Ginkluotės gamintojai trina rankomis: dabar gerai kaip niekada!

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Audrius 2016-07-22 10:56
Tureciau laisvu litu-pirkciau Lockheed akcijas. Nusimato jiems daug biznio, ypac jei Hilary laimes. Bus daug demokratijos diegimo dronais ir Hellfire raketom Nors ir Trump'as bus gerai. Vakar tik pasake, kad neva iskart nepultu ginti NATO nariu, nes neskiria numatytu 2%-iskart visi i kelnes pridejo. Tuoj viskas bus karpoma, kad tik dede semas nesupyktu. Ir surprise surprise, visa ginkluote bus arba is Vokietijos arba is to pacio Lockheed (nors gal Lockheed produktai Lietuveliai visgi per brangus..).
- 2016-07-22 11:04
o tu ko tikėjaisi? Kad iš rusų pirktume?
Audrius 2016-07-22 11:27
Jei man reiktu rinktis, tai pirkciau kiniska ginkluote, ten uz ta pati milijarda visa divizija apgingluosi. Is amerikeiciu, tuo tarpu, gausi pora naikintuvu ir apmokymu. O jei rimtai, tai buciau uz tai, kad LT pvz.: apsoliucia dauguma gynybos biudzeto leistu lietuvoj, o ne moketu algas vokieciu indzinieriams. 21a nieks su haubicom ar su boxer mesoveziais nekariauja. Ateina robotikos ir cyper era. Visi pastoviai aiskina, kaip mes pazengia IT ir technologijose bendrai, tai kodel nepradejus kurti savo dronu ar kito sh? Gausis kas ar nesigaus-nesvarbu, esme ta, kad butu skatinama super aukstos pridetines vertes tyrimai, univeru veikla, gamyba etc..Reik mokintis is Izraelio. Dabar, bl**, kaip eiline bana republic, exportuojam pieno miltelius ir uz tuos kelis euriukus perkam vokiskus hi tech produktus (ne technologijas, o produktus). Panasiai, beje ir graikai dare. Tik ten fermeriai is ES gaudavo parama alyvuogiu auginimui, tada dar pasiskolindavo ir is vokieciu ne ginkluote, bet mersus ir bmw pirkdavo-visi zinom kuo tokia prekyba baigesi. Cia tiktu pasakymas apie alkana zmogu, kuriam galima duot zuvi arba ismokint paciam zvejot. Lietuvele, aiskiai imga graziai ipakuota zuvi..
Creatium 2016-07-22 12:21
Stebiuosi kaip čia KAM dar nepasamdė Audriaus gynybos vyr. architekto pareigoms...
Audrius 2016-07-22 12:59
kaip visada, konstruktyviai prisidedi prie diskusijos..nu kaip ir dauguma cia
Arns 2016-07-22 18:31
Audriau, kiniška technika dažniausiai nepavykę kitų šalių projektai, pigios senų rusiškų sistemų kopijos arba tiesiog neištvėrus savo negabumo nusipirkti brėžiniai su gamybos linijomis.
KT819GM 2016-07-22 19:57
Todėl Audrius ir paminėjo universitetų veiklą. Žiniasklaida tik ir loja kokią stiprią lazerių pramonę turim, tačiau rezultatas varškės eksportas į Kiniją.
Arns 2016-07-22 20:24
Ginklus kuria ginklų pramonė. Jei norint kažką pasigaminti tereiktu universitetus pafinansuoti, visi taip darytu. Tačiau ginklai daugiau nei tik teorija ir pasižaidimai. Nereto rimto ginklo kūrimo sąmatos siekia trilijardus dolerių. Nebent skaitai, kad likęs pasaulis kvailas.
Kyborg 2016-07-22 20:52
Savam stiliuj, atsirenki tik tau "patogius" faktus. Pigi kiniška ginkuotė ir Izraelio pavyzdys visiškai nesuderinami dalykai. Pasidomėk kokios Izraelio karinės išlaidos ir iš kur perka ginkluote kurios patys nepasigamina. Izraelis kariuomenei skiria 5,4% BVP (dalinasi 3-4 vieta su Rusija). Beje, Izraelis būtent pagrinde ir kariauja naudodamas artileriją (haubicas) ir tavo taip vadinamus mėsovežius.
