diagnostinę informaciją stebintis ir realiu laiku ekrane daktarams perduodantis kompiuteris „Merge Hemo“ užstrigo atliekant širdies kateterizaciją – procedūrą, kuri paprastai atliekama tiriant įgimtas širdies kraujagyslių ligas, siekiant įvertinti vainikinių širdies kraujagyslių būklę, širdies raumens būklę bei įvertinti vožtuvų būklę.

Kovo mėnesį neįvardijama medicinos įstaiga minėto prietaiso gamintojui pranešė, kad vykstant širdies kateterizacijai monitorius netikėtai prarado ryšį su pacientą stebinčia įranga ir užtemo, rašo Arstechnica.com. Įrenginį teko skubiai perkrauti, o tai užtruko apie 5 minutes – tuo metu operacija buvo laikinai sustabdyta. Laimei, ji pavyko sėkmingai.

Vėliau paaiškėjo, kad šį incidentą lėmė antivirusinė programa, operacijos metu nusprendusi atlikti kasvalandinį patikrinimą. Beje, panašu, kad taip nutiko dėl vartotojo klaidos – gamintojo instrukcijose nurodoma, kad antivirusinę programą būtina atskirai sukonfigūruoti, kad atlikdama valandinius patikrinimus ji skenuotų tik svarbiausius aplankus, praleisdama medicinos tyrimų ir paciento informacijos failus.

Dėl antivirusinių programų įnorių anksčiau jau buvo nutikę incidentų kitose įstaigose. Pavyzdžiui, programinės įrangos inžinierius Michaelas Toeckeris teigė žinantis bent tris atvejus, kuomet antivirusinė programa sutrikdė kompiuterių procesus Šiaurės Amerikos elektrinėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (2)