Audrius 2016-07-22 21:46
Okay, tai esmes nevisai supratot. Mano pagrindine mintis ta, kad ginkluotei skiriamus pinigus reikia leisti Lietuvoj, o ne vokisku ar kitokiu hitech produktu importui. As nenoriu, kad LT pirktu nei JAV, nei vokiska nei kiniska ginkluote. Bet, jei visgi jau reik rinktis, tada imciau kiniska, nes ji pigi..Kas del kokybes, tai faktas, kad geriausia yra JAV, bet reik suprast, kad LT saugumui netures jokios itakos ar mes turesim 2 ar 10 abrams tanku ar 30 kinisku kopiju ar ant arkliu jodinesim. Kaip ir per visa istorija, musu saugumas yra sperndziamas uz LT sienu-aliancuose ir kitose politinese arenose. Del ginkluotes kurimo. Faktas, kad ginkluotes kurimas yra kompleksiskas dalykas, ypac pradedant nuo pradziu. Ir atsizvelgiant i LT ekonomikos dydi ir musu realius pajegumus, labiausiai tiketina, kad reiktu gaminti ginkluotes komponentus. Pvz, fokusuojantis i tas pacias lazerines technologijas ar kokia optika ir pan. Bottom line, karines inovacijos jau simtmecius yra vienas is progreso varikliu. Todel, jei jau turim leist tuos 2% taip sunkiai uzdibtu bvp, reikia juos leisti lietuvoj, o ne vokietijoj. Kaip tiksliai ta padaryti, kad butu daugiausiai naudos-cia jau debatu reikalas. Del Izraelio, zinau kiek jie leidzia krasto apsaugai ir kiek jie gauna paramos is JAV. Ne ta turejau minty, imdamas juos kaip pavyzdi (toli grazu). Pora kolegu reguliariai meniasiams ten vaziuoja ir is ju pasakojimu, tai neatrodo gera vieta gyventi. Mokesciai beveik kaip skandinavijoj, bet viskas privatu arba mokama, nes visi tie mokesciai eina krasto apsaugai, o ne viesoms paslaugoms. Anyway, atskira tema. Ka jie gerai daro, tai kad patys labai daug kuria ginkluotes, kuria po to ne tik naudoja, bet ir eksportuoja. Jei palyginsi Izraeli su golfo salim (kuriu gynybos biudzetai n kartu didesni nei Izraelio), tai pamatysi, kad koks UAE viska perka is JAV, patys nekuria nieko..
zaliaakis 2016-07-22 23:25
Audrius... Suprask viena paprasta politikos subtilybe ... Kas tave gina, tas ir diktuoja sąlygas. Tai liečia ginklų pirkimą ir ttt...
shift 2016-07-23 21:05
Audriau, pirkti ginkluotę yra pigiau, ypač mūsų kiekiams. Kol pastatytis fabrikus, kol įkursi laboratorijas, surasi inžinierių - praeis 10 metų. Gaminti apsimoka tada, kai gali gausiai parduoti ir nukonkuruoti kitus rinkoje. Ginkluotės gamintojų yra daug, jų patirtis ir techninė bazės milžiniškos. Mums reikėtų kokius 25 metus murkdytis, kol į kažkokią produkciją išeitume. Jei jau nafta turtingos arabų šalys nesivelia į ginklų gamybą, tai mes su savo plikais užpakaliais, galim nebent kerzus siūti, deja. Užtenka, kad šovinius gaminam patys ir deja sugebam tik saviškiams parduoti, nes už Lietuvos ribų visi pigiau gamina. nierius, jei ką. Užtenka, kad jau Giraitės šovinių gamyklą valdžiai reikia tempti už ausų, kad nebankrutuotų, o tu dar siūlai prikurti naujų išlaikytinių. Kodėl pavyzdžiui Čekija negamina ginkluotės, juk pas juos inžinerinė pramonė gerokai labiau išvystyta? Nepagalvojai?
vazzy 2016-07-24 11:05
o man visai patiko Andriaus mintis, vistiek 2% BVP turim išleist, tai galim kokį 0.2-0.4 % painvestuot kažkur, ten kur nereik didelių gamybos linijų atsipirkimui ir tik high tech, nes akivaizdu, kad metalo mes už pigiau nepagaminsim. Kaip pavyzdį galima paimti lazerių technologiją, manau atsirastų įmonių Lietuvoje, kurios dalyvautų kelių šimtų mln eurų konkurse gamint lazerius karo tikslam. Kalbu ne vien apie taikiklius, tarkim galima paskelbt 1 mlrd. eu. vertės konkursą 5-7 metam ant EM ginklo ir tegu įmonės ir univerai verčias per galvas kas gali pradėt gamint tokį, tarkim, kad ir nuo nulio, kad ir nelabai pavykusį, tačiau pinigai grynai nuguls inžinieriams ir mokslininkams.
Arns 2016-08-06 16:10
O kodėl ne pvz 17? Visąlaik reikia skaičiuoti ir lėšų efektyvumą, nes ginkluotė tarnaus ne vieną dešimtmetį. Dėl vienadienio lėšų įsisavinimo geriau jau pravalgymui paskirti. O jei jau kas sukuriama, reikia ties to tobulinimu ir palaikymu išlikti. Būtent tam šiais laikais nemažai šalių kooperuojasi, vienam su gaminti šiuolaikišką techniką per brangu. Tu tą arba gali sau leisti arba žinoti jog ją sugebėsi parduoti ir per kiekį atsiimsi sukišamas sumas.